Een eethoek creëren in huis is een kunst. Wat je interieur ook is, de moeilijkheid is des te groter als je een echte eettafel in een kleine woonkamer moet plaatsen. Welke tafel voor welke ruimte? Je moet goed nadenken over de vorm van je tafel, de afmetingen, maar vooral de plaats in huis. Hoeveel ruimte heb je nodig om je tafel te verplaatsen?

Une table console extensible

Volg ons advies om de juiste eettafel voor jouw kamer te kiezen

Een tafel en stoelen installeren in een kleine woonkamer

Vergeet niet dat een tafel niet op zichzelf staat in je woonkamer. Voordat je een tafel kiest, of die nu van hout, glas of metaal is, moet je in elk geval controleren of de afmetingen geschikt zijn voor je eetkamer.
Welke lengte, breedte en hoogte zijn het meest geschikt voor je kleine eetkamer en zullen het decor versterken?
Een hoge tafel biedt gezelligheid en past perfect in een kleine keuken. Als hij rond is, is hij gemakkelijker te verplaatsen en zeer decoratief.
Kies een vierkante of rechthoekige vorm voor het blad van je tafel als je hem tegen de muur wilt kunnen laten leunen. Meubels met rechte lijnen zijn gemakkelijker tegen de muur te plakken.

Modulaire tafels zijn perfecte oplossingen voor kleine ruimtes, omdat hun grootte kan worden aangepast aan je behoeften. Een uitschuifbare tafel met verlengstukken of een opklapbaar blad past perfect in je kleine eetkamer. Open de tafel alleen als er mensen komen eten.

Plaats je eettafel op de juiste plaats in de kamer

Een eettafel op de juiste plaats moet ervoor zorgen dat iedereen comfortabel van zijn maaltijd kan genieten. De keuze van de plaats van de tafel in de kamer is daarom cruciaal, zodat hij de verkeersstroom of de toegang en het gebruik van andere meubels niet belemmert.

Hier zijn een paar regels die je moet volgen om een geslaagde eethoek te creëren:

  • Vermijd het plaatsen van de tafel in een gebied met veel verkeer;
  • Bewaar een minimumafstand van 120 cm tussen je tafel en ander meubilair;
  • Plaats je tafel niet tegenover de opening van een meubelstuk of elektrisch apparaat;
  • Baken de verschillende zones van de kamer duidelijk af: de zithoek met de sofa, de eettafel, de keuken, enz

Het installeren van een centraal eiland in je leefruimte heeft een aantal voordelen:

  • Het eiland, dat erg in de mode is in de keukens van vandaag, verbetert je interieurontwerp;
  • Het overbrugt de kloof tussen de keuken en de eetkamer;
  • Het is een multifunctioneel meubel: het heeft opbergruimte, een eettafel en een werkblad;
  • Het is een centraal element in de leefruimte en biedt een gezellige ruimte om te koken of te eten, terwijl er een vloeiende circulatie omheen mogelijk is;
  • Het ontwerp is vaak het resultaat van veel denkwerk. De op maat gemaakte afmetingen (hoogte, breedte en lengte) zijn ontworpen om perfect in de ruimte te passen en deze tegelijkertijd te verfraaien.

De ruimte die nodig is om een tafel te verplaatsen

Je weet nu welk type tafel je in een kleine eetkamer moet installeren en hoe je hem moet plaatsen om de ruimte te optimaliseren.
Voor een geslaagde opstelling is de volgende vraag hoeveel ruimte er nodig is om ervoor te zorgen dat bewegen rond de tafel niet wordt belemmerd
Om ervoor te zorgen dat iedereen comfortabel aan tafel kan zitten, moet er ten eerste een minimumafstand van 50 cm tussen elke persoon zijn.
In de diepte is dat 60 cm per persoon, plus een minimum van 30 cm voor stoelen die naar achteren moeten. Het is gemakkelijk te berekenen: om comfortabel recht tegenover elkaar te kunnen zitten, moet je tafel minstens 120 cm breed zijn.
Voor een vlotte verkeersstroom rond je eettafel moet je minstens 120 cm vrijlaten. Als er meubels dicht bij je tafel staan, kun je zelfs 150 cm laten tussen de tafel en je andere meubels om het passeren te vergemakkelijken.

Een eettafel kiezen die bij de kamer past:

- Welke tafel voor een kleine eetkamer?
- Welke tafel voor een kleine woonkamer?