Het centrale eiland is een essentieel meubelstuk geworden in moderne keukens. Of het nu wordt gebruikt als werkblad voor het bereiden van maaltijden, als extra opbergruimte of als eettafel, het keukeneiland is in trek om zijn vele voordelen. Om er zeker van te zijn dat je deze nieuwste designtrend niet mist, kies je best een eiland dat perfect bij de afmetingen van je keuken past. Hoe groot moet een centraal keukeneiland zijn? Volg het waardevolle advies van ID Market in de koopgids voor centrale eilanden en krijg de hoogte die je nodig hebt.

De ruimte die een centraal eiland nodig heeft

Keukens worden niet groter en toch nemen centrale eilanden een prominente plaats in huis in, zelfs in een kleine ruimte. Hier vind je advies over hoe je op een slimme manier een eiland in je keuken kunt plaatsen.

  • Grootte van de ruimte

    De grootte van je centrale eiland hangt sterk af van de ruimte die je beschikbaar hebt in je keuken. Welk formaat keuken heb je nodig voor een centraal eiland?
    Voor de installatie van een eiland is een minimumoppervlakte van 15 m² vereist. Open keukens zijn veel groter, waardoor het veel gemakkelijker is om een eiland te plaatsen. Het centrale eiland kan de keukenruimte ook afscheiden van de rest van de woonkamer.

    Als je weinig ruimte hebt, kies dan voor een visgraateiland dat uitsteekt boven de werkbladen, voor een U-vormige keuken. Een andere tip is om de bar in je keuken te vervangen door een eiland waarvan de hoogte het makkelijker maakt om van je maaltijden te genieten.

  • Ruimte tussen de kasten

    Dit werpt een andere vraag op bij het kiezen van de indeling: hoeveel ruimte moet er zijn rond een centraal eiland? Aangezien het eiland een van de elementen van je keuken is, moet je ervoor zorgen dat je voldoende ruimte laat tussen het eiland en je andere eenheden (90 tot 100 cm) om beweging te vergemakkelijken en te voorkomen dat de opening van kasten wordt belemmerd.
    Hoeveel ruimte moet er zijn tussen het werkblad en het centrale eiland? Laat tussen 90 en 100 cm vrij rond je eiland, en zelfs 120 cm als het zich in de buurt van een vaatwasser of oven bevindt.

cuisine ouverte aux placards bleus, un ilot central en bois bleu accompagné de deux tabourets de bar
Welke afmetingen moet ik kiezen voor mijn centrale kookeiland?

De functie van mijn centrale eiland

Maaltijden bereiden, bartafel, eethoek, opbergruimte en extra werkblad... keukeneilanden hebben het voordeel dat ze multifunctioneel zijn. Vraag je je af hoe breed een centraal eiland moet zijn? Dat hangt af van de functie die je eraan wilt geven.

  • Een eiland als eenvoudig werkblad

    De inrichting van je huis speelt een belangrijke rol bij het ontwerp van je centrale eiland. Als je een extra werkblad wilt, een ruimte voor wat opbergruimte wilt creëren en het keukengedeelte verder wilt afscheiden van de rest van de woonkamer, dan is een eiland de juiste optie. In dit geval kan je een eiland kiezen met redelijke afmetingen, maar zorg ervoor dat je het op dezelfde hoogte en diepte kiest als je andere meubels.
    Probeer ook materialen en kleuren op elkaar af te stemmen: een eiland met een donker houteffect naast een licht marmeren werkblad kan lichtjes botsen.

  • Een eiland voor maaltijden

    Droom je van een centraal eiland om je keuken gezelliger te maken en je inrichting te verfraaien? Voor vier personen heb je genoeg aan een eiland van 120 cm lang, 90 cm diep en 80 cm hoog.
    Maar vergeet de 30 cm overhang voor je voeten niet, en voeg de ruimte voor de krukken toe. Laat een stoel of kruk 120 cm naar achteren kunnen zonder dat er verkeer achter zit, en 150 cm met verkeer erachter.

  • Een eiland om maaltijden te bereiden

    Plan je een was- of kookgedeelte op je eiland? Als je van plan bent om elektrische apparaten toe te voegen, moet je er rekening mee houden dat de installatie van je eiland meer werk kan vergen dan je dacht. De gootsteen moet worden aangesloten op de waterleiding en de kookplaat en afzuigkap op de elektriciteit en/of eventueel het gas. Indien mogelijk kun je dit soort werk het beste uitvoeren tijdens de bouw van je huis.

Kortom, hoe complexer de indeling, hoe groter de benodigde oppervlakte.
Maar er zijn nog andere criteria om rekening mee te houden bij het kiezen van uw eiland, zoals het bevestigingssysteem. ID Market legt uit hoe je een centraal keukeneiland bevestigt.