Een kleine woonkamer inrichten is een hele kunst. Deze leefruimte, die plaats moet bieden aan verschillende meubels zoals een bank, een dressoir, een tv-meubel en een eettafel, kan snel overvol raken als de indeling niet goed doordacht is.

Als het gaat om het installeren van een eethoek en een eettafel in een kleine woonkamer, hoe maak je dan optimaal gebruik van de ruimte? Welke tafel voor welke ruimte?
Afmetingen, vorm, kleuren, tafelmateriaal - met alles moet rekening worden gehouden.

ID Market geeft u waardevol advies over hoe u een kleine woon-/eetkamer succesvol kunt inrichten. Hier zijn de tips..

Une table adaptée aux petits séjours

Volg onze tips voor het installeren van een tafel in een kleine woonkamer

Harmoniseer uw inrichting

De wildgroei aan niet op elkaar afgestemde stijlen helpt niet om een zen en rustgevende sfeer in huis te creëren. Door meubels te kiezen, bijvoorbeeld in licht hout, die bij elkaar passen, kun je een zekere vloeiendheid bereiken die de ruimte luchtig maakt.
Volg de trend van meubels in Scandinavische stijl. Van de keuken tot de woonkamer en niet te vergeten de slaapkamer, je kunt je hele huis inrichten met dit chique, moderne design: stoelen, tafels, dressoirs, banken, bedden, lampen..

Zoek functionele meubels

Kies in een kleine woonkamer voor modulaire, multifunctionele meubels. Een slaapbank hier, een uitschuifbare consoletafel daar, of een boekenkastbureau en salontafel met opbergruimte en opklapbaar blad... er is geen tekort aan goede ideeën om de kamer slim in te delen en de ruimte optimaal te benutten.
Als je van tijd tot tijd graag gasten ontvangt, maar niet houdt van het idee van een woonkamer volgepropt met een te grote eettafel, is er altijd nog de optie van een uitschuifbare tafel. Dankzij de verlengstukken kan het tafelblad worden vergroot zodat je een groot aantal gasten kunt ontvangen.
Overweeg ook ruimtebesparende meubels, zoals klapstoelen, banken en krukjes die onder de tafel kunnen worden geschoven en opbergruimte hebben.

Opbergruimte maximaliseren

Een kleine kamer ziet er nog kleiner uit als hij te rommelig is. Denk aan opbergruimte om rommel te voorkomen. Veel zeer functionele meubels zijn ontworpen voor kleine ruimtes en hebben slim verborgen opbergruimte.
Minimaliseer rommel in huis
Een minimum aan meubilair en discrete decoratie zijn de trucs om een kamer met weinig ruimte niet te vol te maken. Kies in een kleine woonkamer voor een tafel met een paar stoelen om de ruimte zo klein mogelijk te houden.

Ontwerp een duidelijke eethoek

De eethoek moet duidelijk herkenbaar zijn in je kleine woonkamer. Het maakt niet uit of je eettafel verschillende functies heeft (bureau, werkblad...), hij moet zichtbaar, opgeruimd en op de juiste plaats staan.

Ruimtes afbakenen

De verschillende ruimtes van je kleine woonkamer afbakenen is een prioriteit. Als de keuken, woonkamer en eetkamer zich in dezelfde ruimte van je flat bevinden, is het belangrijk om ze van elkaar te onderscheiden. Decoratie en meubels kunnen je hierbij helpen.

Hier zijn enkele doelideeën:

  • De kleuren van de vloer en de muur kunnen de kamer in tweeën verdelen: een loungegedeelte en een eetgedeelte;
  • Gebruik een rechthoekige eettafel om elke zone af te bakenen.

Laat het licht binnen

Hoe kun je je kleine woonkamer groter laten lijken? Door licht binnen te laten!
Enkele tips voor het inrichten van een kleine woonkamer:

  • Vermijd natuurlijk verduisterende gordijnen voor de ramen om het huis lichter te maken;
  • Kies in de eetkamer één belangrijk meubelstuk om de ruimte lichter te maken. Een eettafel met een slank houten of metalen onderstel is ideaal. Dit geeft het meubel een lichte indruk en versterkt tegelijkertijd je inrichting;
  • We geven de voorkeur aan materialen die licht doorlaten, zoals glas of rotan, en lichte kleuren die de ruimte groter doen lijken.

De juiste eettafel kiezen voor de beschikbare ruimte:

- Welke tafel is geschikt voor een kleine eetkamer?
- Hoeveel ruimte heb je nodig om rond een tafel te bewegen?