Past je eettafel niet meer bij je? Ben je verhuisd of wil je de sfeer in je woonkamer of keuken veranderen? Bij het kiezen van een eettafel zijn er veel criteria om rekening mee te houden: materiaal, stijl en grootte. De breedte, hoogte en lengte van je nieuwe tafel moeten zorgvuldig worden bepaald op basis van de beschikbare ruimte, je interieur en je gewoonten. Hoeveel mensen kunnen comfortabel aan een bepaalde tafel zitten? Welke maat tafel biedt plaats aan 16 personen? Wanneer heb je verlengbladen nodig? Volg de ID Market gids om de ideale lengte voor je eettafel te vinden en kies uit al onze eettafels.

Criteria om de grootte van je eettafel te bepalen

Het is niet altijd eenvoudig om de ideale afmetingen voor een eettafel te bepalen. Of hij nu in de keuken staat of in de woonkamer, de eettafel is het centrale element van je eethoek. Dit meubelstuk moet zowel esthetisch zijn om je interieur te verfraaien als functioneel voor dagelijks gebruik. Als je comfortabel wilt eten, moet je ervoor zorgen dat je eettafel groot genoeg is om iedereen aan tafel te kunnen zetten. Hoe weet je de ideale maat voor een eettafel?

De ideale lengte van je tafel hangt af van

  • De beschikbare ruimte in je woon-/eetkamer of keuken voor de tafel
  • De vorm van het tafelblad (rond, vierkant, rechthoekig)
  • Het aantal mensen aan tafel of het aantal vaste gasten
  • De breedte van je stoelen (stoelen, krukken of tafelfauteuils)
  • Je levensstijl (ontvang je vaak gasten, enz.)
  • De grootte van de kamer en de configuratie van je leefruimte


Voordat je overgaat tot de aankoop van je nieuwe eettafel, moet je ook nadenken over de stijl van je inrichting, zodat je een model kunt kiezen dat harmonieus samengaat met je andere meubels.



Dîner copieux sur une table à manger en bois
Pas de lengte van je eettafel aan aan het aantal mensen aan tafel

Pas de grootte van de eettafel aan aan het aantal mensen aan tafel

Als je hebt nagedacht over hoeveel ruimte je in je huis of flat hebt voor je eettafel, vraag je je af hoe je kunt zien of de tafel die je mooi vindt de juiste lengte heeft? Je moet weten dat je 60 centimeter per gast aan tafel nodig hebt om comfortabel te kunnen zitten tijdens het eten. Als je kamer klein is, kun je volstaan met 50 centimeter per persoon (zoals in een bar of restaurant).

Hoe lang is een tafel voor 2 personen?

Voor twee personen kies je best voor een vierkante tafel (minstens 70 centimeter lang) of een ronde tafel (70 centimeter diameter). Rechthoeken worden afgeraden.

Hoe lang is een tafel voor 4 personen?

  • 120 cm voor een rechthoekig tafelblad
  • 100 cm voor een vierkant tafelblad
  • 80 cm in diameter voor een ronde tafel


Welke tafelmaat voor 6 personen?

  • 180 cm voor een rechthoekige tafel
  • 100 cm voor een vierkant tafelblad
  • 80 cm in diameter voor een ronde tafel


Hoe lang is de tafel voor 8 personen?

  • 220 cm voor een rechthoekige tafel
  • 140 cm voor een vierkant tafelblad
  • 160 cm in diameter voor een ronde tafel


Hoe lang is een tafel voor 10 personen?

  • 240 cm voor een rechthoekige tafel
  • 160 cm voor een vierkant tafelblad
  • 180 cm in diameter voor een ronde tafel


Welke tafelmaat voor 12 personen of meer?

Vraag je je af hoe lang een tafel moet zijn voor 14 personen? Of hoe lang een tafel moet zijn voor 16 personen? Verleng dan gewoon de lengte van een rechthoekige tafel met 60 centimeter per persoon.

Table à manger en bois dressée pour le repas
Om de lengte van je eettafel te bepalen, tel je 60 centimeter per persoon

Hoeveel ruimte moet je achter je stoelen laten?

Een te lange tafel kan in de weg staan. In sommige gevallen is het beter om voor een iets kleinere tafel te kiezen en je er gemakkelijk omheen te kunnen bewegen. Stel je tafel zo op dat er minstens 110 cm ruimte overblijft achter je stoelen. Laat deze ruimte leeg en zorg ervoor dat er geen meubels in de circulatieruimte staan.

Uitbreidingen om je eettafel snel te vergroten

Ontvang je vaak gasten maar heb je weinig ruimte? Als je geen te massief meubelstuk wilt, overweeg dan een uitschuifbare eettafel om meer gasten aan tafel te kunnen ontvangen. Houten verlengbladen zijn eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat je de tafel in een paar minuten groter kunt maken. Ze zijn de ideale oplossing als je niet veel ruimte hebt. Als je vaak verlengbladen gebruikt, is het een goed idee om te investeren in een tafelkleed van de juiste maat. Kies wit als je eetkamer een Scandinavische inrichting heeft.

Ontdek het hele assortiment ID Market eettafels. Scandinavische stijl in licht hout (imitatie eik bijvoorbeeld) of industriële stijl met metalen poten voor een heel eigentijdse look, onze eettafels zijn perfect om je eetkamer of woonkamer te moderniseren tegen een lage prijs. Vind je een bepaald model mooi? Bestel nu online voor snelle verzending en levering aan huis.


Nu je de juiste breedte voor je tafel hebt gevonden, lees je hoe je kiest:
De juiste tafelhoogte
De juiste tafelbreedte

Zin in een andere stijl voor je eettafel:
Houten stijl tafel
Scandinavische stijl tafel
Industriële stijl tafel