Op zoek naar een kas die gemakkelijk in je tuin te installeren is? Er zijn veel verschillende soorten broeikassen, in verschillende vormen en voor verschillende doeleinden. Of je nu op zoek bent naar een groentetuin, een tuinderij of decoratieve bloemen en planten, volg onze gids voor waardevol advies over welke kas het meest geschikt is voor jouw tuin. Van de tunnelkas tot de framekas, via de Nederlandse kas en de polygonale kas, wij vertellen je alles!

Bekijk voor een overzicht onze gids: Wat is de ideale grootte voor een kas?

De tunnelkas, ideaal voor het kweken van groenten

Met zijn kromlijnige vorm heeft de tunnelkas geen introductie nodig. Het is de ideale kas voor het kweken van een moestuin en biedt beschutting en bescherming voor planten en zaailingen in de winter, terwijl de warmte en het licht van de zon worden geoptimaliseerd.

Tunnelkassen hebben een structuur die bestaat uit grote stalen, gegalvaniseerde stalen of aluminium hoepels. Op deze structuur kan een plastic of polyethyleen dekzeil worden aangebracht, dat een muur vormt die de temperatuur in de kas regelt.

De kwaliteit van het zeil is belangrijk: een goede polytunnel kas heeft een zeil met UV-bescherming om de planten te beschermen tegen de hitte.

Al met al is de tunnelkas een uitstekende keuze als je tuin er groot genoeg voor is, omdat dit type kas vaak een zeer groot oppervlak biedt voor het kweken van gewassen op de grond. Voor het kweken van planten en groenten heb je minimaal 18 m² nodig voor een typische tunnelkas van 6 m lang en 3 m breed.

De traditionele kas in de vorm van een huis

Dit type kas is een klassieker in de tuin. Het heeft verticale muren en een dak, waardoor deze kassen eruit zien als door kinderen getekende huizen!

De vorm van dit type kas is ideaal voor klimplanten en voor een flexibelere interne organisatie. Traditionele tuinkassen zijn gemakkelijk om te bouwen en zijn vaak voorzien van tafels en planken, maar ze kunnen ook andere accessoires bevatten, zoals verwarmingselementen.

De structuur van een serre is stevig, gemaakt van staal, hout of aluminium. De keuze van het materiaal voor de structuur hangt af van de vereiste sterkte en kwaliteit. Voor de isolatie worden de verticale wanden meestal gemaakt van gehard glas, polycarbonaatglas of, nogmaals, plastic folie. Polycarbonaatglas en anti-UV-zeildoek zijn het meest effectief om goed licht te garanderen, gefilterd van de stralen die het gevaarlijkst zijn voor bloemen- en groenteplanten.

En het is logisch dat de zwaarste materialen (staal, hout, glas, polycarbonaat) de kassen beter bestand maken tegen slecht weer en wind.

Une serre de jardin dans un potager
ID Market legt de verschillende soorten kassen uit

Andere soorten kassen: de Nederlandse kas en kleine kassen

Allereerst lijkt de Nederlandse kas erg op de klassieke kas. Het belangrijkste verschil zit hem in de helling van de muren, om het licht beter op te vangen door 90° inval van de zonnestralen in de tuin toe te staan.

Er zijn drie verschillende types kleine serres:

- De decoratieve veelhoekige tuinkas: zeer aantrekkelijk met zijn klokvorm en zeer gemakkelijk te onderhouden.
- De framekas, zeer laag bij de grond, gebruikt voor het opkweken van zaailingen en het kweken van aromatische planten.
- De minikas (balkon of terras), ontworpen voor kleine tuinen waar tunnelkassen of conventionele kassen niet mogelijk zijn.

Kortom, het plezier van het kweken van planten in een kas in je tuin, onder een dekzeil of achter polycarbonaatglas, is nog nooit zo toegankelijk geweest: een tunnelkas voor het plezier van het eten van je eigen groenten, een decoratieve kas voor je bloemen en planten, en daar heb je het!

Andere vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van de juiste maat tuinkas:

- Hoe breed is een tuinkas?
- Hoe hoog is een tuinkas?
- Hoe groot is een tuinkas?