Het centrale eiland is tegenwoordig in elke keuken te vinden, zelfs in de kleinste. Als uitbreiding van een werkblad, om te eten of om maaltijden te bereiden, vervullen keukeneilanden vele functies. Een essentieel kenmerk van moderne keukens, het eiland is aantrekkelijk vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht en praktisch omdat het veel opbergruimte biedt.

Er zijn echter zoveel verschillende modellen verkrijgbaar in zoveel verschillende materialen dat het belangrijk is om de juiste keuze te maken en het meubel te vinden dat perfect in de ruimte past.
Dus hoe kies je een centraal eiland? Als je van plan bent om je centrale eiland zelf te installeren, moet je weten dat je de verschillende elementen niet kunt improviseren en dat er regels zijn die je moet volgen.

Of je nu kiest voor een eiland in kitvorm of een voorgemonteerd blok, ID Market geeft je volop ideeën en advies voor een geslaagde inrichting.

Hoe installeer je een centraal eiland?

Als je je centrale eiland en de bijbehorende accessoires hebt gekozen, hoef je het alleen nog maar te installeren. Een van de eerste dingen die je moet doen, is de precieze locatie van je eiland bepalen en ervoor zorgen dat er geen elektriciteitskabels of waterleidingen door de vloer lopen. Voor een degelijke installatie moet het eiland aan de vloer worden bevestigd.

Meet vervolgens de ruimte tussen het eiland en de andere meubels in de kamer. Laat tussen 80 en 100 cm vrij om de beweging te vergemakkelijken en de opening van opbergkasten niet te belemmeren. Je kunt zelfs 120 cm meten voor een vaatwasser of oven.

Vergeet niet om ruimte vrij te houden voor stoelen als je eiland wordt gebruikt als eettafel. Dit is de situatie die de meeste ruimte vereist rond je centrale eiland. Er is 30 cm ruimte nodig tussen het werkblad en de sokkels om de poten en stoelen weg te zetten. Tel daar 120 cm bij op voor de krukken als er geen doorgang achter is, en tot 150 cm met een doorgang.

Als je kiest voor een multifunctioneel centraal eiland, dat een wasplaats met spoelbak, kookplaat, afzuigkap, werkblad en eettafel samenbrengt, moet je er rekening mee houden dat deze optie een water- en elektriciteitsaansluiting vereist, wat een prijs heeft. Idealiter plan je de werkzaamheden voor dit type eiland wanneer je je huis bouwt.

Experimenteer tot slot met de ruimte door met gekleurde tape de omtrek van je toekomstige eiland op de grond af te tekenen. Zo kun je gemakkelijker zien hoeveel ruimte het eiland echt nodig zal hebben en kun je je voorstellen hoeveel ruimte het in de kamer zal innemen.



grande cuisine à meubles blancs et plan de travail noir. Ilot central en bois gris et marbre. Deux tabourets blancs sont glissés en dessous
Hoe bevestig ik een centraal eiland?

Hoe bevestig ik een centraal keukeneiland?

Voor een stabiele en stevige bevestiging moet het centrale eiland aan de vloer worden bevestigd. Om dit te doen, schroef je twee houten steunen op de vloer, waarop je je eiland installeert. Zorg ervoor dat je de steunen op maat van het meubel knipt en markeer de bevestigingsgaten op de vloer.

Nu heb je het lastigste deel van het inrichten van je eiland gedaan. Als je eiland een bouwpakket is, is de volgende stap het monteren van de voetstukken. Ook al duurt het monteren langer dan bij een reeds gemonteerd keukenblok, het eiland in kitvorm heeft een aantal voordelen: het is aantrekkelijk geprijsd, makkelijk te vervoeren en eenvoudig te monteren. Plaats het op de plinten en stel de poten af voordat je de bevestigingsgaten boort.

Zodra de eenheid in elkaar is geschroefd, kunnen de fronten, eindpanelen en plinten worden gemonteerd, gevolgd door de deuren en laden.

Tot slot hoef je alleen nog maar het werkblad te monteren en, indien nodig, op maat te zagen. Zorg ervoor dat je de maten neemt met wat overhang. Een cirkelzaag wordt aanbevolen voor dit soort werk, ongeacht het gekozen materiaal (hout, roestvrij staal, graniet, enz.).

Ontdek de andere criteria voor het kiezen van het juiste keukeneiland:
Welke maat moet ik kiezen voor een keukeneiland?