Gordijnen zijn een elegante manier om elk raam in huis aan te kleden en elk interieur mooier te maken: ze maken een kamer helemaal af! Maar als je ze niet goed verzorgt, worden ze dof en stoffig. Om ze mooi te houden en allergieën te voorkomen, moet je ze regelmatig verzorgen. Hoe was je je gordijnen in de wasmachine? Welk programma en welke temperatuur moet je kiezen om ze niet te beschadigen? Elke stof heeft zijn eigen specifieke kenmerken en moet worden behandeld volgens het type vezel: watertemperatuur, centrifugeren, geschikt wasmiddel, enz. Terwijl maandelijks afstoffen voldoende is, is één keer per jaar een grondige wasbeurt nodig.

Weet je niet zeker welk gordijn je voor je raam moet hangen en heb je advies nodig? Ontdek al onze ideeën voor het kiezen van uw jaloezieën en gordijnen: ID Market heeft een complete gids om u te helpen de juiste keuze te maken!

Gordijnen onderhouden

Gordijnen zijn lichte en kwetsbare stoffen, dus het schoonmaken ervan vereist speciale zorg. Volg onze aanbevelingen:

  • Was katoenen gordijnen met water en zeep in bad of in de wasmachine op een kort programma ("wol" of "speciaal gordijn" indien beschikbaar), zonder te centrifugeren om deze lichte stof niet te beschadigen. Als de stof wit katoen of linnen is, voeg dan een paar druppels witte azijn toe aan de spoeling om vergeling te voorkomen.
  • Hetzelfde geldt voor polyester gordijnen: een zachte handwas of machinewas op 30°C wordt aanbevolen. Hoe strijk ik ze? Polyester gordijnen krijgen over het algemeen hun oorspronkelijke vorm terug als ze drogen, als ze onmiddellijk na het wassen aan de roede worden gehangen. Als je ze perfect wilt laten vallen, kun je ze strijken, maar voorzichtig. Polyester gordijnen zijn erg kwetsbaar: de synthetische vezels kunnen verbranden als het strijkijzer te heet is.



Comment laver ses stores et rideaux
Onze gids voor het wassen van jaloezieën en gordijnen

Dag en nacht jaloezieën wassen Tips en advies

Rolgordijnen zijn meestal gemaakt van dikke stof of polyester. Verwijder stof met een vochtige doek voordat je ze wast. Maak ze daarna schoon met lauw water. Als er vlekken zichtbaar zijn, voeg dan een beetje zeep toe en wrijf er voorzichtig over met een microvezeldoek of kledingborstel. Droog je rolgordijn ten slotte af met een schone handdoek en laat het op natuurlijke wijze drogen.

Stoffen gordijnen schoonmaken

Om het uiterlijk van je gordijnen te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. Om het stof dat in de vezels zit te verwijderen, zijn er twee oplossingen: gebruik het T-vormige mondstuk van je stofzuiger of schrob ze voorzichtig met een kledingborstel. Als je gordijnen meer nodig hebben dan alleen afstoffen, moet je ze grondig wassen:

  • Linnen gordijnen

    Linnen is een zeer aangename maar delicate stof. Hebben je linnen gordijnen delicate details? Dan kun je ze in de wasmachine wassen, maar zorg ervoor dat je een wasmiddel kiest dat geschikt is voor de kleur: speciaal wit voor witte gordijnen, speciaal kleur voor gekleurde gordijnen. Linnen gordijnen kunnen gewassen worden op 40°C voor gekleurde gordijnen en 60°C voor witte gordijnen. Om slijtage van de linnenvezel te voorkomen, moet je zachtjes centrifugeren op maximaal 600 toeren per minuut. Zodra het wasprogramma klaar is, haal je de gordijnen onmiddellijk uit de machine en hang je ze aan een draad of rechtstreeks aan de rails: als ze drogen, krijgen ze hun gekreukelde natuurlijkheid terug, maar als je dat liever doet, kun je ze ook strijken.
  • Katoenen gordijnen

    Katoenen gordijnen moeten meestal op 30°C worden gewassen, omdat ze kunnen krimpen in warmer water. Om hun vezels te behouden, mogen katoenen gordijnen niet te hard gesponnen of in de droger gedroogd worden. Haal je gordijnen na het wassen uit de machine en hang ze aan de roede: het gewicht van de vochtige stof zal ze op natuurlijke wijze gladstrijken.


Als je gordijnen metalen oogjes hebben, bind ze dan vast met een touwtje en doe ze in een waszak voordat je ze in de machine stopt: zo voorkom je dat ze tegen elkaar botsen en beschadigd raken.

Wat moet je doen als er vlekken op je stoffen gordijnen zitten?

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat ze zich nestelen in de stofvezels. Was je gordijnen eerst met een beetje water en Marseille-zeep, spoel ze daarna af en was ze in de wasmachine.

Om witte gordijnen witter te maken, laat je ze enkele minuten weken in een mengsel van zeer heet water en citroensap. Let op: gebruik nooit bleekmiddel, want dat maakt stoffen geel en verbrandt ze.

Met wie kan ik contact opnemen om mijn gordijnen te laten reinigen?

Als je je gordijnen niet zelf wilt wassen uit angst ze te beschadigen, of als je een vlek heel moeilijk te verwijderen vindt, kun je een beroep doen op professionals:

  • Bij een stomerij: bij stomerij blijven de oorspronkelijke kleuren en uitstraling van je gordijnen behouden.
  • Bij meubelstoffenspecialisten: deze professionals hebben producten om vlekken te verwijderen die zijn aangepast aan de vezels van elk type gordijn, ongeacht het materiaal (katoen, linnen, polyester, fluweel, enz.). Sommige bieden ook aan om je gordijnen te strijken en komen bij je thuis om ze weer op de roede te hangen.

Zijn je gordijnen bevlekt en onbruikbaar? Dan is het tijd om nieuwe te kopen! Als je op zoek bent naar goedkope gordijnen of jaloezieën, dan heeft ID Market een breed assortiment tegen geweldige prijzen.

Heb je een helpende hand nodig bij het kiezen van het beste gordijn of rolgordijn voor jouw toepassing? Gordijnen van stof voor binnen, verduisterende raamgordijnen, dag- en nachtverduisterende rolgordijnen, thermische gordijnen voor de zomer... Om de juiste keuze te maken, neemt u de tijd om meer te weten te komen: de kenmerken van elk gordijn vindt u in onze gidsen!

U kunt hier ook ander advies vinden:

- Een hoog rolgordijn kiezen
- Hoe installeer je een gordijnbevestiging zonder te boren?
- Wat te doen als een handmatig rolgordijn vastloopt?