Meubels kiezen en je huis smaakvol inrichten is geen eenvoudige zaak. Tussen prijs, stijl en beschikbare ruimte kan het al snel ingewikkeld worden, en dat geldt nog meer voor het kiezen van een eettafel.
Materiaal, vorm, kleur, grootte... Naast de esthetische aantrekkingskracht van het meubelstuk is het belangrijk om de juiste tafel te vinden voor jouw behoeften, d.w.z. het aantal couverts in je gezin.
Dus hoe kiest u de juiste eettafel om aan uw behoeften te voldoen en tegelijkertijd uw interieur te verfraaien? ID Market begeleidt u en geeft u de sleutels voor het maken van de juiste keuzes.

Welk materiaal moet u kiezen voor uw eettafel?

De prijs, stijl en stevigheid van uw tafel zijn afhankelijk van de gebruikte materialen. Welk materiaal moet je kiezen voor je eettafel?
Elk materiaal heeft zijn sterke en zwakke punten:

  • Hout brengt warmte en authenticiteit, maar vereist onderhoud;
  • Metaal is robuust en stijlvol, maar gevoelig voor krassen;
  • Glas is chic maar rommelig..

De huidige trend is om materialen te mixen: een houten blad en metalen poten zorgen voor een tafel in industriële stijl.

De afwerking kan het verschil maken, door een gevoelig materiaal als hout te beschermen met lak. Tafels in Scandinavische stijl worden vaak op deze manier ontworpen.


Une table à manger en bois et 8 chaises assorties dans une salle à manger
Hoe kies ik mijn eettafel?

Welke vorm eettafel moet ik kiezen?

Rond, ovaal, rechthoekig of vierkant? Er zijn veel verschillende tafelvormen, elk met zijn eigen kenmerken.

Welke vorm eettafel moet ik kiezen?

Een ronde tafel is stijlvol en gezellig, maar alleen echt haalbaar in een klein model. Anders zou een tafelblad met een grote diameter te veel afstand creëren tussen diners die tegenover elkaar zitten. Om nog maar te zwijgen van de benodigde oppervlakte in de kamer.

Hoog geplaatst met barkrukken kan het een mooie eethoek creëren, net als de vierkante tafel. Vooral als je niet genoeg ruimte in de kamer hebt!
Let bij deze vormen wel op de positie van de tafelpoten onder het tafelblad, want ze kunnen in de weg zitten van poten of stoelen.

Hoe kies je een eettafel voor een kleine woonkamer? Denk aan de uitschuifbare tafel: als die vierkant is om mee te beginnen, ontvouwt hij zich tot een mooie rechthoekige tafel om al je vrienden aan te ontvangen voor het diner.

Welke stijl moet je kiezen voor je eettafel?

Hou je meer van moderne of rustieke meubels? Hout of metaal? Wit of gekleurd? Wat je smaak ook is, je hebt waarschijnlijk al meubels met een bepaald ontwerp gekozen voor je huis.

Welke stijl moet je kiezen voor je eettafel? Je hebt verschillende keuzes als het gaat om het kiezen van een eettafel:

  • Behoud je eigen stijl, die je zo dierbaar is;
  • Volg de huidige trend om je inrichting en meubels up-to-date te brengen. Je zou kunnen kiezen voor een Scandinavische of industriële tafel.

Je zult ontdekken dat er verschillende modellen eettafels zijn voor alle smaken en ruimtes.

Hoe kies je de grootte van je eettafel?

Het eerste criterium bij het kiezen van een tafelgrootte is het aantal couverts dat je nodig hebt voor je dagelijkse maaltijden. Bestaat je gezin uit 2, 3, 4, 5 of meer personen?
De eerste prioriteit is om een eethoek in te richten in je keuken of eetkamer zodat iedereen zijn plaats heeft en comfortabel zit.
Afhankelijk van wat je van het meubilair verwacht, kun je het vervolgens gebruiken om incidentele gasten te ontvangen. Daarom kun je kiezen voor een uitschuifbare tafel met verlengbladen. Klap de verlengbladen alleen uit als je gasten ontvangt.

Maar hoe kies je de juiste maat voor je eettafel? Volg de koopgids en baseer je keuze op de benodigde afmetingen per persoon: 60 cm. Een rechthoekige tafel voor 4 personen moet dus 120 cm meten.

Welke tafel voor welke ruimte?

Kijken naar de afmetingen van een eettafel is allemaal goed en wel, maar de afmetingen van de beschikbare ruimte in de kamer kennen voor je koopt is nog beter. Welke tafel voor welke ruimte?

Denk niet te groot! Het is essentieel om minstens 120 cm vrije ruimte rond de tafel te laten zodat je je kunt verplaatsen, vooral als de tafel dicht bij een ander meubel staat.
In een modern interieur kun je je gemakkelijk een centraal eiland op werkbladhoogte voorstellen, dat de woon- en eetgedeeltes scheidt zodat je samen van je maaltijden kunt genieten.