Gordijnen en rolgordijnen zijn een essentieel onderdeel van elk huis. Ze filteren licht, beschermen je tegen nieuwsgierige blikken, verbeteren je zicht op de buitenwereld en passen bij je interieur. Maar voordat je kiest voor een wit linnen gordijn of een verduisterend rolgordijn met oogjes, pak je eerst je meetlint, want alles begint met opmeten. Bekijk ons online koopadvies voor jaloezieën en gordijnen.

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn gordijnen?

Bij het inrichten willen we vaak vanaf nul het materiaal en de afwerking kiezen. Katoenen of polyester gordijnen, gedessineerde gordijnen in zwart en wit, gordijnen met oogjes... Er is zoveel om over na te denken, er is zoveel om uit te kiezen. Maar voordat je het juiste product vindt, moet je eerst kijken naar de steunen, dat wil zeggen de roede.

De lengte en positie van de roede bepalen de grootte van je gordijn. Ter herinnering: gordijnroeden steken ongeveer 20 cm uit elke kant van het raam. Ze worden meestal 5 of 10 cm boven het raamkozijn bevestigd.

Zodra je de afmetingen van de roede in gedachten hebt, bepaalt het effect dat je wilt bereiken de juiste breedte:

  • Voor een golvend effect: de breedte zal 1,5 of 2 keer de lengte van de roede zijn.
    Welk model? Gordijn met oogjes, transparante of zware stof.
  • Voor een gerimpeld effect: vermenigvuldig de afmetingen van de roede met 2,5. Het idee is dat hoe breder, hoe sprankelender het effect.
    Welk model? Fijne katoenen of polyester transparante stof.

fenêtre équipée de deux longs rideaux noirs à œillets allant jusqu’au sol, sur une tringle en métal
Welke maat moet ik kiezen voor mijn gordijnen?
Afmetingen voor twee gordijnen
Lengte gordijnroedesBreedte gordijn
tot 2 m140 cm x 2 panelen
tussen 2 en 3 m200 cm x 2 panelen
tussen 3 en 4,5 m350 cm x 2 panelen



Merk op dat in het geval van een thermisch verduisterend gordijn, de juiste maat het mogelijk moet maken dat de panelen het raam voor een groot deel bedekken, zodat er geen wit licht kan doorvallen. U kunt ook zeker zijn van het isolerende effect.

Bij ID Market vindt u uw goedkoopste thermische gordijn online.

De hoogte van het gordijn is de afstand tussen de roede en de vloer.

  • Laat voor een nette pasvorm 1 tot 2 cm boven de vloer. Dit vergemakkelijkt ook het onderhoud van de vloer.
    Deze maat wordt aanbevolen voor gordijnen met zeilringen en vitrages.
  • Als je liever hebt dat de onderkant van je gordijnen "breekt" op de vloer, laat dan 4 of 5 cm meer vrij. Een wit katoenen gordijn geeft een geweldig effect.
  • Voeg tot slot 10 cm toe als een zoom nodig is.
  • Voor gordijnen met zeilringen, meet de hoogte tussen de vloer en de roedes en tel daar 3 cm bij op om de stof boven de zeilringen te tellen.

Hoe kies ik de maat van een rolgordijn?

Jaloezieën, functionele bondgenoten voor je huis, voegen een eigentijds tintje toe dat bij alle soorten decor past. Of je nu kiest voor een zeefrolgordijn, een rolgordijn met patroon of een verduisterend rolgordijn, van wit katoen of polyester in een breed scala aan kleuren, je kunt je ramen stijlvol en licht aankleden. Maar welke afwerking of kleur je ook kiest, het is belangrijk om na te denken over de bevestigingsmethode, die de afmetingen bepaalt. Volg ons advies.

Hoe bepaal ik de afmetingen van een rolgordijn?

Voordat je een keuze maakt, moet je eerst weten welke steunen je gaat gebruiken om het rolgordijn te bevestigen. De steunen bepalen de bevestigingsmethode. Daarna kun je de juiste afmetingen vinden.

  • Installatie zonder boren op een raamblad

    Dit systeem heeft het voordeel dat je niet in de ramen hoeft te boren. Mensen kunnen huiverig zijn om in PVC of aluminium ramen te boren, zowel om technische als om esthetische redenen.

    Breedte jaloezieBreedte van de ruit + 3 cm aan elke kant (om de beglazing goed te bedekken)
    Hoogte jaloezieKomt overeen met de hoogte van het raamkozijn - 1 cm
  • Schroefbevestiging

    Met dit bevestigingssysteem kun je het rolgordijn rechtstreeks op het raam, het kozijn of de muur schroeven. De schroeven en pluggen zijn aangepast aan de gebruikte drager.

    Breedte jaloezieBreedte van de ruit + 7 cm (om de beglazing goed te bedekken) + 1,5 cm aan elke kant*

    *de stof van de jaloezie is 4 cm korter dan de jaloeziebalk: dit is de ruimte voor het mechanisme.

    Als je ervoor kiest om het rolgordijn aan het plafond te installeren, tel dan gewoon de ruimte tussen de bovenkant van het venster en het plafond op bij de afmetingen van het venster.

Hoe krijg ik de juiste maat voor een dag/nachtrolgordijn?

Het dag/nachtrolgordijn combineert de voordelen van een verduisterend rolgordijn en een filtrerend rolgordijn, met afwisselend zwarte en witte strepen. Volg dezelfde procedure als voor rolgordijnen om de afmetingen te weten te komen die je moet bestellen.

Je gordijnen en rolgordijnen tegen de beste prijs op IDMarket.com

Zodra je de maten hebt genomen, is het aan jou om de stijl, afwerking en het materiaal van je gordijnen te kiezen. Twijfel je tussen wit linnen en zwart linnen? Verkies je de lichtheid van polyester voor een wit gordijn? De keuze is aan jou, zowel wat betreft materialen als kleuren. Durf een print met patroon te proberen, zo vrolijk bij effen muren. En waarom zou je niet spelen met contrasten tussen de kleuren van je muren en die van je gordijnen? Laat uw ideeën de vrije loop!

Bij ID Market bieden we je het product dat stijl toevoegt aan je inrichting voor een miniprijsje. Of u nu op zoek bent naar een screen of een thermisch gordijn, vitrage in wit linnen of andere kleuren, u kunt kiezen uit een breed assortiment materialen (polyester voor verduisterende stoffen, katoen, enz.), dessins en materialen.

Het essentiële voor je huis!

Verduisterende of screen rolgordijnen, zwart of wit, effen of met motief, gordijnen op rails of thermische gordijnen, in een ruime keuze aan kleuren...
Het juiste product tegen de beste prijs vindt u online bij ID Market, om stijl toe te voegen aan uw woning.

Op zoek naar meer advies? Ontdek hoe u de juiste rolgordijnen en gordijnen kiest.

- Een rolgordijn installeren
- Een rolgordijn schoonmaken
- Een rolgordijn deblokkeren

Ontdek onze selectie voordelige rolgordijnen en gordijnen.

- Stoffen rolgordijn
- Goedkoop verduisterend rolgordijn
- Goedkoop dag-/nachtgordijn
- Goedkoop rolgordijn
- Thermisch verduisterend gordijn