Jaloezieën kunnen vele vormen aannemen in huis: rolgordijnen, Venetiaanse jaloezieën met horizontale lamellen of Californische jaloezieën met verticale lamellen. In alle gevallen is het de bedoeling om het licht te filteren of zelfs helemaal te blokkeren, en tegelijkertijd je kamer te verfraaien.

Helaas zijn er genoeg mogelijkheden voor problemen! Een rolgordijn voor binnen kan bijvoorbeeld gemakkelijk vast komen te zitten. Of je moet het aanpassen aan je raam. Volg daarom onze tips en trucs voor het repareren en onderhouden van je rolgordijnen.

Als je aan het opknappen bent of erover denkt om een nieuw rolgordijn te kopen, lees dan al onze tips voor het kiezen van je rolgordijnen en gordijnen.

Je rolgordijn repareren

Als je rolgordijn vastzit of niet meer afrolt met het koord, moet je het misschien uit elkaar halen om het te deblokkeren. Maar hoe verwijder je een rolgordijn? Controleer eerst de volgende punten voordat je aan deze tijdrovende reparatie begint:

  • Trek voorzichtig aan het rolgordijn om het heel lichtjes af te rollen. Als je speling voelt of als het rolgordijn gemakkelijk afrolt, ga dan niet verder. Je problemen zijn waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de ketting of slinger de wikkelas niet meer aandrijft. Als de stof stevig vast blijft zitten zonder af te rollen, moet je het rolgordijn demonteren.
  • Als de slinger of ketting in een vacuüm draait, moet u in ieder geval dit deel van de oprolas demonteren.
  • Als het zonnescherm gemotoriseerd is, kan de bediening defect zijn. In dit geval moet u een specialist inschakelen om het probleem te verhelpen en moet u mogelijk de defecte onderdelen vervangen.

Als je het probleem hebt vastgesteld en je wilt de luifel geheel of gedeeltelijk demonteren, dan moet je het volgende doen:

  • Zorg ervoor dat je het benodigde gereedschap hebt, voornamelijk een platte kop- en kruiskopschroevendraaier.
  • Begin met het verwijderen van de ketting of slinger. Als je hebt vastgesteld dat de fout bij dit onderdeel zit, probeer het dan op de juiste manier terug te plaatsen of, als het beschadigd is, te vervangen.
    Hoe plaats je de ketting terug op een rolgordijn? Om het rolgordijn terug te plaatsen, maakt u het gewicht los en plaatst u de ketting terug in de daarvoor bestemde uitsparingen. Dit is een relatief eenvoudige installatie die geen bijzondere problemen oplevert.
  • Als je het gordijn of rolgordijn helemaal demonteert, begin dan met het loshaken van het raam. Onderzoek vooral de rolas, controleer of er geen onderdelen defect zijn en of er geen vreemde voorwerpen de beweging blokkeren. Controleer ook of er geen onderdelen van het binnenmechanisme kapot zijn.

Reparatie van jaloezieën

Het repareren van een jaloezie verschilt niet veel van het repareren van een rolgordijn. Gemeenschappelijke onderdelen, zoals de slinger of ketting, de cassette (indien aanwezig) en het rolmechanisme, kunnen allemaal op dezelfde manier gerepareerd worden, afhankelijk van hoe je ze in je huis geïnstalleerd hebt.

De volgende punten kunnen ook worden gerepareerd:

  • De band of het schuifkoord, ter hoogte van de lamellen en hun bevestigingen, vooral bij aluminium lamellen.
  • De staat van elke afzonderlijke lamel, of die nu van hout, PVC of aluminium is.

Als je merkt dat het probleem bij de banden of het schuifkoord ligt, controleer dan eerst of de koorden niet vastzitten in de rollen. Als dit het geval is, gebruik dan een schroevendraaier om de wielen uit hun behuizing te tillen. Aarzel anders niet om de banden en koorden te vervangen - het is eenvoudig en niet duur.

Als je een kapotte lamel moet vervangen, moet je de jaloezie losmaken van het raam en helemaal uit elkaar halen om de betreffende lamel eruit te halen, en vervolgens het hele ding weer in elkaar zetten.

Un salon équipé d’un store enrouleur zébré jour nuit
Volg onze tips en trucs om je jaloezieën te repareren en goed te onderhouden

Jaloezieën en gordijnen onderhouden

Om de hierboven beschreven problemen te voorkomen, moet je goed voor je jaloezieën en ramen zorgen.

  • Maak de onderdelen van je jaloezieën regelmatig schoon om te voorkomen dat er vreemde voorwerpen in het mechanisme komen wanneer je ze opvouwt of oprolt.
  • Zorg er ook voor dat je een verduisterend rolgordijn dat net schoongemaakt is en nog vochtig is, niet oprolt.

Ga natuurlijk voorzichtig om met krukken en kettingen! Te veel kracht, uitgeoefend onder de verkeerde hoek, zal de sluitingen snel doen slijten, vooral als ze van hout zijn.

Je gordijnen en jaloezieën bij ID Market

Zowel onmisbaar voor uw decoratie als voor uw comfort, ontdek alle gordijnen en jaloezieën online bij ID Market. Wij hebben een ruim assortiment jaloezieën op voorraad die zonder enig werk op alle soorten ramen passen.

Op zoek naar meer advies over gordijnen en jaloezieën? Bekijk onze koopgidsen, speciaal ontworpen om u de juiste antwoorden te geven.

- Gordijnmaat
- Gordijnen op PVC-ramen bevestigen
- Dag en nacht een rolgordijn schoonmaken

Ontdek onze selectie voordelige jaloezieën en gordijnen.

- Binnenzonwering
- Verduisteringsrolgordijnen
- Dag- en nachtgordijnen
- Rolgordijnen
- Thermisch rolgordijn