Hoofdborden die oorspronkelijk werden ontworpen als bescherming tegen de kou, zijn tegenwoordig net zo decoratief als comfortabel. Het voegt karakter toe aan je slaapkamer en laat je je stijl uitdrukken. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste maat kiest? Volg de gids!

De ideale maat hangt af van het effect dat je zoekt. Houd rekening met verschillende factoren: de grootte van je slaapkamer is belangrijk, net als de grootte van je beddengoed. De stijl van je inrichting kan ook een leidraad zijn, als je twijfelt tussen een standaardmodel of een breed model. Tot slot, volg je wensen. Als je het comfort van je slaapkamer wilt verbeteren, moet je je er vooral goed bij voelen!

Vind al ons advies in de koopgids voor hoofdeinden.

De grootte van je bed

De eerste stap is het bepalen van de totale afmetingen van je bed: hoogte van de matras, de basis en de poten. Er zijn vier standaard bedmaten:

  • 90 cm breed, kinderbed
  • 140 cm breed, tweepersoonsbed
  • 160 cm breed, Queensize bed
  • 180 cm breed, kingsize bed

Wat is de ideale breedte voor een hoofdbord?

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je slaapkamer en het gewenste resultaat, kun je kiezen voor een standaard of XXL breedte.

De standaardbreedte is gelijk aan de breedte van de matras en de lattenbodem, met de mogelijkheid om aan elke kant een paar centimeter meer te nemen voor een esthetischer resultaat.

Bijvoorbeeld

Welke maat hoofdbord voor een bed van 140 cm?Breedte tussen 140 en 160 cm
Welke maat hoofdbord voor een bed van 160 cm?Tussen 160 en 180 cm breed
Welke maat hoofdbord voor een 180 cm bed?Tussen 180 en 200 cm breed


Je kunt kiezen voor een XXL-model dat aan beide zijden van je beddengoed uitsteekt.

Om het gewenste effect te bereiken, omvat het houten paneel de matras, de basis en de nachtkastjes en steekt het aan elke kant nog eens 5 tot 10 cm uit.

Lit décoré d’une tête de lit et d’un mobile DIY
Wat zijn de juiste afmetingen voor een hoofdbord? Volg ons advies

Hoe hoog moet een hoofdbord zijn?

Reken voor standaardmaten op een hoogte tussen 35 en 70 cm boven je matras. Het principe is om deze maat aan te passen aan de breedte van het bed, om de verhoudingen te respecteren:

  • tweepersoonsbed: 35 cm
  • tweepersoonsbed: 50 cm
  • kingsize bed: 70 cm


Als je de voorkeur geeft aan een oversized model voor een spectaculair effect, zorg er dan voor dat het plafond hoog genoeg is om de kamer te laten "ademen". De muur moet zichtbaar blijven! De hoogte mag ook niet groter zijn dan de lengte van je matras, om harmonieuze proporties te behouden.

Zoals we hebben gezien, is opmeten een essentiële stap bij het kiezen van je hoofdbord. Er is nog iets waar je rekening mee moet houden voordat je een hoofdbord koopt: de bevestiging. Bekijk ons advies over hoe je je hoofdbord aan de muur bevestigt

Afmetingen... en stijlen

Als je al deze elementen in gedachten hebt, hoef je alleen nog maar het hoofdbord te kiezen op basis van de stijl die je aan je slaapkamer wilt geven. Welke stijl je ook kiest, je vindt het waarschijnlijk in verschillende maten.

Het standaardmodel is een houten paneel bekleed met stof. Het is een sober, veelzijdig model dat in elk interieur past. Hij is heel comfortabel en heeft ook het voordeel dat hij in alle maten verkrijgbaar is (wat niet noodzakelijk het geval is bij een rotan model met standaardafmetingen). Geweldig als je niet veel ruimte hebt in je slaapkamer.
Je kunt het naar eigen smaak interpreteren: sober en klassiek in neutrale tinten, decoratief in felle kleuren, design in glanzende materialen, enz. Denk eraan om het te matchen met je beddengoed, dekbedovertrek of als herinnering aan de kleur van het laken.

Hier is een tip: als je van een harmonieus kleurenschema houdt en je beddengoed, dekbedovertrek, laken enz. licht van kleur zijn, kies dan een bijpassend hoofdbord dat gemakkelijk schoon te maken is of een afneembare hoes heeft voor eenvoudig onderhoud.

Vergeet tot slot niet dat een natuurlijk lederen model van goede kwaliteit natuurlijk niet dezelfde prijs heeft als een stoffen model.

Kortom, kies het kwaliteitsproduct voor je huis dat het beste aan je verwachtingen voldoet en kies een stijl die bij je past:

  • Klassiek, met een bruin lederen model voor een warm, zeer Brits interieur.
  • Design, met een gestoffeerd hoofdeinde.
  • Gezellig en natuurlijk, met een model in rotan of massief hout.
  • Barok, met een gestoffeerd stoffen hoofdeinde.
  • Modern, met rechte lijnen en een natuurlijke kleur.

Je hoofdbord op IDMarket.com

Op IDMarket.com bieden we design-hoofdborden tegen lage prijzen, verkrijgbaar in een groot aantal maten. Ontdek onze originele hoofdeinden van hoge kwaliteit, met levering aan huis overal in Frankrijk.
Voor een design, moderne of gezellige inrichting, vind je in onze voorraad alles wat je nodig hebt voor je beddengoed tegen lage prijzen: tweepersoonsbedden, kinderbedden, queensize en kingsize bedden, matrassen en bodems. Kies voor thuisbezorging!
Ontdek ook onze collectie beddengoed, met een ruime keuze aan dekbedden, dekbedovertrekken, lakens, enz.