Wat is een pergola? Een pergola is een stevige structuur van hout, aluminium, pvc of smeedijzer, leunend tegen de muur van het huis of vrijstaand, en biedt welkome schaduw in de tuin of op het terras.

Waarom een pergola installeren? Een pergola is minder duur dan een veranda en creëert een gezellige ruimte in de tuin waar je van het mooie weer kunt genieten.

Pergola: hoe kies je? In onze gids voor de aanleg van uw tuin geeft ID Market u waardevol advies om u te helpen de juiste pergola voor uw behoeften te kiezen. Welke pergola voor uw terras en welke in het midden van uw tuin? Wij leggen alles uit.

Welk type pergola moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten pergola's, in alle prijsklassen. Qua structuur kunnen ze aangebouwd of vrijstaand zijn. Het dak bestaat meestal uit verstelbare latten of een zeildoek.

  • Vrijstaande pergola

Met 4 palen in de grond is de vrijstaande pergola onafhankelijk. Omdat er geen steunmuren nodig zijn, kunnen dit soort pergola's overal in de tuin worden geïnstalleerd, zolang de grond maar vlak is.

  • De aangebouwde pergola

Een pergola die tegen de muur van je huis aanleunt is een ruimtebesparende oplossing, ideaal voor kleine oppervlakken. Met slechts 2 palen aan de voorkant kan hij worden geplaatst als een verlengstuk van het huis, omdat hij direct tegen de gevel staat.

  • Pergola's met verstelbare lamellen

De bioklimatologische pergola met verstelbare lamellen biedt perfecte bescherming tegen de elementen. Sluit of open de lamellen naar wens om jezelf te beschermen tegen regen en zon.

  • De canvas pergola

Uitgestrekt, oprolbaar of oprolbaar, een pergola met een canvas dak is een goede keuze als bescherming tegen de zon en de hitte in de zomer. De kap kan volledig worden ingetrokken, zodat je in de winter het licht binnen kunt laten.

Une pergola dans un jardin
Ontdek ons advies voor het kiezen van een pergola

Met welke criteria moet je rekening houden bij het kiezen van een pergola?

Voordat je overhaast een pergola gaat kopen, moet je beslissen waar hij komt te staan, hoe hij gebruikt gaat worden en welke stijl je aan je terras wilt geven. Zo krijg je een duidelijker beeld van je wensen en behoeften en kun je de juiste keuze maken.

Er zijn twee belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een pergola:

  • Grootte

Zorg ervoor dat je je locatie opmeet om de juiste maat pergola te vinden. Laat minstens 3 m vrij om tuinmeubels te plaatsen en vrij te bewegen.

  • Het materiaal

Hout, aluminium of smeedijzer, de verschillende soorten pergola's bepalen de sfeer van je terras. Een houten pergola, bedekt met klimplanten, past perfect bij het groen van de tuin, terwijl een aluminium pergola een meer eigentijdse look geeft.

Hoe onderhoud je je pergola?

Na verloop van tijd kunnen pergola's wat van hun glans verliezen. Vervagende kleuren, roestend of afbrokkelend materiaal... de grillen van het weer kunnen het uiterlijk en de veiligheid van pergola's veranderen. Om hun levensduur te verlengen, moet je je pergola regelmatig onderhouden.

Afhankelijk van het model dat je hebt, moet je in de winter het doek van het dak verwijderen en het schoonmaken met zeepwater voordat je het opbergt. Hetzelfde geldt als je een luifel of gordijn hebt geïnstalleerd langs de zijkant van je pergola.

Als het gaat om het onderhoud van pergola's met verstelbare lamellen, zorg er dan voor dat je regelmatig bladeren en ander vuil verwijdert dat erop terechtkomt: ze kunnen de lamellen beschadigen.

Een spons gedrenkt in een sopje is alles wat je nodig hebt om schoon te maken. Vermijd schoonmaakmiddelen en schuurborstels, want die kunnen krassen maken op het materiaal van je pergola.

Als je pergola van PVC is, maak je hem gewoon twee keer per jaar schoon. Voor andere materialen, zoals ijzer of hout, raden we sterk aan om een specifieke anticorrosieve behandeling te gebruiken voor het eerste en een beschermende olie voor het tweede.