Heb je net legkippen geadopteerd? Heb je een kippenhok geïnstalleerd en een omheining die past bij hun aantal en grootte? Nu hoef je ze alleen nog maar dagelijks te verzorgen. Naast het schoonmaken van hetkippenhok en het rapen van de eieren, is het belangrijkste wat je elke dag moet doen ze goed te eten geven. Om dit te doen, is het essentieel om te weten wat je kippen eten.

Welk voer moet je kiezen voor je legkippen?

Wat eten kippen? Dat is een grote vraag! Als omnivore dieren eten kippen van nature een beetje van alles. In zijn eentje doet hij zich tegoed aan de kleine insecten die hij onderweg vindt, maar hij schuwt ook het voedsel dat jij hem geeft niet.

Keukenafval: echt voedsel voor kippen

Voor een kip is voedsel niet de prioriteit. Zolang het haar maar voedt, zal ze niet kieskeurig zijn. Kippen zijn ook geweldige bondgenoten als het gaat om recycling. In feite kun je het meeste keukenafval gebruiken als voedsel voor legkippen:

  • Ze eten de restjes met plezier op;
  • Ze kunnen zich ontdoen van de meeste groenteschillen;
  • Als je ze goed maalt, pikken ze hun eigen eierschalen en oesterschelpen.
Poules mangeant un reste de salade

Wat kippen eten: extra vereisten

Maar het is niet genoeg om de kippen alleen je afval te voeren. Je moet het dieet van je kippen aanvullen met eiwitten en vitaminen. Dit helpt ze onder andere om de kou in de winter te weerstaan. Dit betekent dat je ze granen en kippenzaad moet geven.

Het is ook een goed idee om je kippen voedingssupplementen te geven zodat ze beter bestand zijn tegen ziektes of regelmatig eieren kunnen blijven produceren.

Hoeveel eet een kip per dag?

Een kip moet tussen de 120 en 150 gram per dag eten. Natuurlijk hangt deze hoeveelheid af van het kippenras, het seizoen en de leeftijd. Kuikens worden niet op dezelfde manier gevoerd als volwassen kippen.

Bepaalde voedingsmiddelen verboden voor kippen

Nu je weet wat een kip eet, is het ook belangrijk om te weten wat schadelijk voor haar kan zijn. Hoewel het dieet van een kip gevarieerd kan zijn, kunnen bepaalde voedingsmiddelen toch gevaarlijk voor haar zijn.

  • De eerste voedingsmiddelen die je beter niet aan kippen kunt geven, zijn voedingsmiddelen die te bewerkt zijn: chocolade, snoep, fastfood, enz.
  • Ten tweede, geef de kippen niets dat ook schadelijk kan zijn voor mensen, zoals rauw of bedorven vlees, beschimmelde groenten, enz
  • Ten slotte zijn er verschillende soorten huishoudelijk afval waar ze ziek van kunnen worden:

    • Rauwe tomaten, aubergines, bonen en aardappelen
    • Koolkernen
    • Avocado
    • Uien
    • Zaden en pitten


Het juiste voedsel voor je kippen is essentieel om ze gezond te houden. Het is daarom belangrijk om voedsel dat gevaarlijk voor ze kan zijn te vermijden.

Als je je kippen de best mogelijke leefomstandigheden wilt bieden, kijk dan ook eens naar onze andere praktische artikelen:

Hoeveel vierkante meter voor een kip?
Kippengaas kiezen