Op zoek naar een goedkope eettafel? De grootte is een van de belangrijkste criteria om rekening mee te houden bij het kiezen van een tafel. Hoe kies je de grootte van je eettafel? De grootte van je eettafel hangt af van de beschikbare ruimte in de kamer, het aantal couverts en de vorm van het tafelblad. Volg de gids voor het kiezen van je eettafel

Grande table à manger contemporaine en bois

Hoe kies je de grootte van je eettafel? Ons advies

Hoe kies ik de juiste hoogte voor mijn eettafel?

Zin in een trendy design eettafel? Hoge tafels: is dit echt de stijl voor jouw interieur? Is jouw keuken of eetkamer geschikt voor deze tafelkeuze? Welke hoogte moet je kiezen voor een eettafel?
Als je gasten ontvangt, zijn grote eettafels ideaal. Maar een hoge tafel biedt meestal maar plaats aan maximaal 6 personen.

Hoe kies je de breedte van een eettafel?

Bepaal de breedte van je tafel op basis van de beschikbare ruimte in je kamer, de gewenste vorm (rond, ovaal, vierkant of rechthoekig) en het aantal gewenste couverts. Je hebt dan een idee van de afmetingen die je nodig hebt voor je eettafel.

Welke breedte moet ik kiezen voor mijn eettafel?
Een rechthoekige eettafel is gemiddeld 1 meter breed. De rechthoekige vorm past dus makkelijk in smalle ruimtes.
Een ronde tafel daarentegen heeft een diameter van 120 cm voor 6 personen en 2 meter voor 12 personen.
Heeft jouw eetkamer genoeg ruimte voor zo'n grote tafel?

Hoe kies je de juiste lengte voor een eettafel?

Kiezen voor een rechthoekige eettafel is de ideale oplossing, ongeacht de grootte van je eetkamer. Omdat de tafel zo lang is, kan hij een groot aantal gasten herbergen zonder al te veel ruimte in te nemen. Dit is nog meer het geval als de tafel uitschuifbaar is en verlengstukken heeft.
Met een verlengbare tafel voeg je alleen verlengstukken toe om het tafelblad te vergroten als je gasten hebt. Voor alledaagse maaltijden blijft de tafel binnen redelijke afmetingen.

Hoe lang moet je kiezen voor een eettafel?
Aangezien de gemiddelde breedte per persoon 60 cm is, is de berekening snel gemaakt: 120 cm lang voor een rechthoekige tafel voor 4 personen, 180 cm voor 6 personen, 220 voor 8 personen, enz.

Hoe kies ik de juiste dikte voor een tafelblad?

Een tafel kiezen houdt in dat je het materiaal, de vorm en de afmetingen van het meubelstuk moet bepalen. Als we het over afmetingen hebben, denken we aan de grootte van de tafel, die we vergelijken met de ruimte die we thuis hebben. Maar we vergeten vaak de dikte van het tafelblad.

Hoe dik moet een tafelblad zijn?
De dikte van het blad en het materiaal dat wordt gebruikt om de eettafel te maken, creëren echter een eigen stijl.
Een dun houten of glazen blad geeft een verfijnde inrichting, terwijl een dik houten blad een meer weelderige uitstraling geeft. Tafels en stoelen met dunne houten poten zijn typisch voor Scandinavische meubels, terwijl zwarte metalen poten een verwijzing zijn naar industrieel design.

Hoe meet ik een tafel?

Rond, ovaal, vierkant of rechthoekig, wat de vorm van je eettafel ook is, het is belangrijk om de afmetingen te kennen. Hoe meet je een tafel op? Volg de handleiding om je tafelmodel op te meten.
Aan de hand van de afmetingen kun je niet alleen het juiste aantal couverts en de juiste stoelen plaatsen, maar ook een tafeldecoratie op maat maken. Het tafelkleed en de loper zullen geen geheimen voor je hebben!

Hoeveel ruimte moet er zijn voor elke persoon aan tafel?

Wanneer je een groot aantal gasten ontvangt, is het belangrijk dat iedereen comfortabel op zijn eigen stoel en op zijn eigen plaats zit tijdens de maaltijd. Daarom moet je een minimum aan ruimte laten tussen elke persoon. Hoeveel ruimte is er nodig per persoon aan tafel?
Er is minstens 60 cm ruimte nodig zodat iedereen op zijn gemak kan eten.

Hoe bepaal je waar je gasten aan tafel moeten zitten?

Wanneer je een receptie organiseert met een groot aantal gasten aan tafel, is het een goed idee om een tafelplan op te stellen om de gasten te plaatsen volgens verwantschap en familiebanden. Hoe plaats je je gasten rond de tafel? Hier lees je hoe.