Droom je ervan om een pergola in je tuin te plaatsen? Ja, maar met zoveel verschillende modellen om uit te kiezen, zit je met je handen in het haar. Hoe kiest u uw pergola? ID Market heeft wat waardevol advies om je te helpen de juiste pergola voor jou te vinden. Volg de gids!

Heb je ook veel vragen over het installeren en onderhouden van een pergola? ID Market heeft de antwoorden.

Welke vergunningen heb ik nodig om een pergola te installeren?

Voordat u begint met het aanleggen van uw tuin, moet u weten welke vergunning nodig is voor een pergola

Voor elk gebouw van minder dan 20 m² (serre, pergola, enz.) hoeft u alleen maar een eenvoudige voorafgaande werkverklaring in te dienen bij het gemeentehuis. Voor dit type installatie hoef je geen bouwvergunning aan te vragen.

Hoe installeer je een pergola in de tuin?

Welk model pergola je ook kiest (bioklimatologische pergola met verstelbare lamellen of oprolbare overkapping, in hout of aluminium, aanbouw of vrijstaand), maak je je zorgen over hoe je hem zelf kunt plaatsen? Maar pergola's met bouwpakket zijn relatief eenvoudig te monteren.

Hoe installeer je een pergola?

We raden aan om eerst de grond voor te bereiden, zodat deze perfect vlak en stabiel is. Meet vervolgens je structuur op en markeer de locaties van de palen op de grond.

De bevestigingsmethode verschilt vervolgens naargelang je grond en het model pergola dat je hebt gekozen. Het ideale bevestigingspunt is van beton, dat zwaar en sterk genoeg is om het gewicht van de structuur te dragen.

Als je pergola eenmaal is geïnstalleerd, aarzel dan niet om hem te decoreren: luifels, klimplanten, lichtslingers en andere decoratieve elementen zullen helpen om van deze ruimte buiten je huis een echte cocon te maken.

Een pergola aan de grond bevestigen

Hoe bevestig je een pergola aan de grond? Het antwoord hangt af van de aard van je ondergrond.

Als je je pergola midden in de tuin, in de grond of op het gras installeert, moet de grond hard genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je structuur perfect stabiel staat. Je kunt dan metalen ankers bevestigen in een gat van ongeveer 50 cm diep.

Het is echter beter om een betonnen fundering te gieten waarin je de poten van je pergola kunt schroeven. Dit kunnen eenvoudige blokken, een voetstuk met schroefdraad of zelfs een hele plaat zijn, maar ze hebben het voordeel dat ze je pergola stevig verankeren aan de grond.

Een pergola aan een terras bevestigen

Hoe bevestig je een pergola aan een terras? Om je pergola aan een terras te verankeren, heb je enkel metalen ankers of platen nodig waarop je de pijlers van je pergola bevestigt.

Une terrasse ensoleillée agrémentée d'une pergola
Hoe onderhoud je een pergola?

Hoe bescherm je een pergola?

Een pergola ziet er prachtig uit op je huis. Maar regen en zonlicht kunnen het uiterlijk na verloop van tijd veranderen. Hoe bescherm je een pergola? Om de pracht en praal van uw pergola te behouden, geeft ID Market u waardevol advies en helpt u bij effectief onderhoud.

Als uw structuur gemaakt is van smeedijzer, breng dan een anticorrosiebehandeling aan om te voorkomen dat het materiaal gaat roesten. Het product kan in verfvorm worden aangebracht, zodat u het praktische met het esthetische kunt combineren. Als je pergola van hout is, breng dan regelmatig een beschermende olie aan om het hout te voeden en waterdicht te maken.

Afhankelijk van het model pergola dat je hebt - met canvas of verstelbare lamellen, met of zonder dakgoten - is het aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren door de dode bladeren die zich op het dak afzetten weg te halen. Dit vuil kan de afvoer van regenwater blokkeren en ervoor zorgen dat je pergola niet meer goed werkt.

Een pergola schoonmaken

Hoe maak je een pergola schoon? Het heeft geen zin om te investeren in een hele reeks producten om je pergola te onderhouden. Vermijd schoonmaakmiddelen en schuurborstels, die materialen zoals aluminium of zelfs pvc kunnen beschadigen.

Regelmatig schoonmaken met zeepwater is alles wat je nodig hebt, zowel voor de structuur als voor de zonwering. Neem gewoon een zachte borstel en schrob het oppervlak met een mengsel van water en zeep. Voeg zuiveringszout toe voor hardnekkige vlekken.

Spoel af met een straal van matige druk. Droog met een zachte doek.

Met regelmatig onderhoud en twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt heb je nu de sleutel in handen om je pergola in zijn oude glorie te herstellen!

Is een pergola belastbaar?

Ben je van plan om een pergola in je tuin of op je terras te plaatsen? Wat is er bij mooi weer fijner dan buiten genieten op een koele, schaduwrijke plek? Of je nu alleen ontspant of samen met vrienden en familie eet, een pergola is een geweldige plek om de zomer door te brengen!

Voordat je aan dit project begint, vraag je je af wat de wetgeving is rond een pergola? Is een pergola belastbaar? Wanneer moet je een voorafgaande aangifte van werken doen op het gemeentehuis? Welke pergola's zijn belastbaar? Welke bouwwerken vallen onder de stedenbouwkundige belasting? Ontdek alles wat je moet weten over pergola's in deze gids.

Hoe verbouw je een pergola?

Wil je van je pergola een gezellige plek maken waar je kunt schuilen en ontspannen bij warm weer?

Voor familiebijeenkomsten, geïmproviseerde aperitiefjes met vrienden of gewoon luieren, deze buitenruimte is altijd een hit in de zomer! Daarom moet een pergola zorgvuldig worden ontworpen om functioneel, uitnodigend en natuurlijk aantrekkelijk te zijn! Hoe ontwerp je een pergola? Welk type meubilair moet je kiezen om een stijlvolle pergola te creëren? Geweven hars, imitatie rotan, aluminium, bi-materiaal hout en metaal... Welke materialen moet je kiezen voor je buitenmeubilair?

Welke accessoires kies je om een warme, gezellige sfeer te creëren? Welke planten kies je voor je tuinhuisje? Welke verschillende soorten LED-verlichting zijn er om een gedempte sfeer te creëren? In deze gids vindt u al het advies dat ID Market te bieden heeft om van uw pergola een succes te maken.

Hoe decoreer je een pergola?

Bent u op zoek naar decoratietips om het meeste uit uw gloednieuwe pergola te halen? Wilt u uw buitendecoratie verfijnen met originele designobjecten om een samenhangende, harmonieuze ruimte te creëren? Wil je een gezellige, uitnodigende pergola waar je al je familie en vrienden kunt samenbrengen? Hoe richt je een pergola in? Hoe creëer je een moderne, eigentijdse look? Welke accessoires moet je kiezen om de sfeer van je tuinhuisje te personaliseren? Welk type klimplant moet je kiezen voor je pergola?

Slingerlampen, gedessineerde solar lantaarns of design bolders op zonne-energie? Welke LED-verlichtingsoplossing moet u kiezen om een bohemienachtige sfeer te creëren? In deze gids geeft ID Market je al het advies en de tips die je nodig hebt om het beste uit je pergola te halen en er een echte zomerse leefruimte van te maken!