Een tv-meubel kiezen is geen gemakkelijke taak. Dit meubelstuk moet met zorg worden gekozen. Naast prijs en stijl moet een tv-meubel praktisch zijn voor dagelijks gebruik. Om ervoor te zorgen dat je comfortabel tv kunt kijken, moet je de juiste maat kiezen. Hoge TV-standaards, lage TV-standaards, aan de muur gemonteerde TV-standaards: er zijn veel verschillende soorten TV-standaards op de markt. Als je het juiste product wilt kopen, vraag je je waarschijnlijk af wat de juiste maat is voor een tv-meubel Breedte, lengte, diepte, hoogte - onze koopgids geeft je alle sleutels tot het vinden van de juiste maat TV-standaard.

De grootte van je tv-meubel aanpassen aan je woonkamer

Naast stijl, prijs, kleur en materiaal moet een tv-meubel vooral praktisch zijn. Als middelpunt van de woonkamer moeten tv-meubels :

- Solide: de belangrijkste rol van een tv-standaard is om een betrouwbare steun te bieden voor je tv-scherm. Hout en metaal zijn twee materialen die voor meer stabiliteit zorgen. Wat het ontwerp betreft, kun je materialen mixen en matchen voor een moderne look.
- De juiste maat: dit is een belangrijk criterium om rekening mee te houden om te voorkomen dat je met een te groot of te klein meubel komt te zitten.

De grootte van je tv-meubel moet overeenkomen met de grootte van je woonkamer. Een klein tv-meubel zal er klein uitzien in een grote woonkamer, terwijl een groot tv-meubel te groot zal zijn voor een kleine kamer.

Welk formaat TV-meubel moet ik kiezen voor mijn interieur?

  • Een laag TV-meubel: ideaal voor kleine kamers om rommel te voorkomen. Om meer ruimte te creëren, kies je voor een lichte kleur, bij voorkeur wit.
  • Een hoog TV-meubel: ontworpen voor ruime woonkamers en kamers met hoge plafonds
  • Een aan de muur bevestigd of hangend TV-meubel: dit minimalistische model heeft het voordeel dat het geen vloerruimte inneemt en afhankelijk van de opties kan het gedraaid of gekanteld worden
  • Een lang tv-meubel: dit model past het best in een vrij ruime woonkamer en heeft het voordeel dat het extra opbergruimte biedt.

Een tip van de professional: een harmonieuze inrichting is ook een kwestie van perspectief en volume. Je tv-meubel moet goed passen in een zithoek, maar ook bij de andere meubels in je woonkamer. Als je bijvoorbeeld alleen massief eiken meubelen hebt (ladekasten, houten kasten), zal een klein metalen tv-meubel uit proportie lijken.



Meuble télé en bois dans un intérieur design
De lengte van een TV-meubel moet altijd groter zijn dan de lengte van het scherm voor een goede stabiliteit en een aantrekkelijk uiterlijk

Welke afmetingen moet een TV-standaard hebben?

Het is essentieel om de beschikbare ruimte in je woonkamer op te meten om je tv-meubel te installeren.

Hier zijn een paar richtlijnen om je wegwijs te maken in de afmetingen van een tv-meubel:

Breedte/diepteLengteHoogte
30 cm: voor kleine kamersAltijd groter dan de schermgrootte
Tussen 1 meter en 1,80 meter: voor een grote woonkamer
Tussen 30 cm en 100 cm van de vloer

40 cm tot 50 cm: standaardafmetingen
60 cm: voor ruime kamers


Een gouden regel voor de lengte: je tv-standaard moet altijd langer zijn dan je scherm om ervoor te zorgen dat hij voldoende stabiel staat. Door het wijdverbreide gebruik van flatscreens is de breedte van tv-standaards aanzienlijk afgenomen. Je hebt niet langer een groot oppervlak nodig om je tv te installeren.

TV-kasten met opbergruimte: zorg dat je genoeg ruimte hebt

Veel TV-standaards zijn ontworpen om de televisie op te zetten, maar zijn ook uitgerust met ergonomische opbergruimtes. TV-standaards zijn geen eenvoudige houten tafel die als standaard wordt gebruikt, maar bevatten vaak 1 of meer lades of kasten. Deze compartimenten zijn uiterst praktisch voor het dagelijks opbergen van tv- en geluidsaccessoires zoals kabels, luidsprekers of andere digitale apparatuur. Vergeet bij dit soort producten niet om voldoende ruimte vrij te laten aan de voorkant van het tv-meubel, zodat de kastdeurtjes of lades gemakkelijk geopend kunnen worden. Ze mogen niet opengaan op een manier die de doorgang belemmert.

Een LED TV-meubel bevat een verlichtingssysteem dat bijvoorbeeld uit een open schap of van de bovenkant komt. Dit type meubel met ingebouwde verlichting biedt goed zicht voor het afstellen van je tv, bijvoorbeeld tijdens een bioscoopvoorstelling. Een wit TV-meubel met LED-technologie is perfect voor een stijlvolle, trendy sfeer.

Meer opbergruimte nodig? Een tv-meubel met plank waarin de tv is genesteld is een goede optie.

TV-meubel: hoe ver van de bank of fauteuil?

Om de juiste maat voor je tv-meubel te kiezen, moet je ook rekening houden met de maximale afstand tussen je tv-kijkzitplaats (bank of fauteuil) en het scherm. Afhankelijk van de definitie van het beeld (HD, Full HD of Ultra HD) en de grootte van het scherm (gemeten in inches), moet de afstand tot de tv tussen 2 meter zijn voor optimaal kijkcomfort en maximaal 5 meter om het scherm moeiteloos te kunnen zien. De breedte van je TV-standaard moet dus worden aangepast aan de grootte van de kamer.

TV-standaards in Scandinavische stijl in wit hout of eigentijdse TV-standaards in zwart en glanzend gelakt, ontdek al onze goedkope TV-standaards in voorraad. Het is niet nodig om de bank te breken om je woonkamer in stijl in te richten - IDMarket regelt alles! Snelle verzending, levering aan huis: richt je woonkamer in met smaak tegen een lage prijs.

Als je eenmaal hebt besloten hoe groot je tv-meubel moet worden:

Wat is de ideale hoogte voor een TV-meubel?
Waar moet je je TV-meubel plaatsen?