Ben je van plan om een hoofdbord voor je slaapkamer te kopen of heb je dat al gedaan? Hoofdborden, decoratieve en designaccessoires bij uitstek, kunnen lastig te installeren zijn en er zijn verschillende opties beschikbaar.

Als je er nog geen hebt gekocht, lees dan hoe je het ideale hoofdbord vindt.

Moet het aan de muur worden bevestigd of direct aan de bedbodem? Als het hoofdbord gestoffeerd is, welke voorzorgsmaatregelen moeten er dan worden genomen? Hoe bevestig je een hoofdbord aan een boxspring?

Ontdek hier de beste manieren om je nieuwe hoofdbord te installeren, gestoffeerd of niet, en de ideale decoratieve balans te bereiken.

Voordat je begint met het bevestigen van je hoofdbord

Bij het inrichten van je slaapkamer en het interieur ervan mag je de harmonie van kleur tussen de stof of het leer van de panelen en het beddengoed niet over het hoofd zien. Probeer bijvoorbeeld wit linnen, dat past goed bij de kleur van de andere items in je kamer.

Ontdek de lage prijzen van al onze hoofdborden

Even iets over afmetingen: over het algemeen steken hoofdbordpanelen in de breedte uit (ongeveer tussen 10 en 20 cm) rond het beddengoed of de combinatie van bedbodem en nachtkastje. Voor een evenwichtig decoratief effect moeten de panelen ongeveer 30 tot 40 cm boven de hoogte van de matrassen uitsteken.

Tip!

Om u te helpen de positie van uw hoofdbord te visualiseren, kunt u de verpakking gebruiken. Zo krijg je een idee van het uiteindelijke ontwerp en kun je het gewenste decoratieve effect beoordelen.
Zorg ervoor dat je gemakkelijk bij de stopcontacten in de kamer kunt! Sommige hoofdborden uit één stuk zitten direct op de vloer en kunnen daardoor stopcontacten verbergen.

Maak ten slotte de materialen klaar die je nodig hebt:

  • schroeven en bouten
  • boormachine en boren
  • waterpas
  • enz

Het is veel gemakkelijker om meerdere mensen in de kamer te hebben om je te helpen als je een massief, gestoffeerd hoofdbord met een grote hoeveelheid vulling moet optillen. Of om het op zijn plaats te houden terwijl je de bouten aan de staanders van het bed of de binnenmuur van de kamer bevestigt.

Une tête de lit bleu canard encadre un lit décoré de coussins et d’un plaid
Al ons advies over hoe u uw hoofdbord goed kunt bevestigen

Hoe moet je je hoofdbord bevestigen?

Er zijn verschillende manieren om je hoofdbord vast te zetten: een schuifsysteem, een systeem met houten of metalen klampen of een eenvoudige standaard. Je keuze hangt vooral af van het beddengoed en het ontwerp en decoratieve effect waar je naar op zoek bent.

  • Glijbevestigingssysteem
    Dit is het meest gebruikte en het voordeligste, met lage prijzen. Er zijn veel kits te koop, onder verschillende merknamen en in alle maten, met of zonder accessoires.
  • Bevestigingssysteem met houten of metalen latten
    Voor een gestoffeerd hoofdbord met zware bekleding is dit de meest solide en decoratieve bevestigingsoplossing. Het heeft ook het enorme voordeel dat het gemakkelijk te demonteren is, omdat het hoofdbord aan de steun aan de muur of de bedstijlen wordt vastgeklikt.

Hoe bevestig je een hoofdbord aan de muur?

Afhankelijk van het bevestigingssysteem dat je kiest, moet je gaten boren in de muur en in het eventueel gestoffeerde paneel van je hoofdbord. Kies indien mogelijk een stevige muur, omdat hoofdborden met een gestoffeerd paneel vrij zwaar kunnen zijn.

Als je het paneel aan Placo bevestigt, probeer dan zo mogelijk in de steunbouten van je scheidingswand te boren. Boren in het holle deel van de scheidingswand kan problemen veroorzaken met de stabiliteit van het paneel, vooral als het gestoffeerd is.

Voor gestoffeerde hoofdbordpanelen of panelen met bekleding moet u voorkomen dat u aan de achterkant in de stof of het leer snijdt. De gaten voor het bevestigen van de klamp of de binnenkant van de loper moeten bij voorkeur in het hout van het paneel worden gemaakt, weg van de stof.

Hoe bevestig ik een hoofdbord aan het bed?

Voor hoofdbordpanelen die rechtstreeks aan het bed worden bevestigd, worden meestal metalen rails gebruikt, die veel eenvoudiger te installeren zijn. In dit geval kan je beddengoed (bodem, matras EN hoofdbord) minder gemakkelijk door de kamer worden verplaatst, wat volgens ons niet echt een nadeel is.

Maar let op! Als je twee aparte lattenbodems naast elkaar hebt, moet je absoluut alle ruimte ertussen wegwerken. Ons advies is om ze voor de duur van de installatie met een bankschroef aan elkaar te klemmen, anders zal het resultaat bij benadering zijn.

Bij onderstellen met een frame is de installatie eenvoudiger omdat je de positie van de rails om de panelen te bevestigen vrijer kunt kiezen. Zonder frame, en afgezien van de poten, is de enige optie om de latten of rails op de breedte van de basis te schroeven, zo hoog mogelijk.

Als u uw hoofdbord nog niet hebt gekocht en u niet zeker weet welke maat u moet kiezen, bekijk dan onze gids over dit onderwerp:
Wat is de ideale maat voor een hoofdbord?

ID Market, uw decoratiepartner

Bij ID Market kunt u goedkope decoratieartikelen vinden uit een voortdurend wisselende voorraad. Bekijk onze beoordelingen en geniet van het gemak van thuisbezorging.