Hoe bewaar je groenten uit je moestuin?

Heb je een moestuin en een kas, zodat je het hele jaar door kunt genieten van groenten en fruit? Maar het laatste wat je wilt is dat al dat harde werk verloren gaat? Om optimaal te profiteren van alles wat je moestuin te bieden heeft, moet je je verdiepen in methoden om groenten te bewaren. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende technieken om groenten te bewaren nadat ze geoogst zijn.

Groenten ter plekke bewaren

Als je thuis een moestuin hebt, kun je snel overweldigd raken door je eigen oogst. Als je thuis weinig ruimte hebt, is de oplossing om ze in de grond te laten zitten. Sommige groenten, zoals wortelen, prei, spinazie, veldsla, rapen, pastinaken en prei, kunnen de winter overleven in de volle grond. Je hoeft ze alleen maar te helpen om vorst te weerstaan door een bladmulch of een broeisluier te leggen.

Groenten bewaren in potten

Inblikken is een van de meest gebruikte methoden om overtollige producten te bewaren. Er zijn verschillende technieken om groenten te conserveren. Het is aan jou om te kiezen welke het beste bij je past, rekening houdend met het voedsel dat je wilt bewaren.

Conserveren door lacto-fermentatie

Het belangrijkste voordeel van lacto-fermentatie is dat het de voedingswaarde van het voedsel verbetert. Dit maakt ze makkelijker verteerbaar, rijk aan voedingsstoffen en goed voor de microbiota. Hier zijn de stappen voor lacto-fermentatie:

  • Was de groenten
  • Snijd ze in stukken en voeg ze toe aan de pot
  • Bedek de groenten met zout (2% van het gewicht van de groenten in zout)
  • Sluit het deksel
  • Laat enkele weken fermenteren

Conserveren met olie, azijn en suiker

Een andere conserveringstechniek is het gebruik van olie, die voorkomt dat de lucht het voedsel oxideert, of azijn, een antisepticum dat zijn zuurgraad overdraagt op de groenten.
Voedsel kan ook worden geconserveerd in suiker of alcohol. Hoewel deze technieken al eeuwen bekend zijn, zijn ze voorbehouden aan fruit.

Conserveren door drogen

Conservering door drogen is ideaal voor tomaten, aromatische kruiden, erwten en bonen. Het moet echter worden vermeden voor groenten die veel water bevatten, omdat dit de vitamines en smaken van de groenten kan verwijderen. Groenten kunnen op natuurlijke wijze of in de open lucht worden gedroogd.

Bewaren door invriezen

Invriezen is een van de makkelijkste manieren om de smaak en vitaminen van je groenten te behouden. Hoewel je vrijwel elk voedingsmiddel kunt invriezen, werken bepaalde groenten het beste met deze methode, namelijk :

- Maïs
- Erwten
- Wortelen
- Sperziebonen
- Broccoli
- Spruitjes

Voordat je je groenten invriest, moet je een paar eenvoudige regels volgen. Zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn voordat je ze in een luchtdichte zak doet om de houdbaarheid nog verder te verlengen.

Om je oogsten te beschermen en ervoor te zorgen dat ze goed overwinteren, moet je goed uitgerust zijn! Meer informatie over onze tunnelkassen en tomatenkassen vind je op IDMarket.com.