Wil je kippen houden in je tuin? Als je eenmaal hebt besloten hoeveel kippen je wilt, hoe groot het kippenhok moet worden en wat de kippen eten, is er nog het probleem van de leefruimte. Elke kip heeft minstens 10 m² nodig om zich te kunnen bewegen en te gedijen. Het is daarom belangrijk om dit gebied af te schermen zodat de kippen niet kunnen ontsnappen, maar ook zodat ze beschermd zijn tegen roofdieren. De beste manier om dit te doen is door de kippenren af te schermen. Je moet echter nog wel weten welke hoogte kippengaas je moet kiezen Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, want het hangt allemaal af van het kippenras dat je wilt houden. Voor een grote kip kan een omheining van 1,20 m voldoende zijn, terwijl je voor een dwergkip beter kunt kiezen voor een omheining van 1,80 m, of zelfs hoger.

Ideale hoogte voor kippengaas: 2 meter

Hoe dan ook, als je weglopers zoveel mogelijk wilt voorkomen, kun je het beste groot denken en kiezen voor een omheining van 2 meter. Met zo'n hoge omheining is de kans klein dat de kippen over de omheining heen klimmen.

Een comfortabel verblijf voor je kippen creëren

Een kleinere omheining van kippengaas, bijvoorbeeld 1,50 m hoog, kan echter ook volstaan. Het is belangrijk om te onthouden dat kippen alleen weglopen als ze zich onveilig voelen. De belangrijkste factor om te voorkomen dat kippen ontsnappen is niet de hoogte van het kippenhok, maar het comfort dat ze er vinden. Om ervoor te zorgen dat ze zich er prettig voelen, is het essentieel om ze een goede voeding te geven (keukenafval, granen, kippenzaad, enz.) en om accessoires in het kippenhok te installeren:

  • Een voederbak om ze van voldoende voedsel te voorzien;
  • Een drinkbak om ze van water te voorzien;
  • Een nestkast zodat ze kunnen nestelen en hun eieren kunnen uitbroeden;
  • Een zitstok zodat ze hoog kunnen schuilen.

Een goede omheining om kippen te beschermen tegen roofdieren

Een ander voordeel van een omheining van 2 m hoog is dat roofdieren er moeilijker overheen kunnen klimmen. Vossen in het bijzonder zullen niet aarzelen om over een hek te klimmen en een ravage aan te richten in het kippenhok. Je moet ook voorzichtig zijn met het gaas dat je kiest voor je afrastering. Sommige kleinere dieren, zoals wezels en marters, kunnen zich door gaten wringen als ze te ver uit elkaar staan. Kies dus voor een zeer dicht gaas, met een diameter tussen 12 en 50 mm.

Wat het gaas zelf betreft, zijn de twee meest effectieve opties :

  • Gegalvaniseerd driedubbel gedraaid gaas
  • Gegalvaniseerd gelast gaas

De eerste oplossing belooft een sterke, flexibele afrastering die eenvoudig te installeren is. Gelast gaas heeft daarentegen het voordeel dat het minder snel slijt. Als een gaas breekt, zal het gat niet zo snel groeien, omdat het gaas aan elkaar gelast is.

Poule derrière un grillage triple torsion galvanisé

Hoe voorkom je dat je kippen vliegen?

Hoewel de tamme kip strikt genomen niet kan vliegen, omdat ze te veel weegt (tussen de 2 en 3 kg), kan ze toch grote sprongen maken met behulp van haar vleugels. Het is dus niet onmogelijk om een kip over een omheining van 2 m te zien springen. Er zijn echter manieren om dit te voorkomen.

Knip de uiteinden van de vleugels van je kippen

De meest radicale optie is om de vleugels van de hen af te knippen. Wees gerust, dit is niet schadelijk voor de vogel, want het enige wat je hoeft te doen is de basis van de eerste tien vleugelveren afknippen. Het equivalent voor mensen is het knippen van hun vingernagels. Deze manipulatie voorkomt dat de vogels opstijgen. Vergeet echter niet om het proces regelmatig te herhalen, want de veren groeien weer aan.

Een volière of een net, een effectieve oplossing

De andere techniek om te voorkomen dat kippen ontsnappen is door te kiezen voor een volière of een net dat het hok bedekt. Als je ook kuikens in het hok houdt, sla je twee vliegen in één klap door ze te beschermen tegen roofvogels zoals buizerds en haviken.

Of je nu op zoek bent naar een kippenhok, kippengaas of een buitenvolière, IDMarket heeft de producten die je nodig hebt om thuis kippen te houden en je alles te leren over kippen.