Heb je ruimte in je tuin? Hou je van tuinieren en wil je controle houden over waar je groenten en fruit vandaan komen? Waarom kweek je geen groenten in je eigen tuin? Voor een optimale opbrengst kun je ook kassen gebruiken, die een aantal voordelen bieden:

  • Gewassen worden beschermd tegen vocht, wind en vorst
  • Fruit en groenten rijpen sneller


Er zijn echter verschillende soorten kassen en de keuze van het materiaal heeft een directe invloed op de productieopbrengst en op de manier waarop groenten en fruit worden gekweekt. Dus, welke tuinkas moet je kiezen? Voordat je begint met het bouwen van een tuinkas, is het een goed idee om een inventarisatie te maken van de verschillende materialen die beschikbaar zijn voor tuinkassen. Dan weet je wat het beste materiaal is voor een tuinkas.


Serre de jardin pour cultiver ses légumes

Stalen tuinkassen

Zoals we net hebben vermeld, zijn er veel verschillende bouwmaterialen voor een tuinkas, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ten eerste kan de structuur van een tuinkas gemaakt worden van staal. Dit is om praktische en economische redenen een zeer gebruikelijke keuze voor een tuinkas. Een stalen tuinkas is namelijk redelijk betaalbaar en vooral gemakkelijk te installeren. Je moet de kwaliteit van het staal wel zorgvuldig kiezen, anders gaat het snel roesten. Kies dus voor gegalvaniseerd staal. Voor de wanden van dit type overkapping wordt meestal de voorkeur gegeven aan tuinkaszeilen, maar het is ook mogelijk om glazen of PVC panelen op dit type structuur aan te brengen.

Aluminium constructies

Kiezen voor een aluminium tuinkas is een iets duurdere optie, maar wel een die de moeite waard kan zijn. Aluminium heeft het voordeel dat het sterk, licht en roestbestendig is, waardoor het ook een ideaal materiaal is voor het bouwen van een tuinkas. Maar net als bij staal moet je een kwaliteitsconstructie kiezen om het risico op kromtrekken bij harde wind te vermijden.

PVC kassen

De derde optie is de PVC kasconstructie. Hoewel je een PVC tuinkas kunt kopen voor een onverslaanbare prijs, is het grootste nadeel van dit materiaal de lage weerstand. PVC-kassen zijn niet ontworpen om grote oppervlakken te overspannen en hebben over het algemeen geen lange levensduur. Ze zijn echter een goede manier om te beginnen.

Glazen kassen

Tot slot is de glazen kas misschien wel de meest esthetische optie. Zo'n afdak in het hart van je tuin geeft je tuin veel charme. Praktisch gezien hebben glazen kassen een aantal voordelen:

  • Tuinbouwglas laat 90% van het buitenlicht door en filtert ultraviolette straling
  • Condensatie in een glazen kas is anders dan in een plastic kas, waardoor fruit en groenten beter beschermd zijn tegen bepaalde ziekten die veroorzaakt worden door vocht


Maar ondanks de stevigheid van tuinbouwglas, kan het toch breken en gevaarlijk worden.

Zoals je ziet, is het materiaal dat je kiest voor een tuinkas van cruciaal belang. Elk materiaal heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, dus het is aan jou om zorgvuldig te kiezen op basis van je prioriteiten. Maar zodra het afdak is gebouwd, is het tijd om te gaan kweken, en ID Market is er om je te helpen met de kalender van groenten en fruit die in kassen worden gekweekt.