Voordat je begint met het houden van legkippen thuis, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Ten eerste moet je een kippenhok en een kippenren in je tuin installeren. Bovendien moet je een duidelijk idee hebben van wat je kippen zullen eten. Maar als je eenmaal de grond hebt voorbereid en de kennis hebt, kun je alleen nog maar genieten van de vele voordelen die het adopteren van zo'n dier met zich meebrengt. IDMarket geeft je advies van onschatbare waarde over hoe je het goedkoopste kippenhok kunt vinden dat het beste past bij jouw behoeften, en over alles wat je moet weten over kippen.

Hoe groot is een kippenhok?

Het eerste detail dat je moet regelen als je besluit kippen in huis te nemen, is de grootte van het kippenhok. Kippen hebben een schuilplaats nodig om ze warm en veilig te houden. Het hok moet groot genoeg zijn zodat alle kippen het niet te benauwd hebben. Daarom heb je een minimumoppervlakte van 0,5 m² per kip nodig. Dit kan oplopen tot 1,5 m² als je kiest voor de grootste kippenrassen.

Het is ook belangrijk om het kippenhok uit te rusten met een aantal accessoires om het comfortabeler te maken voor de kippen:

  • Een voederbak en een drinkbak om ze van voedsel en water te voorzien;
  • Een zitstok om een meer natuurlijke habitat te creëren;
  • Een nestkastje voor vogels om te nestelen en eieren te leggen;
  • Een afneembaar dak om de kooi schoon te maken en de eieren makkelijker te verzamelen.

Voeding: wat moet je je kippen voeren?

Een van de redenen om kippen thuis te hebben, is om ze te voeren. Kippen zijn serieuze bondgenoten in de strijd tegen afval, omdat ze veel keukenafval opeten. Je kunt ze het grootste deel van je overgebleven gekookte gerechten of fruit- en groenteschillen voeren. Je moet echter oppassen dat je je kippen geen voedsel geeft dat schadelijk voor ze kan zijn. De lijst is lang, maar enkele van de meest voorkomende zijn :

  • Rauwe tomaten, aubergines en aardappelen;
  • Rauwe bonen;
  • Schillen van avocado's;
  • Zaden en pitten.

Dit soort voer is echter niet genoeg voor kippen. Ze moeten worden aangevuld met andere producten zoals granen en kippenzaad en/of voedingssupplementen.

Les poules doivent manger des céréales et des graines


Wat je je kippen ook voert, het is belangrijk om ze twee keer per dag op een vast tijdstip te voeren. Je moet er ook voor zorgen dat ze elke dag tussen de 120 en 150 g voer eten.

Welk kippengaas moet je gebruiken om je kippen te beschermen?

Het laatste punt waar je rekening mee moet houden, is het kippenhok. Het installeren van een kippenhok is niet genoeg om kippen te houden. Je moet ook een kippenren met een oppervlakte van 10 tot 20 m² per kip maken. En voor de wanden kun je het beste sterk gaas gebruiken. Dit verblijf moet de juiste grootte hebben zodat de kippen goed kunnen gedijen, maar het dient ook om ze te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Kippen hebben veel roofdieren en door ze in een omheining te houden, verklein je de kans dat ze onaangename ontmoetingen hebben met vossen, wezels of marters. Om je kippen goed te beschermen, is het belangrijk om kippengaas te kiezen dat hoog genoeg is om roofdieren buiten te houden, maar ook om te voorkomen dat ze eroverheen springen.

Weet je nu meer over het houden van kippen? Je hebt nu de sleutel in handen om een comfortabel thuis voor ze te creëren en te genieten van de voordelen van het hebben van kippen in je huis. Als je goed voor je kippen zorgt, kun je elke dag genieten van verse eieren!

Hoe kies, installeer, personaliseer en onderhoud je een buitenverblijf?

Wil je beginnen met het houden van kippen? Ben je op zoek naar een buitenverblijf waar je kippen vrij kunnen rondlopen? In een tuin kan deze draadstructuur gebruikt worden om een veilig gebied af te sluiten dat helemaal gewijd is aan je kleine dieren.

Een praktisch en gemakkelijk te installeren kippenhok beschermt je kippen tegen roofdieren en slecht weer. Wat zijn de verschillende soorten omheiningen die op de markt verkrijgbaar zijn? Wat is het verschil tussen een hok en een volière? Welke structuur is het meest geschikt voor je kippen of je kippenboerderij? Met welke criteria moet je rekening houden bij het kiezen van een hok? Welke voorzieningen moeten worden aangebracht om hun comfort te verbeteren? Wat is de beste locatie voor een kippenren? ID Market begeleidt u bij elke stap op weg naar een goede start van uw kippenboerderij thuis.

Afmetingen, materialen, locatie, hoogte van het gaas, extra accessoires, schoonmaak- en onderhoudsproducten... Ontdek al onze adviezen voor het installeren van een duurzame kippenren die bestand is tegen indringers en de elementen (kou, regen, vocht).