Heb je besloten om onder glas te gaan kweken? Dan heb je zojuist een uitstekende beslissing genomen. Met een tuinkas kun je gecontroleerd groenten en fruit kweken. Je profiteert ook van de vele voordelen van zo'n schuilplaats:

  • Je planten zijn beter beschermd tegen regen, hagel, wind en vorst
  • Je kunt je zaailingen eerder laten beginnen en langer van je fruit en groenten genieten
  • Je groenten en fruit zullen sneller rijpen
  • Je kunt je gewassen beschermen tegen ongedierte zoals slakken, naaktslakken, vogels, enz

Maar nu je hebt besloten om een tuinkas te installeren, sta je voor een lastige vraag. Welke kas moet ik kiezen? Van tunnelkassen voor de tuin, serres zijn er in alle soorten en maten en tegen alle prijzen, van PVC en aluminium tot gegalvaniseerd staal.

Bien choisir sa serre de jardin

Welke materialen moet je kiezen voor je tuinkas?

Voor een goed beschermde moestuin is de structuur van de kas een essentiële keuze. Er zijn veelmaterialen voor tuinkassen en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Merk op dat voor een tuinkas de materialen kunnen verschillen voor zowel de structuur als de bekleding.

Qua structuur zijn er verschillende hoofdfamilies:

  • Gegalvaniseerde stalen kassen zijn zeer duurzaam, maar vereisen veel onderhoud om roest te voorkomen
  • Aluminium kassen, die het voordeel hebben dat ze niet roesten, maar lijden onder de slechte isolerende eigenschappen van aluminium
  • PVC structuurkassen, ideaal voor beginners maar vrij kwetsbaar


Voor gevelbekleding zijn er twee hoofdsoorten: kunststof, meestal versterkt PVC of polyethyleen, en tuinbouwglas. Kunststof heeft het voordeel dat het gemakkelijk te installeren is, maar het is gevoeliger voor wind en dus kwetsbaarder.

Tuinbouwglas daarentegen laat bijna 90% van het buitenlicht door en filtert UV-stralen. Het helpt ook bij het creëren van een gezondere omgeving voor gewassen, doordat het een ander soort condensatie creëert dan plastic kassen. De oppervlakte van een glazen kas zal echter groter moeten zijn en de prijzen zullen duurder zijn.

Let op: het is ook belangrijk om de structuur te kiezen die het beste past bij het klimaat waar je de kas wilt plaatsen. In een regio dicht bij de zee waar het hard waait, is het verstandiger om te investeren in een stevige structuur. Hetzelfde geldt voor hooggelegen gebieden waar veel sneeuw kan vallen.

Wat te planten in je kas

Een tuinkas kiezen is de eerste stap, maar daarna moet je weten wat je onder de overkapping gaat planten.Groenten en fruit kweken in een kas is heel anders dan wanneer je ze buiten kweekt. Sommige zaailingen kunnen veel vroeger gezaaid worden en de fruit- en groentepluk- of oogstperiode kan verlengd worden.

Het is dus een goed idee om na te denken over welke groenten en fruit je op de juiste tijd van het jaar kunt planten of zaaien. Maar de natuur kan geen wonderen verrichten! Hoewel het mogelijk is om vroeger te planten en later te oogsten, blijven de seizoenen onder glas relatief hetzelfde als buiten. Het is dus belangrijk om ze te respecteren als je goede seizoensfruit en -groenten wilt.

Heb je er altijd al van gedroomd om een kas in je tuin te hebben om je groenten en fruit in te kweken? Een broeikas is een apparaat dat het werk van elke tuinier vereenvoudigt! De belangrijkste functie van een broeikas is het creëren van een microklimaat dat bevorderlijk is voor de groei van je planten, het hele jaar door... Deze extra warmte versnelt de groei van je groenten en fruit, zodat je het hele jaar door kunt genieten van gezonde, smakelijke producten.

Wat voor soort groenteplanten moet ik kweken? Welke bloeiende planten zijn het meest geschikt om in een kas te kweken? Welke aromatische kruiden moet ik kweken? Hoe zaai je zaden met succes? Wat voor soort bak moet ik gebruiken om zaden sneller te laten ontkiemen? Wat te planten in de kas? Wanneer moet je je zaailingen planten? ID Market geeft je informatie over de verschillende soorten planten en hoe je van je zaailingen een succes kunt maken.

Hoe gebruik ik mijn tuinkas op de juiste manier ?

Wilt u het gebruik van uw tuinkas optimaliseren? Welk type tuinkas je ook hebt, het is belangrijk om de juiste organisatie in te stellen om de opbrengst en kwaliteit van je gewassen te verbeteren. Het belangrijkste doel van een tuinkas is om je fruit- en groentegewassen te beschermen tegen de elementen (vorst, kou, wind, regen). Het biedt een aantal voordelen.

Naast het anticiperen op je oogst, kun je met een kas het hele jaar door groenten en fruit eten... Om deze ruimte effectief te gebruiken, is het belangrijk om bepaalde punten onder de knie te krijgen. Hoe regel je de temperatuur in de kas? Hoe verlaag je de luchtvochtigheid? Hoe ventileer je je gewassen om de vorming van bacteriën te voorkomen? Hoe pas je het water geven in de kas aan de seizoenen aan?Hoe u uw kas op de juiste manier gebruikt? IDMarket.com geeft je alle informatie die je nodig hebt om een kasmoestuin te beginnen onder de best mogelijke omstandigheden.

Welk formaat kas moet ik kiezen ?

Wil je een kasmoestuin aanleggen om je huis het hele jaar door te voeden? Het installeren van een kas in je tuin biedt een heleboel voordelen! Een kas beschermt je planten en zaailingen niet alleen tegen de elementen, maar verhoogt ook de productiviteit van je gewassen, waardoor je gegarandeerd een hogere opbrengst hebt! Afhankelijk van je kweekproject is het belangrijk om een kas te kiezen die geschikt is voor jouw behoeften.

Tunnelkassen, aanbouwkassen, tomatenkassen, klokhuizen, tuinframekassen... Al deze modellen zijn er in verschillende maten en materialen. Wat zijn de verschillende kasvormen? Welke breedte kas moet je kiezen, afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin? De ideale grootte voor een kas? Welke oppervlakte is het beste? Welk type tuinkas is het beste? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt om een tuinkas te kiezen die past bij jouw behoeften en ruimtebeperkingen.

Hoe installeer en onderhoud je een kas?

Voordat je begint met de installatie van een tuinkas, raden we je aan de tijd te nemen om de volgende twee punten in overweging te nemen:

  • Plaatsing van uw kas in de tuin
  • De oriëntatie van de kas, d.w.z. de positie ten opzichte van de zon

In feite heeft de keuze van de locatie veel te maken met de efficiëntie van je kas en het vermogen om warmte vast te houden of zonlicht te ontvangen. Locaties die overdag schaduw bieden, maar ook locaties die zijn blootgesteld aan de wind of onvoldoende vrije ruimte hebben, zijn allemaal valkuilen die koste wat het kost moeten worden vermeden.

De oriëntatie van je kas ten opzichte van de zon is een kwestie van gezond verstand: het hangt af van je kweekdoelen en de regio waarin je woont.

De beste locatie bepalen, oost-west of noord-zuid oriëntatie voor de lange zijden van uw polytunnel, routinematig onderhoud: lees meer over onzegids voor het installeren en onderhouden van een kas.

Welke vergunning is vereist voor een kas?

De regelgeving voor nieuwe gebouwen in Frankrijk valt onder de stedenbouwkundige code. Een tuinkas is een uitbreiding van je huis en zal daarom onderworpen zijn aan dezelfde vergunningsvereisten als bijvoorbeeld een tuinhuisje of zwembad.

Welk type kas je ook wilt bouwen op je land, of het nu een tunnelkas met plastic folie is, een traditionele kas van glas of polycarbonaat of een Nederlandse kas, je moet de administratieve formaliteiten doorlopen voordat je aan de slag kunt!

Afhankelijk van het vloeroppervlak van je project kan de aanpak als volgt zijn een eenvoudige voorafgaande melding van werkzaamheden of een aanvraag voor een bouwvergunning. In beide gevallen moet je contact opnemen met je plaatselijke gemeentehuis om zoveel mogelijk informatie te krijgen en om de huidige tarieven te weten te komen die worden gebruikt om het bedrag van de ontwikkelingsbelasting te berekenen dat mogelijk verschuldigd is.