Wil je het hele jaar door groenten en fruit kweken in een kas? Vraag je je af welk formaat kas je moet kiezen? Dit is de vraag die veel beginnende tuiniers zich stellen bij het opzetten van hun moestuin.

De grootte van een kas hangt af van een aantal criteria: het soort gewas, het aantal mensen dat moet worden gevoed, de beschikbare ruimte in je tuin... Hoe maak je de juiste keuze voor je tuinkas? In deze gids vindt u al het advies dat ID Market te bieden heeft om u te helpen een tuinkas te kiezen die bij u past.

Wat zijn de verschillende vormen van tuinkassen?

Een tuinkas is een constructie die uw planten en zaailingen beschermt tegen de elementen. Het meest gebruikelijke model is gemaakt van PVC, maar kassen kunnen ook van andere materialen gemaakt zijn: polycarbonaat, glas, enz.
Wat zijn de verschillende vormen van kassen? Hier zijn de verschillende soorten kassen om je gewassen in onder te brengen:

Tunnelkassen

Zoals de naam al zegt, heeft deze kas de vorm van een tunnel, bestaande uit een stalen structuur bedekt met een doorzichtige plastic folie.

Deze installatie versnelt de groei van je planten en zaailingen en beschermt ze tegelijkertijd tegen de elementen (vorst, kou, regen, wind).

Muur- of aanleunserre

Dit type kas is ideaal voor kleine ruimtes en wordt tegen de muur van een huis geïnstalleerd. Je kunt er bijvoorbeeld een paar tomatenplanten in kweken..

Tuinframe kas

Dit type structuur wordt gebruikt voor het opkweken van zaailingen en het kweken van aromatische planten. Deze apparatuur houdt je gewassen warm tijdens de winter, maar zorgt er ook voor dat je je zaailingen in de lente kunt laten groeien.

Op zoek naar een tuinkas? Op IDMarket.com zijn al deze kassen verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, afhankelijk van je behoeften en de beschikbare oppervlakte in je tuin.

Une serre de jardin à la taille adaptée au forçage
Weet je wat de ideale maat is voor een kas? ID Market legt het allemaal uit!

Welke breedte kas moet ik kiezen?

Voordat u een kas koopt, moet u met een aantal dingen rekening houden:

  • Het soort gewassen dat u wilt kweken
  • Hoe u de kas wilt gebruiken
  • De indeling van je tuin of moestuin

Een kas is een echte buitenruimte en moet harmonieus passen in je tuin om aan je behoeften te voldoen. Welke gewassen je ook kweekt, het is belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen.

Denk eraan dat een tuinkas moet worden ontworpen als een functionele ruimte waar je gemakkelijk tussen de gangpaden kunt bewegen om de gewassen efficiënt water te geven en te onderhouden.

Welke breedte kas moet ik kiezen? Als je een kleine tuin hebt, zal een tunnelkas van 2 meter breed en 3 meter lang genoeg ruimte bieden om je groenteplanten te kweken.

Als je een grote tuin hebt, kies dan voor een maxitunnelserre van 3 meter breed en 6 meter lang. Met zo'n groot oppervlak kun je je gewassen diversifiëren en de opbrengst optimaliseren, zodat je het hele jaar door kunt oogsten.

Hoe hoog moet een tuinkas zijn?

De hoogte van je tuinkas moet worden aangepast aan het soort gewas dat je wilt kweken. Tomatenplanten kunnen bijvoorbeeld tot 2 meter hoog worden..

Hoe hoog moet een tuinkas zijn? De installatie van een tuinkas is onderworpen aan bepaalde voorschriften:

- Voor een kleine tuinkas zijn geen formaliteiten nodig als deze niet hoger is dan 1,80 meter en een oppervlakte heeft van niet meer dan 5 m²
- Als uw installatie tijdelijk is (niet meer dan 3 maanden in het jaar), is er geen vergunning nodig
- Als de oppervlakte tussen 2 en 20 m² is, moet er vooraf een verklaring worden ingediend bij uw gemeente
- Als de oppervlakte meer dan 20 m² is, moet er een bouwvergunning worden aangevraagd

Hoe groot is een tuinkas?

Het spreekt voor zich dat het aantal planten dat u in de grond wilt zetten en de beschikbare ruimte in uw tuin twee belangrijke factoren zijn bij het kiezen van de grootte van uw tuinkas... Hoe groot is een tuinkas? Om de grootte van je installatie te berekenen, zijn hier een paar criteria waar je rekening mee moet houden voordat je tot aankoop overgaat:

De grootte van uw huis

Een serre van 6 m² dekt ruimschoots de voedingsbehoeften van een gezin van 2, terwijl een serre van 9 m² geschikt is voor 4 personen..

Het aantal planten

Sommige groenteplanten, zoals komkommers of courgettes, nemen veel ruimte in beslag. Je moet niet vergeten om tussen elke plant ruimte te houden zodat ze in goede omstandigheden kunnen groeien.