Het kiezen van een nieuw hoofdkussen kan net zo moeilijk zijn als het kiezen van een nieuwe matras. Er is een enorme keuze aan vulling, vorm, dikte, kwaliteit en prijs.

Welk type kussen is het beste voor een goede nachtrust en wat maakt een goed kussen? Uiteraard het kussen dat het beste past bij jouw behoeften. Als je op zoek bent naar het comfort van een donzen kussen, of als je de voorkeur geeft aan de ondersteuning van een ergonomisch model, dan heb je je belangrijkste criterium al te pakken. In deze gids kijken we naar de andere belangrijke punten bij het kiezen van een hoofdkussen, zodat je de vragen kunt beantwoorden:

  • Wat zijn de beste hoofdkussens om in te slapen?
  • Wanneer moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

Heb je meer advies nodig over de inrichting van je bed? Bekijk onze gids over de wereld van bedden.

Waarom traagschuim hoofdkussens kiezen?

Een ergonomisch kussen is een kussen dat is aangepast aan uw lichaamsbouw. De speciale vorm volgt de contouren van de nek en verdeelt de drukpunten volgens uw lichaamsbouw. Met zijn vulling van traagschuim of latex biedt het een persoonlijk onthaal. De dikte past zich aan de vorm van je nek aan, zonder te stevig of te zacht te zijn.

Dit product is bijzonder geschikt voor mensen met een gevoelige nek of die wakker worden met rugpijn. Deze problemen worden meestal veroorzaakt door een ongeschikt kussen. Het materiaal of de stevigheid is niet geschikt voor de slaper, vanwege zijn of haar lichaamsbouw of vanwege de slaaphouding.

Traagschuimkussens bieden echte verlichting, omdat ze zorgen voor een perfecte uitlijning van de wervelkolom en nekwervels tijdens de slaap.

Zorg ervoor dat je het op de juiste manier plaatst: het hoogste gedeelte vult de holte onder de nek, zodat het hoofd zich in de holte kan nestelen.

U vindt al ons advies in onze gids Waarom een traagschuim hoofdkussen kiezen?

Deux oreillers sur un lit parfaitement fait, dans une chambre baignée de lumière
Ontdek al onze tips voor het kiezen van het juiste kussen


Waarom kiezen voor veren kussens?

Pijn in de schouders als je wakker wordt of een gevoel van warmte zou je op het spoor moeten zetten om van hoofdkussen te veranderen. De vorm of gebruikte technologie lijkt niet te passen bij uw morfologie of uw houding tijdens de nacht. Als het te plat is, geeft je kussen je niet genoeg ondersteuning. Als het te dik is, staat je ruggengraat niet in de juiste positie. Waarom slapen met een hoofdkussen? Zoals je hebt begrepen, is de ideale situatie om de uitlijning van de wervelkolom te behouden terwijl je slaapt, zodat alle spanning kan worden losgelaten. Omdat het zich aanpast aan uw slaaphouding, is het veren hoofdkussen geschikt voor alle soorten slapers. Of je nu op je rug of op je buik slaapt, dit type kussen geeft je de hele nacht de ondersteuning die je nodig hebt.

Een natuurkussen is gemaakt van een mengsel van veren en dons. Deze vulling zit in een katoenen hoes. Doordat het zacht aanvoelt, biedt het echt comfort. Afhankelijk van de hoeveelheid dons heeft het kussen meer of minder stevigheid om aan je verwachtingen te voldoen. Dons biedt zachtheid en veerkracht, terwijl veren de stevigheid bieden die nodig is om je nek te ondersteunen. Let op: hoe meer dons je gebruikt, hoe hoger de prijs.

Welk kussen is geschikt voor een kind?

Er zijn hoofdkussens die speciaal zijn ontworpen voor kinderen, zodat ze passen bij hun lichaamsbouw. Rechthoekige hoofdkussens zijn verkrijgbaar in de maten 30 x 40 cm en 40 x 60 cm. Kies, indien mogelijk, een model dat niet te stevig is.
Om veiligheidsredenen raden we sterk af om een kussen op het bed van een baby te leggen als de baby jonger is dan 12 maanden.

Welk kussen is geschikt voor mensen met een allergie?

Nachten voor mensen met een allergie kunnen snel in een nachtmerrie veranderen. Daarom zijn veel hoofdkussens behandeld tegen huisstofmijt.

Vind al ons advies in onze gids Waarom kiezen voor veren kussens?

Hoe was ik mijn kussens?

Net als al je beddengoed moet je je hoofdkussens regelmatig wassen, 2 tot 3 keer per jaar. Zo verwijdert u vlekken, huisstofmijt en eventuele schimmels die zich in de loop van de nachten hebben opgehoopt. Een natuurlijk of synthetisch kussen kan in de wasmachine gewassen worden. Kies een fijnwasprogramma met centrifugeren. Wacht tot het volledig droog is voordat je het weer op bed legt.

Modellen van visco-elastisch schuim of veren kunnen echter niet in water worden gewassen. Je kunt de hoes wel wassen als deze afneembaar is. Gebruik in dat geval een fijnwasprogramma. In elk geval zal het gebruik van een onderhoes van natuurlijke of synthetische materialen je kussens hygiënisch houden en hun levensduur verlengen.

Je vindt al onze adviezen in onze gids Hoe maak ik mijn kussens schoon?

Hoe vaak moet ik mijn hoofdkussens vervangen?

Tijdens onze slaap hebben we nauw contact met onze hoofdkussens. Daarom hebben ze een relatief korte levensduur. Vergeet niet dat we bijna een derde van ons leven slapend doorbrengen! We moeten ze dus om de 3 jaar vervangen, zodat ze effectieve ondersteuning en een gezonde omgeving blijven bieden.

Je kunt al ons advies vinden in onze gids Wanneer moet je je hoofdkussen vervangen?

Weet je het nog niet zeker? Neem een kijkje op onze pagina's om kwaliteitskussens tegen lage prijzen te vinden. Ga naar IDMarket.com om je kussen, dekbed of matras te vinden tegen miniprijzen uit een breed assortiment beddengoedproducten.

Vergeet niet onze andere gidsen te bekijken voor een schat aan advies!

- Een matrastopper kiezen
- Een dekbed kiezen