Je staat op het punt een grote aankoop te doen: je nieuwe eettafel. Maar tussen de vorm, de kleur, de afmetingen en het materiaal... weet je niet welke kant je op moet! Hoe kies je je tafel? En meer specifiek, welk eettafelmateriaal moet je kiezen?

Om er zeker van te zijn dat je geen spijt krijgt van je aankoop, moet je eerst bepalen wat je zoekt in je meubelen: een designtafel die de inrichting van mijn huis zal verfraaien? Een goedkope tafel om gewoon aan te eten? Een stevige? Functioneel? Waarom niet al het bovenstaande? ID Market geeft je wat advies om je te helpen een keuze te maken.

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn eetkamertafel?

Het is moeilijk kiezen tussen houten, metalen of stenen eettafels. Welke past het beste bij je interieur?
Hoewel hout al sinds mensenheugenis het populairste materiaal voor eettafels is, ondervindt het nu hevige concurrentie van andere materialen.

Metaal, glas, steen of zelfs keramiek nemen hun plaats in op de bladen en poten van onze tafels.
Hier volgt een overzicht van de voor- en nadelen van deze essentiële materialen:

VoordelenNadelen
Houten tafelTijdloos
Brengt warmte en authenticiteit
Duurzaam
Kan verlengd worden
Massief hout is duur
Metalen tafelTrendy stedelijke stijlOnderhevig aan krassen
Glazen tafelChic ontwerp
Ruimtebesparend
Rommelig
Stenen tafelWeerstandZwaar
Keramische tafelGemakkelijk onderhoud
Weerstand
Hoge prijs

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn tafelblad?

Wat zijn de verschillende materialen voor een eettafelblad?

Hout

Hout is het meest gebruikte materiaal voor eettafelbladen. Installeer een massief houten tafel of een tafel van laminaat in je huis en je brengt warmte en authenticiteit in je interieur.
Aan jou om het model eettafel te vinden dat bij je past: vierkant, rond of rechthoekig, met een vast of uitschuifbaar blad, er is voor elk wat wils met hout!
De goede weerstand van massief hout tegen schokken mag je niet blind maken voor het feit dat dit materiaal dagelijks speciale zorg vereist. Slecht behandeld kan het vlekken achterlaten. Gelamineerd hout daarentegen is beter bestand tegen vocht en schokken.

Metalen

Het is niet ongewoon om tafelmodellen te zien die volledig van metaal zijn gemaakt. Industriële meubels zijn een trend waarbij veel gebruik wordt gemaakt van metaal. Robuust en stijlvol, een metalen tafel geeft je keuken of eetkamer een heel modern loftgevoel.

Glazen

Het ultieme chique, het glazen tafelblad maakt de ruimte lichter en vergroot de ruimte. Onvolmaaktheden worden echter snel zichtbaar: vingerafdrukken, vlekken en andere krassen kunnen je geduld op de proef stellen.

Steen

Een stijlvolle stenen tafel voegt originaliteit toe aan de inrichting van je eetkamer. Wees echter voorzichtig met het onderhoud van je eettafel, want sommige stenen materialen zijn gevoelig voor bijtende producten.

Keramiek

Keramiek is perfect geschikt voor gebruik in de keuken. Niet voor niets zijn sommige keukengereedschappen, zoals messen, gemaakt van keramiek. Dit materiaal is zeer hygiënisch en een bondgenoot bij uitstek voor je eettafelblad. Het enige wat je moet doen, is de juiste prijs betalen.

Table à manger en bois avec plateau effet marbre

Volg ons advies over het kiezen van het materiaal voor je eettafel

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn tafelpoten?

Een materiaal met stijl

De keuze van je tafelpoten lijkt misschien niet zo belangrijk, maar ze geven je tafel wel stijl.
Hout is het populairste materiaal voor eettafelpoten. Dunne, afgeschuinde houten poten zijn een grote hit bij Scandinavische meubels (tafels, stoelen, fauteuils, enz.). Ze voegen een luchtige stijl toe die de meubels lichter maakt en ze de indruk geeft dat ze in de kamer zweven.
Metalen poten daarentegen zijn minder luchtig en verankeren de tafel en stoelen wat steviger aan de vloer. Kies een tafel met rechte poten in een U-, X- of pinvorm, afhankelijk van wat je wilt en hoeveel ruimte je hebt!

Tafelpoten die bij het tafelblad passen

Vergeet tot slot niet de belangrijkste functie van tafelpoten: het tafelblad dagelijks ondersteunen.
Hoewel stijl belangrijk is, moeten tafelpoten ook passen bij het tafelblad dat ze ondersteunen. Of je eettafel nu rond, vierkant of rechthoekig is, wat je wil zijn poten die stevig op hun plaats staan, stabiel en stevig zijn. Wie heeft er nog nooit te maken gehad met een wiebelende tafel als hij uit eten ging? Je kunt dit soort problemen vermijden door te kiezen voor poten die perfect passen bij het tafelblad.

Aan welk materiaal voor een eettafel geef jij de voorkeur?