Ben je op zoek naar een nieuwe tafel voor je keuken, woonkamer of eetkamer en vraag je je af welke vorm je moet kiezen? Vierkant, rond, ovaal of rechthoekig? Er is voor elk wat wils.

Als voor jou maaltijden synoniem zijn met delen en gezelligheid met familie en vrienden, dan geef je de voorkeur aan een eettafelvorm die uitnodigt tot delen en communiceren.
ID Market bekijkt de verschillende eettafelmodellen om u te helpen bij uw keuze. Volg de gids en geniet van gezellige momenten aan tafel!

De rechthoekige tafel: het plezier om mensen te ontvangen

Heb je een grote familie of hou je van gezelligheid? Dan is de rechthoekige tafel iets voor jou! Hij is ideaal voor kamers die niet zo breed zijn en biedt onmiskenbaar comfort voor iedereen rond de tafel.

Kies voor een uittrekbare rechthoekige tafel om de alledaagse rommel tot een minimum te beperken. Je kunt alleen verlengstukken toevoegen als je de tafel breder moet maken om je gasten thuis te ontvangen.

Qua design is de rechthoekige tafel de populairste vorm. Je vindt een grote verscheidenheid aan tafelmodellen in verschillende maten en stijlen. Houten of glazen bladen, metalen of houten poten - er is voor elk wat wils.

Zeer trendy tafels in industriële stijl hebben authentieke materialen zoals hout voor het blad, soms bedekt met gehard glas, en een zwart metalen onderstel.
Als je de voorkeur geeft aan een gezelligere uitstraling van je huis, dan is Scandinavisch design meer iets voor jou. Scandinavische meubels, gekenmerkt door het gebruik van hout als belangrijkste materiaal, brengen zeker een warme sfeer in je eetkamer.

Tot slot hebben rechthoekige tafels het voordeel dat ze multifunctioneel zijn: eettafel, werkblad, barmeubel, bureau..

Une table à manger conviviale dans un séjour moderne

Volg ons advies voor het kiezen van een gezellige eettafel

De vierkante tafel: functionaliteit voorop

Met dezelfde lengte en breedte is de vierkante tafel erg praktisch in een kleine ruimte zoals een keuken. De vierkante tafel is een ruimtebesparend meubelstuk bij uitstek en kan gemakkelijk tegen een muur geleund worden.
Als hij kan worden verlengd, kan een tafel voor 2 personen na het uitklappen van het houten verlengblad in een handomdraai worden omgetoverd tot een rechthoekige eettafel voor 4 personen. Je hoeft alleen maar de klapstoelen uit de kast te halen en je kunt aan tafel!

En waarom niet een stapje hoger gaan met een staande eettafel en barkrukken? Een hoge tafel is de echte decoratietrend van dit moment.

Maar vermijd een vierkante tafel als je veel mensen ontvangt. De afmetingen kunnen erg groot worden en de tafel zou dan veel te veel ruimte innemen.

De ovale tafel: lengte in een handomdraai

De ovale tafel, met of zonder verlengstukken, biedt plaats aan een groot aantal gasten. Hij is perfect geschikt voor een smalle ruimte en omdat hij rond is, is hij gemakkelijker te verplaatsen in de kamer.
Het enige nadeel is dat mensen die aan het uiteinde van de tafel zitten niet hetzelfde comfort hebben als mensen die in het midden zitten. De afwezigheid van hoeken kan een voordeel zijn om je door de kamer te verplaatsen, maar het neemt ruimte in op het tafelblad.

De ronde tafel: een intieme sfeer

Met een ronde tafel kun je er zeker van zijn dat iedereen aan tafel zichtbaar is voor de anderen. Een tafel waar iedereen elkaar kan zien is daarom bevorderlijk voor de dialoog.
Een ronde tafel met een kleine diameter is ideaal voor kleine ruimtes en maakt het makkelijker om te bewegen. Het gebrek aan rechte lijnen betekent echter dat hij niet volledig tegen de muur kan worden gezet, zoals het geval is met een vierkante of rechthoekige tafel.

De ronde tafel is echter alleen geschikt voor kleine groepen. Stel je de diameter van het tafelblad eens voor als je een dozijn mensen zou entertainen? De grootte van de tafel zou exorbitant zijn.

Kortom, zoals je ziet hangt het kiezen van de juiste vorm voor je eettafel af van een aantal factoren:

  • De grootte van de ruimte waarin je tafel komt te staan;
  • Je interieurontwerp en het effect dat je wilt bereiken. De stijl van de tafel afstemmen op de inrichting van je keuken, woonkamer of eetkamer is een kunst;
  • Het aantal gasten;
  • De grootte van de tafel zelf. Als je een heel grote eettafel wilt waar meer dan 12 mensen aan kunnen zitten, is het moeilijk om al die mensen aan een ronde tafel te laten passen.

Dus welke vorm van eettafel is het gezelligst? Eén ding is zeker: een maaltijd delen aan een te grote of te kleine tafel is geen pretje.

Andere vragen die je jezelf moet stellen voordat je een eettafel koopt:

Welke tafelvorm bespaart ruimte?