Of het nu in het kantoor, de keuken of de slaapkamer is, rekken zijn een essentieel onderdeel van de inrichting. Als meubel of wandmeubel bieden ze extra opbergruimte, perfect voor kleine kamers. Maar hoe kies je een rek? Volg ons inrichtingsadvies om het ideale model te kiezen: welke maat, welke diepte, welk materiaal, welke bevestigingsmethode? ID Market begeleidt u bij de aankoop van uw nieuwe planken, die zowel decoratief als functioneel zijn, door producten te kiezen die perfect passen bij uw smaak en de beschikbare ruimte.

Kies een plank die diep genoeg is

Om ervoor te zorgen dat uw schap perfect in uw interieur past, of het nu in de woonkamer of zelfs in de badkamer is, is het essentieel om de juiste afmetingen te kiezen. Hoe diep moet een plank zijn? Dat hangt af van het gebruik en de spullen die je erop wilt opbergen.

Het voordeel van opbergplanken is hun veelzijdigheid! Naast het opbergen van je romans als een bibliotheek, kun je er ook je garderobe perfect mee organiseren, met opbergruimte die zich aanpast aan je wensen. De diepte van een plank hangt af van wat je erop wilt opbergen: boeken, kleding, servies, decoratieve voorwerpen, enz.

Decoratiegids: om een paar voorwerpen in de woonkamer uit te stallen, zoals een mooie poster onder glas en wat groene planten, kun je denken aan wandplanken.

Lage of hoge planken, welke maat moet je kiezen?

Om in de kamer van je keuze te passen, moeten je planken passen bij de ruimte waar je ze wilt installeren.
Dus hoe hoog moet een plank zijn? Als u alledaagse spullen wilt opbergen, moet het meubelstuk zelf gemakkelijk toegankelijk zijn. Planken tot aan het plafond moeten bijvoorbeeld worden gereserveerd voor boeken of voor kamers die veel opslagruimte nodig hebben, zoals de wasruimte of de keuken. ID Market, de vakhandelaar met lage prijzen, heeft veel advies over hoe je een plank kunt kiezen die precies bij jou past.

Wandplank of plank, welke dikte moet ik kiezen?

Of je nu een paar reissouvenirs wilt uitstallen of je tuingereedschap wilt opbergen, je zult niet hetzelfde type plank kiezen.
Onthoud dat hoe zwaarder de op te bergen spullen zijn, hoe dikker ze moeten zijn om hun gewicht te ondersteunen.

Het kiezen van een heel dikke plank kan ook een designkeuze zijn, afhankelijk van de stijl van de andere meubels in de kamer.

Om te contrasteren met dunne meubels of juist om een solide effect te accentueren, kan een plank van verschillende dikte een decoratieve aanwinst zijn.

Hoe dik moet een plank in de woonkamer of dressingzijn?

Ontdek het advies van ID Market voor het kiezen van het juiste interieurmeubilair.

3 étagères murales blanches en forme de U
Hoe kiest u uw planken: hoogte, dikte, materialen..

Hout, metaal, glas... een ruime keuze aan materialen

Afhankelijk van je stijl en het doel van de opbergruimte kun je kiezen uit verschillende materialen. In een Scandinavisch interieur zal een aantrekkelijke designplank van hout er bijvoorbeeld geweldig uitzien.
Naast stijl zijn er nog andere criteria om rekening mee te houden:

  • Het onderhoud dat het materiaal vereist
  • De ruimte die je nodig hebt voor je spullen
  • Het gewicht van de spullen die erop worden bewaard


Ga je verzamelobjecten tentoonstellen? Als ze breekbaar of UV-gevoelig zijn, overweeg dan modellen met een glazen deur. Volg onze speciale koopgids voor planken om erachter te komen welke materialen je het beste kunt kiezen voor een plank.

Hoe bevestig ik een plank?

Moet de nieuwe plank aan de muur worden bevestigd of niet? Bij een wandmodel is dat niet nodig! Maar hoe bevestig je een plank? Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, afhankelijk van wat je wilt qua stijl en functionaliteit.

Onzichtbare bevestiging, beugels, ophanging, schroeven... er zijn verschillende manieren om een plank aan de muur te bevestigen. Hier is wat advies van ID Market, de voordelige meubelprofessional, over hoe je je wandplank kunt bevestigen of de stabiliteit van een meubel met planken kunt versterken.

Een wandplank met beugels installeren

Om ervoor te zorgen dat je plank je decoratieve spullen of boeken kan houden, moet je ervoor zorgen dat hij stevig aan de muur wordt bevestigd met beugels. Gemaakt van staal of zelfs hout, ondersteunen ze de plank perfect en combineren ze praktische opslag met stijl. En je hoeft niet eens een doe-het-zelver te zijn!

Weet je niet zeker welk model je moet kiezen voor je houten wandplanken? Ontdek in onze gids welke beugel je moet kiezen voor een plank op maat die perfect bij je interieur past.