Het inrichten van een eethoek vraagt wat denkwerk. Je hebt niet zo'n groot huis, maar je nodigt graag gasten uit om te komen eten, maar je wilt niet dat één tafel alle ruimte in je eetkamer inneemt?
Welke tafel voor welke ruimte? Volg onze gids om de juiste eettafel te kiezen voor de ruimte die je hebt.

Une table à manger carrée extensible

Volg ons advies om je eettafel te kiezen op basis van de ruimte die je beschikbaar hebt

Welke tafel moet ik kiezen voor een kleine eetkamer?

Een kleine kamer betekent een kleine tafel. Het is een goed idee om de grootte van je meubels af te stemmen op de grootte van je huis. Je wilt geen te grote tafel die alle beschikbare ruimte in beslag neemt.

Welke tafel is geschikt voor een kleine eetkamer?
Naast de afmetingen waarmee je rekening moet houden, is het ook belangrijk om de vorm van je eetkamer in overweging te nemen. Je houdt van ronde tafels, dat is prima, maar wat zou de diameter zijn van een tafel voor 12 couverts? Deze diameter is zeker moeilijk in te passen in een kleine ruimte.
Een vierkante tafel past perfect in een vierkante kamer, terwijl een ovaal of rechthoekig blad beter past in een woonkamer die in de lengte uitloopt en in de breedte wat smaller is.

Denk ook aan hoge tafels. Dit kan een centraal eiland zijn dat de keukenruimte van de eetkamer scheidt, of een tafel die je overal in de kamer kunt plaatsen en die hoger is dan een traditionele eettafel. Deze fraai vormgegeven tafels staan garant voor gezellige maaltijden thuis.
De stijl van het meubilair kan ook spelen met optische illusies en de indruk wekken dat de kamer groter wordt. Volg de huidige decoratietrend en kies voor witte meubels en natuurlijke materialen zoals hout.
Een tafel met een glazen blad, dat het licht weerkaatst en de aantrekkelijke tafelpoten benadrukt, is ook een goed idee.

Welke tafel voor een kleine woonkamer?

Het inrichten van een kleine woonkamer kan al snel een hoofdpijn worden als je meubels wilt combineren. Bank, dressoir, salontafel, eettafel, tv-meubel... het is niet eenvoudig om alles in een kleine woonkamer te plaatsen.
Sorteer eerst je meubels. Welke zijn echt nuttig? Stem indien mogelijk hun stijl op elkaar af en kies voor neutrale kleuren of multifunctionele materialen zoals hout.
Kies vervolgens voor modulaire, uitschuifbare en multifunctionele meubels om de ruimte te optimaliseren.

Maak ten slotte de juiste keuzes: installeer meubels in vormen en maten die geschikt zijn voor kleine ruimtes. Denk je dat een grote ronde tafel met een imposante diameter in je eetkamer past?

Hoe pas je een eettafel in een kleine woonkamer?
Er zijn een aantal manieren waarop je een kleine woonkamer kunt inrichten om een echte eethoek te creëren.
Een uitschuifbare rechthoekige tafel is een geweldige manier om de lengte van de tafel te verlengen en plaats te bieden aan een groot aantal gasten. Dankzij het verlengblad kan de tafel nog groter worden gemaakt voor speciale gelegenheden. Pas echter op voor slecht geplaatste design tafelpoten die verhinderen dat gasten aan het uiteinde van de tafel kunnen zitten.

Kies een vierkante of rechthoekige tafel om tegen de muur te leunen als dat nodig is en om ruimte te besparen.
Een ovale tafel met verlengstukken kan ook veel comfort bieden voor gasten, terwijl hij netjes in een smalle kamer past.
Scheid ten slotte de verschillende ruimtes zo veel mogelijk. Een bank naast een tafel kan het verschil maken. Deze decoratietip is radicaal als het gaat om het vergroten van een kamer.

Hoeveel ruimte heb je nodig om rond een tafel te bewegen?

Een eettafel moet het gewenste aantal gasten kunnen herbergen en hen het minimum aan comfort bieden dat ze verwachten wanneer ze aan tafel van een maaltijd genieten. Maar de tafel moet ook zijn plaats vinden in de ruimte. Of het nu een keuken of een eetkamer is, één persoon moet er vrij rond kunnen bewegen.

Hoeveel ruimte heb je nodig om rond een tafel te bewegen? Welke afstand moet je laten tussen je eettafel en de andere meubels in de kamer?
Ten eerste heb je gemiddeld 50 cm per gast nodig om comfortabel aan tafel te kunnen zitten. Laat vervolgens 30 cm per gast vrij om de stoelen naar achteren te zetten.
Ten slotte moet je minstens 120 cm vrijlaten, of in het beste geval 150 cm, zodat één persoon zich achter de stoelen kan bewegen.

Nu weet je hoe je de juiste eettafel kiest voor de grootte en stijl van je huis. Naast de breedte en lengte van de tafel moet er ook ruimte zijn voor de stoelen om naar achteren te schuiven en voor mensen om zich te verplaatsen.