Een kas in je tuin plaatsen is voor iedereen eenvoudig genoeg om te doen. De tuinkassen die je in de winkel of online kunt kopen zijn vaak zo ontworpen dat ze snel in elkaar te zetten zijn en geen speciale kennis vereisen.

Toch zijn de regels voor de installatie ingewikkelder dan je zou verwachten! Moet ik administratieve stappen ondernemen voor de installatie van een tuinkas? Moet ik alleen een voorafgaande verklaring (de beroemde DP) afleggen voordat ik met de werkzaamheden begin? Of moet ik een bouwvergunning aanvragen?

Voor een overzicht van het onderwerp, bekijk onze gids: Welke vergunning heb ik nodig voor een tuinkas?

Wanneer moet ik een bouwvergunning aanvragen?

Een bouwvergunning is vereist voor elk nieuw bouwproject met een oppervlakte van meer dan 20 vierkante meter en een hoogte van meer dan 1,80 meter. Je plaatselijke gemeente zal beslissen of je al dan niet een bouwvergunning krijgt, of zal je verwittigen dat ze een voorafgaande bouwverklaring heeft ontvangen. Als een externe toevoeging aan je woning valt een tuinkas dus onder het toepassingsgebied van deze stedenbouwkundige wetgeving, net zoals een tuinhuisje, zwembad, pergola of zelfs een carport. In feite regelt de stedenbouwkundige code alle bouwprojecten die onder het toepassingsgebied vallen door middel van het begrip "voetafdruk", d.w.z. de oppervlakte die uw plan in beslag zal nemen.

Houd er rekening mee dat de voetafdruk een ander concept is dan de eenvoudige oppervlakte die we gewend zijn. Het meet de totale oppervlakte die op de grond wordt ingenomen, inclusief muren.

Vloeroppervlak groter dan 20 m²: bouwvergunning vereist

Als je van plan bent om een kas in je tuin te plaatsen (bijvoorbeeld een glazen sierkas of tunnelkas) met een vloeroppervlak van meer dan 20 m², dan moet je een bouwvergunning aanvragen om je project te mogen uitvoeren! Als u geen bouwvergunning aanvraagt, loopt u het risico op financiële en logistieke boetes.

Oppervlakte tussen 5 en 20 m²: voorafgaande aangifte van werken volstaat

Als de oppervlakte (of, nogmaals, de voetafdruk) van je serre tussen de 5 en 20 vierkante meter is, dan hoef je alleen maar een voorafgaande verklaring van werken in te dienen (nog steeds op het gemeentehuis) om je project toe te lichten.

Minder dan 5 m²: geen vergunning nodig

Tot slot zijn er geen administratieve formaliteiten nodig voor kleine kassen, d.w.z. kassen met een oppervlakte van minder dan 5 vierkante meter. We raden u echter sterk aan om uw lokale stedenbouwkundige plan (PLU) te controleren, dat u kunt aanvragen bij uw gemeentehuis. Uw gemeente kan bepaalde regels opleggen voor nieuwe gebouwen, en zelfs als uw kas een oppervlakte heeft van minder dan 5 m², moet u de specifieke richtlijnen van het PLU volgen.

Opmerking: de bovenstaande punten gelden voor kassen met een hoogte van meer dan 1,80 meter. In andere gevallen (kassen met een hoogte van minder dan of gelijk aan 1,80 meter) hebt u geen bouwvergunning nodig en hoeft u uw werkzaamheden niet van tevoren aan te melden.

Des semis dans des godets biodégradables
Heb je een bouwvergunning nodig voor je kas? Volg ons advies!

Hoe vraag ik een bouwvergunning aan voor een tuinkas?

Een bouwvergunning moet een precieze procedure volgen om geldig te zijn, en dat begint met een formele aanvraag, d.w.z. het Cerfa-formulier nr. 13406*10 uitgegeven door het Ministerie dat verantwoordelijk is voor planning.

Voor een aanbouw aan een vrijstaand huis, zoals een serre of tuinhuisje, bedraagt de behandelingstermijn twee maanden vanaf het moment dat je de aanvraag indient bij het gemeentehuis. Het gemeentehuis kan de toestemming om je serre te bouwen accepteren of weigeren, maar wees gerust: als je project voldoet aan de regels voor grondgebruik en locatie, wordt het natuurlijk geaccepteerd!

Let op: als er na twee maanden geen reactie komt op je aanvraag voor een bouwvergunning, wordt de toestemming geacht stilzwijgend te zijn verleend.

Je hebt een bouwvergunning om een serre in mijn tuin te bouwen. Wat nu?

Op uw plaatsen, klaar... Ga! Je kunt nu beginnen met het installeren van je tunnelkas met anti-UV-bekleding of je kas met glazen ruiten. Zoals we al zeiden, is het bouwen van een tuinkas geen grote technische uitdaging, maar je moet wel goed nadenken over de beste locatie op je perceel en de ideale oriëntatie ten opzichte van de zon.

Als je nog vragen hebt over de bouwvergunning die nodig is om een kas in je tuin te plaatsen, en in het bijzonder over de bouwbelasting, aarzel dan niet om onze gids te lezen: Is een kas belastbaar?

Kortom, de bouw van tunnelkassen is onderworpen aan de bouwvergunningbelasting, een belasting die is vastgelegd in de voorschriften van het stedenbouwkundig wetboek. Je moet een bouwvergunning aanvragen of je moet je werk gewoon op voorhand aangeven, afhankelijk van of je project een kas betreft die groter of kleiner is dan 20 m².