Bij het kiezen van een eettafel denken we vaak na over de grootte en de stijl van het meubelstuk. We maken onze keuzes op basis van de beschikbare ruimte in huis en de inrichting van de kamer.
We vergeten bijna een essentieel element van het meubel: de tafelpoten. De poten spelen niet alleen een grote rol in het ontwerp, maar ook in de stabiliteit en stevigheid van de tafel.

Hoe kies je tafelpoten? Natuurlijk afhankelijk van je interieur, maar ook van de hoogte van je tafel en het gewicht van het blad. Van welk materiaal moet een eettafel gemaakt zijn? ID Market heeft nuttig advies. Volg de gids.

Des pieds de table en métal noir pour une déco industrielle

Volg ons advies over het kiezen van het materiaal voor uw tafelpoten

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn tafelpoten?

Naast het esthetische aspect, dat een bepaald design aan je tafel toevoegt en een bepaalde sfeer aan de kamer geeft, heeft elk materiaal zijn eigen specifieke kenmerken die belangrijk zijn om te weten.

Hout

Robuust en elegant, houten tafelpoten zijn zeer geliefd vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Houten poten worden vaak gebruikt voor alle soorten meubels: van banken, fauteuils en salontafels in de woonkamer tot bureaus en bedden in de slaapkamer, houten poten zijn overal!
Bovendien kunnen houten poten worden geverfd, waardoor ze een breed scala aan esthetische mogelijkheden bieden. Zin in fantasie? Verf je tafelpoten in de kleur van je keuze!

Metalen

Metalen poten zijn erg in de mode bij meubels in industriële stijl.
Stevig en stijlvol, metaal biedt verschillende vormen voor een resoluut moderne tafel. Rechte, vierkante, kruis- of pinvormige poten, je kunt zelfs kiezen voor een centrale spinpoot onder een grote rechthoekige houten of glazen tafel.
Terwijl staal in elke kleur geverfd kan worden, kies je voor een tafel met zwarte stalen poten en een houten tafelblad om een loft-gevoel in je woonkamer te brengen.

Criteria voor het kiezen van tafelpoten

Hoe kies je je tafelpoten? Naast het esthetische aspect van de tafelpoot, dat een directe invloed heeft op de inrichting van je huis, is het belangrijk om andere factoren in overweging te nemen, zoals de configuratie van het meubelstuk en de locatie ervan.

Een onderstel aangepast aan het tafelblad

Als er één advies is dat je moet opvolgen, dan is het om de tafelpoten aan te passen aan de technische kenmerken van de tafel, zoals het gewicht en de grootte, maar ook de hoogte en dikte van het tafelblad.

Dunne, afgeschuinde poten, in de stijl van Scandinavische meubels, zijn perfect geschikt voor een dun houten blad; ze zijn minder geschikt voor een dik massief houten of glazen blad.
Afhankelijk van de configuratie van je meubel kun je ook :

  • Een centrale poot onder je tafel
  • 2 poten aan elk uiteinde
  • 4 poten op de hoeken als je tafel rechthoekig is.
  • En waarom geen verstelbare poten gebruiken?

Een grote rechthoekige eettafel heeft bijvoorbeeld een grote centrale poot nodig of poten aan elk uiteinde.

De functie van de tafel om te overwegen bij het kiezen van het onderstel

Neem een bartafel of werkblad met atypische afmetingen: ze zijn langer en smaller dan standaard eettafels.
Ze kunnen daarom worden uitgerust met 110 cm hoge poten. Ze moeten bij voorkeur recht zijn en gemaakt van stevig staal voor meer stabiliteit en om in het decor te passen.
Voeg barkrukken toe en je hebt een echte kleine gezellige ruimte in de keuken of woonkamer gecreëerd.

Een eettafel die bij het decor past

Tot slot moet je rekening houden met de ruimte waarin je tafel staat. De inrichting van je eetkamer is misschien niet dezelfde als die van je woonkamer, en nog minder als die van je slaapkamer of studeerkamer.
En in de keuken is het een goed idee om een eettafel te kiezen die bij je werkblad past
De stijl van verschillende meubels op elkaar afstemmen is een hele kunst.


ID Market helpt u bij het kiezen van uw eettafel:

- Hoe kies je de juiste houten tafel?
- Welk materiaal voor een tafelblad?