Het nachtkastje, ook wel nachtkastje genoemd, is een essentieel meubelstuk voor het comfort en de stijl van je slaapkamer. Om de juiste afmetingen te vinden, moet je rekening houden met de ruimte die je beschikbaar hebt. Maar ook de hoogte van het beddengoed is belangrijk. Volg onze gids om de juiste oplossing te vinden!

Hier vind je onze koopgids voor nachtkastjes.

Een nachtkastje lager dan het bed

Je kunt kiezen voor een nachtkastje waarvan de bovenkant lager is dan de hoogte van je bed, d.w.z. inclusief matras, lattenbodem en poten. Het is vooral een decoratieve keuze, voor een heel eigentijds design.

VoordelenNadelen
- Je spullen liggen binnen handbereik op het dienblad, dat vrij groot en diep kan zijn.

- Onrustige slapers zullen de voorwerpen en accessoires op het dienblad minder snel omstoten.

- Het licht van je bedlampje zal je niet verblinden, zelfs als het dienblad gemaakt is van reflecterend materiaal (metaal, ijzer) of lichtgekleurd (wit hout of dennenhout).
- Opbergvakken en laden zijn minder gemakkelijk toegankelijk, vooral diepe laden.

- Licht van een lage positie is niet ideaal om te lezen.

- De tijd op je wekker is minder goed zichtbaar

Een nachtkastje op bedhoogte

De hoogte van een nachtkastje hangt af van je bed en je gewoontes. Als algemene regel geldt dat de hoogte van het nachtkastje in lijn moet zijn met de hoogte van het bed en de matras. Zo kan je er gemakkelijk bij zonder te moeten opstaan.

VoordelenNadelen
- De wekker is gemakkelijk te zien en te bereiken.

- De inhoud van de lade is gemakkelijk toegankelijk, ongeacht de breedte of diepte.

- In het donker kun je het bedlampje met één enkele beweging inschakelen.

- Voorwerpen die op het nachtkastje liggen, kunnen gemakkelijk worden omgestoten.

- Het licht van je nachtlampje kan je verblinden, vooral met een lade van reflecterend materiaal (metaal, ijzer) of een lichte kleur (wit hout).


Tip!

Kies in een kinderkamer voor een hoger meubel of een stevige metalen sokkel in industriële stijl. Deze meubels hebben vaak meer opbergmogelijkheden dan hun houten of MDF equivalenten, voor een speelser, eigentijds design.

Nachtkastjes hoger dan het bed

Afhankelijk van je gewoontes en voorkeuren kan een nachtkastje hoger dan je bed zeker extra comfort bieden. Visueel zal het frame van je bed meer geaccentueerd worden en een meer eigentijds design geven.

VoordelenNadelen
- Het display van de wekker is duidelijk zichtbaar.

- De lamp schijnt direct op je, waardoor lezen gemakkelijker en minder vermoeiend voor de ogen is.

- Onrustige slapers zullen minder snel voorwerpen en accessoires die op het nachtkastje liggen omstoten.

- Bij ijzeren of metalen nachtkastjes kan contact met het koude materiaal van het tafelblad onaangenaam zijn: geef de voorkeur aan massief hout of MDF.

- Je moet omhoog reiken om de voorwerpen en accessoires te pakken die op het tafeltje liggen, vooral als de afmetingen van het product (diepte en breedte) groot zijn.

- Het licht van je nachtkastje kan je verblinden, vooral als het tafelblad wit en van reflecterend materiaal is.


Tip!

Als je nachtkastje te hoog is voor je beddengoed, kun je de poten verwijderen. Als dat niet genoeg is, kun je het hergebruiken als klein bijzetmeubel in een badkamer of kinderkamer.

Andere criteria voor het kopen van een nachtkastje

Andere criteria zullen je helpen bij je keuze. De breedte van het nachtkastje en de kleur ervan hangen af van de beschikbare ruimte in de slaapkamer en je decoratievoorkeuren.

Welke vorm heeft je nachtkastje?

Ook hier zijn de beschikbare ruimte in je slaapkamer, de stijl waar je voor gaat en je opbergbehoeften de belangrijkste criteria die je zullen helpen om de ideale oplossing te vinden.

  • Rechthoekig of vierkant: dit zijn veel voorkomende vormen, voor een product dat gemakkelijk te integreren is in je slaapkamer.
  • Kleine bijzettafel zonder opbergruimte: dit type product moet je alleen gebruiken als aanvulling op je inrichting.
  • Een model met een plank en een lade: als je het equivalent van een bureau wilt om veel spullen binnen handbereik van het bed te hebben.

Welk materiaal en welke kleur voor je nachtkastje?

Als je op zoek bent naar een veilige oplossing, stem je nachtkastje dan af op je bestaande meubels, bureau of plank. Maar het moet vooral praktisch zijn en geschikt voor de manier waarop je het gebruikt.

  • Massief hout of MDF: zeer decoratief, met een ruime keuze aan houtkleuren.
  • Metaal: dit is de industriële stijl, licht en robuust, maar tegen een hogere prijs
  • Glas: voor een heldere, moderne look valt het glazen nachtkastje op door zijn bureau-achtige elegantie, maar ook door het gebrek aan laden.
Une table de chevet moderne décorée de plantes vertes et d’une bougie.
Hoogte nachtkastje: volg ons advies

Bezoek IDMarket.com om je goedkope nachtkastje te vinden. We hebben een breed assortiment slaapkamermeubels en accessoires op voorraad. Profiteer van directe levering aan huis vanuit onze voorraad in Frankrijk en veilige betaling in drie termijnen.