In Frankrijk is het volgens de voorschriften in de stedenbouwkundige code belastbaar om een gebouw hoger dan 1,80 meter en met een vloeroppervlak van meer dan 5 vierkante meter op te richten.

Is de met zeildoek bedekte tunnelkas of glazen sierkas die je in je tuin installeert belastbaar? In de meeste gevallen moet u een bepaald bedrag aan bouwbelasting betalen. Wie int deze bouwbelasting, hoeveel is het en zijn er vrijstellingen? Wij vertellen je er alles over!

Bekijk voor een overzicht van het onderwerp bouwvergunning onze gids: Welke bouwvergunning is vereist voor een kas?

Hoe werkt de belasting op bouwvergunningen voor een tuinhuisje of serre?

De taxe d'aménagement is een lokale belasting die wordt geheven door zowel de gemeente als het departement waar de serre wordt geplaatst (in de regio Île-de-France wordt de belasting niet geïnd door het departement, maar door de regio).
Als er een bouwvergunning is aangevraagd voordat de werkzaamheden beginnen, is de belasting van toepassing.

Dit is ook het geval voor kleinere werken waarvoor geen bouwvergunning nodig is, zoals een stedenbouwkundige vergunning. Voor dit soort werkzaamheden hoeft u alleen maar een voorafgaande verklaring (DP) in te dienen bij de gemeente voordat u begint met de installatie van uw tuinkas.

Wanneer is een tunnelkas of kas belastbaar?

Als je van plan bent om een tuinkas van welk type dan ook (folietunnelkas, decoratieve glazen of polycarbonaat kas, Nederlandse kas, enz.) in je tuin te plaatsen met een voetafdruk van minder dan 5 vierkante meter, dan hebben we goed nieuws voor je: je hoeft niet alleen geen administratieve formaliteiten te doorlopen, maar je tuinkas zal ook niet belastbaar zijn. De bouwvergunningbelasting is alleen van toepassing op kassen die groter zijn dan de limiet van 5 m², als ze hoger zijn dan 1,80 m.

Als je tuinkasproject zal resulteren in een gebouw met een oppervlakte van meer dan 5 m², val je onder het toepassingsgebied van de stedenbouwkundige belasting die is voorzien in het Wetboek van Ruimtelijke Ordening: je tuinkas is inderdaad belastbaar, zelfs als je enkel een aanvraag voor voorbereidende werken moest indienen bij je gemeente (als je tuinkas, eenmaal opgericht, een voetafdruk heeft tussen 5 en 20 m²). Als je van plan bent om een grote kas te bouwen (groter dan 20 m²), is deze natuurlijk nog steeds belastbaar: je moet dan een bouwvergunning aanvragen.

Des jeunes pousses en pleine croissance dans une serre
Ontdek of een kas belastbaar is!

Het bedrag van de bouwvergunningbelasting berekenen

Zoals vaak het geval is met bouwgerelateerde belastingen, is de bouwvergunningbelasting evenredig met de uiteindelijke oppervlakte van je tuinkas. Het wordt berekend op basis van jaarlijkse waarden per vierkante meter oppervlakte, die elk jaar bij besluit worden vastgesteld. In 2022 zijn de bedragen per vierkante meter :

  • 820 euro per vierkante meter, overal in Frankrijk behalve Île-de-France
  • 929 euro per vierkante meter in Île-de-France

Elke gemeente die een deel van de onroerendgoedbelasting int, stelt elk jaar een tarief vast:

  • Het gemeentelijke tarief ligt tussen 1% en 5%
  • Het departementale tarief is minder dan 2,5
  • Het regionale tarief (alleen Île-de-France) is minder dan 1%

U hoeft nu alleen nog maar de volgende formule toe te passen om het bedrag aan bouwvergunningbelasting te berekenen dat u moet betalen op basis van de oppervlakte van uw tuinkas:
(Oppervlakte van de kas) x (Gemeentelijk tarief) x (Waarde per vierkante meter)

Optionele vrijstellingen van de bouwvergunningbelasting

De begrotingswet voor 2022 voorziet in een vrijstelling voor kassen van minder dan 20 m², als je ze voor niet-professionele doeleinden gebruikt. Om te weten te komen of je gemeente en je departement voor deze vrijstelling hebben gestemd, raden we je aan om contact op te nemen met je gemeente.

Een andere vraag die je jezelf moet stellen over voorafgaande toestemming voor het plaatsen van een kas in je tuin: heb je een bouwvergunning nodig voor een kas?