De TV-standaard is het belangrijkste meubelstuk in een woonkamer en moet perfect passen bij je interieurdecoratie, terwijl hij een stevige steun biedt voor je scherm en maximaal comfort om televisie te kijken. Hoe kies je de juiste tv-standaard? Afmetingen, materiaal, type opbergruimte, locatie, prijs, accessoires en decoratie voor je tv-ruimte: volg ons advies op IDMarket en ontdek al onze tv-standaards. Als je net verhuisd bent en je je huis wilt inrichten, lees dan onze gids voor het kiezen van de juiste meubels.

Welke afmetingen en afmetingen moet je kiezen voor je tv-meubel?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten tv-meubels verkrijgbaar:

  • Lage tv-meubels
  • Aan de muur gemonteerde tv-meubels (vast, kantelbaar, draaibaar)
  • TV-meubels aan de muur
  • Tv-meubels met tafelblad
  • Uitschuifbare TV-meubels
  • TV-meubels met opbergruimte (laden, deuren, enz.)


Welk type TV-meubel je ook kiest, het praktische aspect staat voorop. Het meubel moet een stevige ondersteuning bieden voor je tv-scherm en je verschillende apparaten (internetbox, dvd-speler, enz.). Naast deze ondersteunende functie moet de tv-standaard in je woonkamer kunnen worden geplaatst, het liefst tegenover de bank, zodat je maximaal comfort hebt als je tv kijkt.

Het eerste criterium voor het kiezen van een tv-standaard is de grootte. Hier zijn een paar vragen die je jezelf moet stellen als je een echt praktisch tv-meubel wilt kiezen:

- Hoeveel ruimte is er in de breedte beschikbaar om mijn tv-meubel te installeren? Een uitschuifbaar tv-meubel kopen kan een goede optie zijn.
- Zal het diep genoeg zijn om genoeg bewegingsruimte te laten tussen de bank en het scherm (of de fauteuil en het scherm)? Zijn de lades of kastdeuren (als het TV-meubel opbergruimte heeft) gemakkelijk te openen?
- Is de bovenkant van het TV-meubel breed genoeg voor mijn TV-scherm?

Télévision posée sur un meuble télé bas en bois comportant des tiroirs
TV-meubels zijn erg praktisch, maar ze geven ook stijl aan een woonkamer. Het is essentieel om het af te stemmen op je interieur

Afmetingen van je tv-meubel: standaard of op maat?

Hier zijn enkele voorbeelden van afmetingen van tv-meubels op de markt.

BreedteLengteHoogte
breedte 40 cm116 cm50 cm
39,5 cm lang113 cm hoog53,5 cm
45 cm113 cm40 cm
45 cm160 cm45 cm
40 cm180 cm50 cm hoog


De grootte van je TV-standaard (hoogte) moet overeenkomen met de grootte van het scherm. Dus als je tv-scherm klein is, bijvoorbeeld een 24" (61 cm), kies dan niet voor een te lang meubel, want dat ziet er niet uit. Aan de andere kant, als je hebt geïnvesteerd in een groot scherm, zal een klein tv-meubel ongepast lijken. De regel: kies een meubel dat langer is dan de televisie.

Is je woonkamer bijzonder groot? Of heeft de kamer waar je het tv-meubel wilt plaatsen een ongebruikelijke vorm? Dan is er altijd nog de optie om een tv-meubel op maat te laten maken.

Welke hoogte moet ik kiezen voor mijn TV-meubel?

Wist je dat? Fransen gemiddeld 3 uur en 30 minuten per dag tv kijken. Zorg er dus voor dat je comfortabel zit! Voor uw comfort moet de hoogte van uw tv-meubel perfect passen bij uw zitplaats (bank of fauteuil). Tegenover je favoriete zitplaats moet het scherm niet te laag of te hoog staan, maar perfect in je gezichtsveld.

TV-hoogtes per categorie :

- Lage TV-meubels: tussen 35 en 50 centimeter hoog. Dit type is perfect voor kleine, minimalistische woonkamers.
- Wand- of hangende TV-meubels: het scherm kan maximaal 95 cm en maximaal 100 cm hoog geplaatst worden
- Lange TV-meubels: ongeveer 50 cm hoog, tot 180 cm lang

Ons advies: om de juiste keuze te maken, is het essentieel om in te schatten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor je TV-meubel. Als je woonkamer vrij klein is, is het een goed idee om een laag TV-meubel te kiezen. Zo voorkom je een visuele overbelasting van een toch al kleine ruimte en wek je de indruk van een ruimere woon-eetkamer. Over het algemeen moet het uiterlijk van je meubels passen bij de inrichting van je woonkamer. De materialen die je gebruikt om je tv-meubel te maken, bepalen de stijl ervan. Een mix van hout en metaal voor een sterke industriële stijl, of licht hout dat wit is geschilderd voor een warme Scandinavische uitstraling. Je tv-meubel moet ook passen bij het decor en het ontwerp van je andere meubels.

Waar plaats je je tv-meubel in de woonkamer?

Als het belangrijkste meubelstuk in je woonkamer moeten tv-meubels praktisch en functioneel zijn. De ruimte waar je het plaatst is dus cruciaal.

De ruimte waar je het meubel plaatst moet :

  • Op een veilige afstand van de bank of fauteuil staan
  • Niet te dicht bij het raam staan om reflecties op het scherm te voorkomen
  • Zich in de buurt van een of meer stopcontacten bevinden om ervoor te zorgen dat je apparatuur goed is aangesloten

Bekijk onze volledige gids over waar je een tv-standaard neerzet. Vergeet niet om je tv-hoek wat stijl te geven door hem aan te kleden met een kleine lamp, planten of decoratieve frames. Een tv-meubel met opbergruimte zoals lades of kleine kastjes is erg praktisch om te voorkomen dat voorwerpen met betrekking tot je apparatuur door de kamer slingeren.