Afmetingen, materiaal, stijl en kleur: er zijn zoveel verschillende modellen om uit te kiezen, dat het moeilijk is om een stoel te kiezen. Rughoogte, zitdiepte, stoel met of zonder armleuningen - dit zijn allemaal factoren die je moet overwegen voordat je een set stoelen koopt.

Hoe kies je je stoelen? Een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een stoel is het comfort. Het design is net zo belangrijk, want je stoelen zullen trots rond je keuken- of eetkamertafel staan.

Van de klassieke houten stoel tot de comfortabele stoffen fauteuil en niet te vergeten de moderne metalen of kunststof stoelen, welk stoelmateriaal past het beste bij jouw behoeften en de inrichting van je kamer?

Hier is een korte gids voor de materialen die het meest worden gebruikt om stoelen te maken. Welk model past het best bij de rest van je meubelen?

Stoffen stoelen: welke stijl moet je kiezen?

Of het nu wol, katoen, polyester of fluweel is, stoffen stoelen zijn er in verschillende materialen, afhankelijk van het ontwerp en het comfort dat je in je eetkamer wilt.

Stof is een stoelmateriaal dat veel mogelijkheden biedt:

  • Boudoirstijl met fluwelen stoelen in alle kleuren
  • Warme sfeer met wollige stoffen
  • Modern zitten met polyester
  • Knusse sfeer met katoen, enz.

Er is vast en zeker een stoel naar jouw smaak die zijn plaats vindt rond de tafel. Bovendien is stof een van de meest veelzijdige materialen die er zijn. Je kunt gemakkelijk kleur en patronen toevoegen aan elke kamer!

Kiezen voor stoffen stoelen betekent ook kiezen voor meubilair met ongeëvenaard comfort. Een stoffen stoel past niet alleen bij je interieur, maar is ook ideaal als je graag lang aan tafel zit.

Kies een stoel met een gestoffeerde zitting en een hoge rugleuning voor optimaal comfort.

Pas wel op als je huisdieren of jonge kinderen hebt: stoffen stoelen zijn rommeliger dan andere materialen.

3 chaises tissus gris et métal noir autour d’une table
Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn stoelen?

Hoe kies ik houten stoelen?

Als jehouten stoelen kiest, kies je voor zekerheid. Hout is stevig en gemakkelijk te onderhouden en is een klassiek stoelmateriaal dat nooit uit de mode raakt. Bovendien passen houten stoelen gemakkelijk bij alle soorten meubilair en geven ze een warme sfeer aan je interieur.

Liefhebbers van hout zullen zeker kiezen voor stoelen die volledig van hout zijn gemaakt, maar je kunt ook kiezen voor stoelen die gedeeltelijk van hout zijn gemaakt.

Meubels van twee materialen zijn momenteel erg in de mode:

  • Kies voor een model met een houten zitting en rugleuning en een metalen frame en poten, voor een industrieel design
  • Of kies voor de Scandinavische stoel: de afgeschuinde houten poten zijn helemaal in en de zitting van polypropyleen biedt meer comfort

Metalen stoelen: welk model kiezen?

Als je van eigentijdse meubels houdt, is het materiaal van de stoel dat je nodig hebt metaal.

In een keuken of eetkamer zal je set stoelen in metaallook bijvoorbeeld prachtig staan naast een houten tafel! En ja, de juiste oplossing is om je metalen stoelen te combineren met warmere materialen, zoals hout, om een heel trendy decoratie in de kamer te creëren.

Als je comfortabele metalen stoelen wilt, kies dan voor stoelen van polypropyleen met vulling en een voldoende hoge rugleuning.

Waarom kiezen voor een kunststof stoel?

Een set kunststof stoelen kopen is niet alleen iets voor tuinmeubelen. Er zijn ook stoelen voor de keuken en de eetkamer. Als je kunststof stoelen wilt kiezen om je interieur te moderniseren, volg dan deze gids.

Vooral polypropyleen is tegenwoordig een erg populair stoelmateriaal. Net als stof biedt polypropyleen veel mogelijkheden op het gebied van kleur en design, maar het is gemakkelijker te onderhouden.