Groeit je gezin en ben je op zoek naar een paar mooie stoelen om rond je tafel te zetten? Of ben je op zoek naar een moderne designstoel om je huis op te fleuren? Of je nu al een idee hebt van de stijl die je gaat kiezen of niet, er is één essentiële stap die je niet mag overslaan: met zekerheid de ideale stoelmaat kiezen. Ontdek ons advies voordat je eetkamer-, keuken- of woonkamerstoelen gaat kopen. Met een paar eenvoudige controles weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en jarenlang plezier hebt van je aankoop.

In onze gids voor het kiezen van stoelen vind je al het advies dat je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Welke stoelbreedte moet ik kiezen voor mijn eettafel?

De ideale stoelmaat vinden is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ten eerste omdat je misschien denkt dat de afmetingen van een houten stoel standaard zijn, vooral als het gaat om de hoogte van de zitting. Maar meubelfabrikanten bieden variaties van slechts enkele centimeters, om rekening te houden met individuele lengte en lichaamsbouw.

Om bij aankoop de ideale stoelmaat te kiezen, moet je bedenken hoe je de stoel gaat gebruiken. Afhankelijk van je gewoonten en de tijd die je aan eten besteedt, of als je thuis werkt, zul je geneigd zijn om een stoel te zoeken die comfortabeler in gebruik is. In dit geval wordt een brede zitting op prijs gesteld. Afhankelijk van de mate van comfort die je zoekt, kun je kiezen voor een hoge rugleuning, eventueel vergezeld van houten armleuningen. Deze standaardmodellen zorgen voor een zeer ergonomische houding, waardoor je je spieren kunt ontspannen.

Als je eenmaal een duidelijker idee hebt van wat je wilt, kijk dan goed naar de ruimte die je hebt om je stoelen onder het tafelblad te schuiven. Hiervoor meet je de ruimte tussen de verschillende poten. Wat ook de breedte van de stoel is die je kiest, laat tussen elke stoel 15 en 30 cm ruimte over zodat iedereen vrij kan zitten.

Lees ons uitgebreide advies over het kiezen van de juiste stoelbreedte voor jou.

Des chaises disposées autour d’une table dans une salle à manger ensoleillée.
Volg ons advies om erachter te komen welke stoelmaat je moet kiezen!

Welke hoogte stoel moet ik kiezen voor een eettafel?

Zoals we hebben gezien, hangt de keuze van de breedte van een stoel af van de ruimte die je beschikbaar hebt en het comfort dat je zoekt. De hoogte van de stoel hangt ten eerste af van je lengte en ten tweede van de hoogte van de tafel. Standaard eet- en kantoortafels meten tussen 70 en 75 cm. Als je een lage lichaamslengte hebt, zorg er dan voor dat je een lage stoelmaat kiest, zodat je nog steeds voldoende beenruimte hebt. In het ideale geval is de ruimte 20 cm:

- Zithoogte van 40 cm voor een tafel van 70 cm
- Zithoogte van 45 cm voor een tafel van 75 cm

Als je stoelen met armleuningen kiest, controleer dan of ze onder het tafelblad passen. Zo niet, vergeet dan niet genoeg ruimte op de vloer rond de tafel vrij te laten voor je stoel. Alle tips over de ideale hoogte voor je stoel of kruk vind je in onze gids.

Hoe lees ik de afmetingen van een stoel?

Om er zeker van te zijn dat je de afmetingen van een stoel correct afleest, raadpleeg je gewoon de standaardnormen van de fabrikant:

SymboolAfmetingen
Llengte
l

breedte

Hhoogte
Pdiepte

De belangrijkste informatie over de stoelmaat is de breedte, die overeenkomt met de afmetingen van de stoel gezien vanaf de voorkant: breedte van de zitting, breedte van de rugleuning. De hoogte is belangrijk, want deze geeft de afstand aan tussen de vloer en de zitting, evenals die van de rugleuning.

Of u nu op zoek bent naar eetkamer-, keuken- of woonkamermodellen, vertrouw op de expertise van ID Market. Op zoek naar modern Scandinavisch design? Dankzij de gedetailleerde specificaties van elk van onze producten kunt u de afmetingen van onze houten stoelen en krukken vergelijken, of u nu uw eetkamer of keuken wilt inrichten of uw interieur wilt updaten met modernere stijlen.

IDMArket.comwe bieden ook een schat aan interieurinspiratie in elke stijl. Als je een hoog werkoppervlak hebt, overweeg dan een designstoel of barkruk. Deze meubels met 4 poten of centrale poten besparen ruimte, maken vloerruimte vrij en zijn perfect voor keukens waar je een hapje kunt eten op de rand van een werkblad.