Ben je net begonnen met het houden van legkippen? Zodra je een kippenhok en een omheining hebt opgezet, is het belangrijkste om ze elke dag te voeren.Kippen hebben hun eigendieet, dus het is belangrijk om te weten welk legkippenvoer het beste voor ze is. Kies het beste legkippenvoer en je hebt een veel betere kans om regelmatig goede eieren te krijgen.

Alles wat je moet weten over het voeren van legkippen

Kippen zijn omnivore dieren, dus het is belangrijk om ze verschillende voedingsmiddelen aan te bieden, maar ook om bepaalde voedingscycli te respecteren.

Legkippen voeren: wanneer?

De frequentie waarmee je je kippen voert, hangt af van een aantal factoren, zoals hun leeftijd, ras en het seizoen. Maar kippen in de bloei van hun leven moeten twee keer per dag gevoerd worden. Idealiter is dit vroeg in de ochtend (6.00 - 7.00 uur) en vroeg in de middag (14.00 - 15.00 uur). Hoe dan ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke kip tussen de 120 en 150 g voer per dag in haar voerbak heeft.

In de winter blijft deze hoeveelheid relatief gelijk, maar het is beter om het te verrijken met vitaminen en eiwitten. Hennen hebben extra kracht nodig om de kou te weerstaan en eieren te blijven leggen. Hetzelfde geldt voor de kuikens, die rijker voedsel nodig hebben om te kunnen groeien.

Poule avec ses poussins

Vergeet de kippen niet te voorzien van water

Een ander element dat je niet mag verwaarlozen is water. Om ze van water te voorzien, kies je voor een drinkbak, een essentieel accessoire voor elk kippenhok. Het is een veel beter alternatief dan een bak met stilstaand water, een echte broedplaats voor parasieten.

Al deze parameters moeten echter worden aangepast aan het ras van de legkip. Een Harko legkip heeft niet dezelfde behoeften als een Vorwerk of een Sussex.

Verschillende soorten voer voor je leghennen

De hen recyclet je keukenafval

Legkippenvoer kan worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën. Nummer één: keukenafval. Door legkippen te voeren kun je recyclen. Je kunt ze praktisch al je groenteschillen voeren, restjes van gekookte gerechten, zelfs vleesgerechten, kaaskorsten, etc. Een andere bijzonderheid is dat kippen ook hun eigen eierschalen kunnen eten, op voorwaarde dat ze goed worden fijngemalen. Hetzelfde geldt voor oesterschelpen, mosselschelpen, wulkenschelpen... Kippen zijn er dol op! En dat is maar goed ook, want zo krijgen ze calcium binnen.

Granen en zaden voor legkippen

Een andere belangrijke voedersoort voor kippen zijn granen en zaden. Deze zijn vooral nodig in de winter, wanneer de kans op het leggen van eieren kleiner is. Tijdens dit seizoen is het belangrijk om de kippen grotere porties maïs, tarwe of gerst te geven. Naast de insecten die ze zelf zullen vinden, zorgt dit voor een andere eiwitbron, die essentieel is voor de eierproductie. Om het plezier te variëren, zijn er veel commercieel verkrijgbare mixen voor kippen.

Het nut van voedingssupplementen

Tot slot is het een goed idee om je kippen voedingssupplementen te geven. Ze helpen bepaalde kwaaltjes van kippen te voorkomen (pikkerij, stress, enz.) en tekorten in de winter te vermijden. Ze zijn meestal verkrijgbaar in poedervorm en hebben verschillende voordelen. Je moet je eigen mix voor legkippen samenstellen om de meest complete oplossing te krijgen.

De vreemde eetgewoonten van kippen

Wees niet verbaasd als je kippen stenen opeten. Dat is hoe vogels verteren: door stenen in te slikken die het voedsel direct in hun maag verbrijzelen. Het kan ook zijn dat je kippen hun eieren opeten! Dat komt gewoon omdat ze een ei hebben geproefd dat per ongeluk kapot was gegaan en het lekker vonden. Om te voorkomen dat dit weer gebeurt, is het aan jou om de gelegde eieren snel te rapen.

Nu je weet wat legkippen eten, als je verder wilt gaan en je kippen biologisch wilt fokken, moet al het voer dat je ze geeft ook biologisch zijn.

Voor meer informatie:

Voedingsmiddelen die niet aan kippen mogen worden gevoerd