Hoe bescherm je je buitenbank?
Geniet je 's zomers van de zon, comfortabel zittend in je buitenkamer met bank, salontafel en fauteuils? Ongeacht het soort materiaal (hout, geweven hars, aluminium, teak of metaal) zijn tuinmeubelen onderhevig aan verschillende agressies: winterweer (regen), UV-stralen van de zon, vlekken van etenswaren of vogelpoep... Allemaal factoren die de achteruitgang van je tuinmeubelen versnellen. Hoe bescherm je je tuinmeubelen? Welke producten en onderhoudstips moet je gebruiken om je buitenbank te onderhouden? Ontdek alle tips van ID Market in deze gids.
Waarom moet je je buitenbank beschermen?
Heb je tuinmeubelen met een salontafel, sofa, fauteuils en kussens? Er zijn een aantal manieren om je tuinmeubelen effectief te beschermen (zowel in de zomer als in de winter). De elementen (regen, kou, sneeuw, hagel), de zon, sporen achtergelaten door je huisdieren, vlekken van voedsel of vloeistoffen kunnen veel schade aanrichten aan je tuinmeubelen. We hebben er hieronder enkele opgesomd:
- Verkleuring van kussens
- Schimmelvorming op kussens
- Schimmelvlekken op het frame van banken, tafels, stoelen/fauteuils
- Verkleuring van materialen (hout, metaal)
Voor uw gemoedsrust is het een goed idee om vooraf goed na te denken over uw buiteninrichting. De keuze van de locatie is cruciaal. Als je tuinmeubelen onder een boom staan, worden ze meer blootgesteld aan uitwerpselen van vogels of andere dieren. In de buurt van het zwembad of in de open lucht: je meubelen zullen niet veilig zijn in geval van spatten of regen... En omdat voorzichtigheid het beste beleid is, is het ideaal om je tuinmeubelen (buitenbank, fauteuils en salontafel) onder een terrasoverkapping te plaatsen om schade te beperken.
Hoe bescherm je je buitenbank?
Wil je je tuinmeubelen beter beschermen? Of het nu gaat om een hoekbank, fauteuils met kussens, stoelen of een salontafel, hier volgen enkele tips en trucs om je buitenmeubelen te beschermen tegen het winterweer en de grillen van het klimaat (regen, zon, hagel)!
Beschermende hoezen
Zelfs als je tuinmeubelen buiten blijven staan, is een beschermhoes een essentieel onderdeel. Dit voordelige product is verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en afmetingen en bedekt je meubelen volledig. Dankzij de waterafstotende, waterdichte en UV-bestendige stof is de hoes goed bestand tegen de elementen. Het wordt over het algemeen gebruikt op alle soorten materialen: hout, teak, geweven hars, metaal en aluminium. Voor een effectieve bescherming moet een afdekzeil ventilatiegaten hebben om te voorkomen dat vocht zich ophoopt, en een bevestigingssysteem om je meubels stevig in te pakken.
Een universeel beschermend dekzeil
Een dekzeil is een goede back-up oplossing om je buitenmeubelen en sofa's te beschermen. Bij hevige regen is het altijd een goed idee om een dekzeil bij de hand te hebben!
Je tuinmeubelen onderhouden
Natuurlijk hout, teak, geweven hars, aluminium, metaal, staal... Tuinmeubelen bestaan in een brede waaier van materialen. Om hun kleur en uiterlijk zo lang mogelijk te behouden, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken met een sopje. Hout is het meest veeleisende materiaal wat onderhoud betreft. Breng twee keer per jaar een specifieke behandeling aan op je hout om het te beschermen tegen de agressies van de winter: olie, vernis, verzadiger, houtbeits, enz

Bescherm je tuintafel of buitenbank met een hoes
Hoe maak je je tuinmeubelen winterklaar?
Wanneer het mooie weer ten einde loopt, is het tijd om je tuinmeubelen winterklaar te maken! Buitenbanken, hoekbanken, hoge of lage tafels, fauteuils, stoelen... Hier zijn enkele goede voorbeelden.
Reinig je tuinmeubelen
Voordat je je tuinmeubelen in je garage of tuinhuisje zet, is het tijd voor een kleine schoonmaakbeurt! Als je meubelen van aluminium, plastic of PVC zijn, volstaat een schoonmaakbeurt met zeepwater en een beetje witte azijn. De meubels moeten goed droog zijn voordat ze in een afgesloten ruimte worden opgeborgen. Het gebruik van een beschermend dekzeil of hoes wordt aanbevolen.
Houd kussens binnenshuis droog
Als de zomer voorbij is, berg je je buitenkussens, bankkussens en poefs binnen op, op een droge plek. Koop een goedkope opbergdoos om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Als je je kussens in je garage bewaart, wikkel ze dan in beschermhoezen om schimmel te voorkomen en het uiterlijk van de stof te behouden. Langdurige blootstelling aan vocht kan je stoffen beschadigen.
Alles wat je moet weten over het beschermen van je tuinmeubelen:
- Hoe bescherm je je tuinmeubelen tegen de regen?
- Hoe bescherm je tuinmeubelkussens?