Thuis legkippen adopteren is een garantie voor goede, verse eieren van een gecontroleerde bron. Het enige wat je moet doen is elke kip een fatsoenlijk huis geven en goed voor haar zorgen. Het eerste wat je moet doen is investeren in een kippenhok van goede kwaliteit. En om het meest geschikte kippenhok te kopen, moet je jezelf één vraag stellen: hoe groot heb je een kippenhok nodig?

Kies in de stad voor een mini-hok

Eerste situatie: u woont in de stad en hebt weinig ruimte in uw flat of huis (balkon, kleine tuin, binnenplaats, enz.). In dat geval moet je misschien maar één kip adopteren en haar in een klein hok huisvesten.

Dus je vraagt je af hoeveel vierkante meter je nodig hebt voor een kip? Wat de grootte van het kippenhok betreft, heb je tussen de 0,5 en 1,5 m² per kip nodig, afhankelijk van de soort. Het hok heeft veel meer ruimte nodig, tussen de 10 en 20 m² per kip. Als je thuis niet over deze minimale ruimte beschikt, is het niet aan te raden om een hoen te adopteren. Bovendien zijn kippen sociale dieren. Om kippen goed te laten gedijen, kun je ze het beste in groepen van minstens twee houden.

Een klein kippenhok voor 2 kippen

Heb je thuis wat meer ruimte? Dan kun je overwegen om een paar kippen te adopteren. De oppervlakte voor 2 kippen moet tussen de 1 en 3 m² zijn voor het kippenhok en tussen de 20 en 40 m² voor het hok. Met twee kippen begin je echt te genieten van de voordelen van het houden van zulke dieren:

  • Bijna elke dag eieren krijgen: een legkip kan tot 300 eieren per jaar leggen;
  • Verminder je afval: kippen eten restjes en schillen van groenten;
  • Een echt huisdier adopteren: sommige kippenrassen zijn erg volgzaam.

Une poule a besoin d’au moins 10 m² de surface dans son enclos

Een middelgroot kippenhok voor 3 kippen

Als je 3 kippen adopteert, begin je serieus te worden. Je moet een kippenhok voor 3 kippen kiezen met een minimale oppervlakte van 1,5 m².

De oppervlakte van het kippenhok is niet het enige waar je rekening mee moet houden als je wilt dat zoveel hoenderachtigen zich prettig voelen in hun hok. Het is essentieel om ze een minimum aan comfort te bieden, dankzij een reeks accessoires:

  • Een nestkastje zodat ze in alle rust hun eieren kunnen leggen;
  • Een open dak om de kooi gemakkelijker schoon te maken;
  • Een zitstok om een meer natuurlijke habitat te creëren

Een groot kippenhok voor 4 kippen

Met 4 kippen heb je een klein koppel dat een goede hoeveelheid eieren kan produceren. Natuurlijk hangt alles af van het kippenras dat je kiest:

KippenrasGemiddeld aantal eieren per kip per jaarGemiddeld aantal eieren per 4 hennen per jaarGemiddeld aantal eieren per 4 hennen per week
Rode hen250100019
Hark kip250100019
Sussex hennetje24096018
Gâtinaise Hen17068013
Nid de poule

Je moet investeren in een groot kippenhok voor 4 kippen, zodat ze genoeg ruimte hebben. Kies voor een hok van minstens 2 m², of zelfs 6 m² als de hennen groot zijn. Ook heb je een achtertuin nodig van meer dan 40 m² met, indien mogelijk, een grasveld zodat ze over de grond kunnen scharrelen en op insecten kunnen jagen.

Als je echt vastbesloten bent om kippen te nemen, bekijk dan alle verschillende maten kippenhokken die verkrijgbaar zijn, evenals onze andere praktische artikelen over het houden van kippen thuis:

Wat eten kippen?
Welk kippengaas moet ik gebruiken?