De winter staat voor de deur en je wilt je kippen helpen om beter met de kou om te gaan? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verdragen deze vogels de kou heel goed. Ze houden echter niet van vocht of tocht! IJzige wind, sneeuwval, hevige regen... het zijn allemaal factoren die het welzijn van je dieren kunnen beïnvloeden (bevroren poten of bevroren bovenste ledematen). Hoe bescherm ik mijn volière tegen de kou? Hoe plaats ik mijn volière? Welke oplossingen kunnen worden toegepast om het comfort van de vogels te verbeteren? Welk type ren moet ik kiezen? Welke zaden moet ik mijn kippen in de winter geven? ID Market geeft je een aantal tips en trucs om de winter door te komen zonder al te veel veren te verliezen!

Hoe moet een volière of kippenhok geplaatst worden?

In de winter is het kiezen van de juiste locatie voor een volière of kippenhok een belangrijke stap. De kooi moet in de tuin worden geplaatst, dicht bij het huis, zodat je je dieren goed in de gaten kunt houden.

Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden bij het installeren van een buitenvolière.

Ochtendlicht

Het is belangrijk om je volière op een lichte plek te zetten zonder hem aan te veel zonlicht bloot te stellen. De beste plaats is op het oosten, zodat uw dieren bij het eerste zonlicht kunnen opwarmen na een nacht in de kou.

Vermijd een ligging op het noorden

Kippen zijn gevoelig voor klimaatverandering. Om ze tegen de winterkou te beschermen, kun je een plek op het noorden beter vermijden.

Geef de voorkeur aan vlakke grond

Een volière moet op de grond worden geplaatst op een vlakke ondergrond om waterafvoer bij regen te vergemakkelijken.

Uit de wind houden

Plaats de volière bij voorkeur in de tuin, tegen een muur of een struikenheg, om hem te beschermen tegen kou en wind.

Hoe kan ik mijn volière goed geïsoleerd houden?

In de winter hebben gevederde metgezellen het moeilijk met vochtigheid en harde wind. Aan het einde van de zomer vernieuwen kippen hun verenkleed om beter bestand te zijn tegen de winterse temperaturen. Toch moet je ervoor zorgen dat je volière goed is uitgerust om al deze temperatuurschommelingen aan te kunnen.

Hoe kan ik mijn volière beschermen tegen de kou? Hier volgen enkele tips en trucs om je volière beter te isoleren.

Bescherm de vloer van de volière

Het is belangrijk om de vloer van je volière te isoleren. In de winter kan de grond erg koud zijn, wat ongemak kan veroorzaken voor de kippen. Om de vloer van de volière te isoleren, kun je een goede bodembedekking van stro of houtkrullen aanbrengen.

Plaats een extra beschermend dekzeil over de volière

Onze kippenhokken worden geleverd met een waterdicht, UV-bestendig dekzeil dat een deel van het dak bedekt. Afhankelijk van het weer in de regio waar je woont, kun je een extra dekzeil over de metalen delen van de volière aanbrengen om je kippen tegen de kou te beschermen.

Installeer een kippenhok en zitstok in je volière

Hier is nog een optie om te voorkomen dat je kippen kou lijden: installeer een kippenhok in je buitenverblijf in de tuin. Dit houten hutje geeft ze extra bescherming tegen de kou.

Op dezelfde manier profiteren ze met een houten zitstok van de natuurlijke isolerende eigenschappen van hout, zodat ze geen koude voeten krijgen. Gezien de tijd die kippen graag op een zitstok doorbrengen, is dit een uitrusting die zichzelf in een mum van tijd terugverdient!

Une poule dans un jardin en hiver
Volg ons advies om je volière te beschermen tegen de kou!

Welk voedsel moeten je vogels eten in de winter?

Dankzij hun veren kunnen vogels hun lichaamswarmte vasthouden. In een kippenhok kruipt een koude kip tegen haar soortgenoten aan voor warmte. In de winter hebben je gevederde metgezellen meer energie nodig, dus moeten ze hun dieet aanpassen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Ook al is de legcapaciteit van een kip gekoppeld aan haar leeftijd, ze heeft ook een uitgebalanceerd dieet nodig om goede eieren te kunnen leggen. Kies naast zaden voor voederbieten (rijk aan eiwitten), maïs, haver of gerst. Vergeet niet om het water minstens twee keer per dag te verversen om te voorkomen dat het bevriest. De voederbak dient op een makkelijk bereikbare plek in de leefruimte te worden geplaatst.

Met welke andere factoren moet ik rekening houden voordat ik een hok kies of aanpas?

- Welk type hok moet ik kiezen voor mijn kippen?
- Wat moet er op de vloer van een kippenhok?
- Welk type dak moet ik kiezen voor een volière?
- Wat is de aanbevolen hoogte voor een kippenhok?