Om een aangename, gezonde omgeving voor je dieren te garanderen, is het belangrijk om de vloer van een kippenren aan te passen aan de seizoenen. Kippen zijn gevoelig voor kou, warmte en vooral vocht. Je moet er dus voor zorgen dat de vloer goed geïsoleerd is om de verspreiding van ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen. Wat moet ik op de vloer van een kippenren leggen? Hoe voorkom ik modder in een kippenren? In deze gids vind je advies over het kiezen en aanpassen van een kippenren.

Gras laten groeien in een hok

De hele dag door pikken kippen onvermoeibaar naar het gras voor voedsel. Dankzij de vitaminen en mineralen die het bevat, helpt het eten van gras hen om kwaliteitseieren te produceren. Het is ook een essentiële aanvulling op hun evenwichtige voeding. Bovendien bevordert de aanwezigheid van gras in een kippenhok een goede bodemhygiëne. De vegetatie stabiliseert het gebied en beperkt modder.

Volg deze stappen om een grasterren voor je kippen te maken:

  • Markeer een gebied in je tuin waar je de ren wilt plaatsen;
  • Ploeg het gebied om om onkruid te verwijderen;
  • Verspreid het zaad gelijkmatig over de grond (bij voorkeur in de lente of herfst);
  • Zet de ren vast met gaas;
  • Zorg voor een plek waar je zand kunt neerleggen om de kippen te helpen zich te ontdoen van parasieten.

Belangrijk: kippen zijn dol op gras. Daardoor zal er na verloop van tijd niet veel groen meer zijn om naar te pikken. Je moet dus de zaden vernieuwen en de bodem laten rusten. Zolang het gras teruggroeit, moet de toegang tot het verblijf verboden worden.

Wat moet ik op de grond leggen om modder te voorkomen als het regent?

In de winter heeft pluimvee geen vers gras... En als het regent, kan het hok veranderen in een modderige ren! Wat is het alternatief voor een gazon? Een oplossing is om de paddocks te roteren om het land rust te geven terwijl het gras weer aangroeit. Maar als je niet genoeg ruimte in je tuin hebt, moet je creatief zijn!

Wat moet er op de vloer van een kippenren? In de winter moet de vloer goed geïsoleerd zijn om stagnatie van regenwater en vocht te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je dieren buiten hun poten kunnen strekken als ze niet in de kippenren zitten, is het belangrijk om de bodem toegankelijk te maken. Als je hok geen dak heeft, moet je een afdak installeren om je dieren te beschermen tegen de wind, regen en kou van de winter. Je kunt ook een waterdicht dekzeil installeren of een houten schuilplaats bouwen om ze warm en droog te houden.

Om de grond begaanbaar te maken en een aangenamere ruimte te creëren, moet je :

  • De grond draineren volgens de natuurlijke helling van het land;
  • Een laag geotextiel over het hele oppervlak leggen;
  • Zand en grind aanbrengen.

Een andere oplossing is om het hele oppervlak van de overdekking te bedekken met veenmos om de grond minder modderig te maken.

Des poules dans un enclos extérieur
Ontdek wat je op de vloer van een kippenhok kunt leggen

Hoe houd je je dieren droog in een kippenhok?

Kippen hebben ruimte en veiligheid nodig om onder de best mogelijke omstandigheden te gedijen. En om je kippen droog te houden, of het nu in het hok, het kippenhok of de nestbox is, is bodemstrooisel essentieel. Er zijn verschillende manieren om deze ruimte te bieden:

  • Stro (alleen in de nestbox);
  • Houtkrullen
  • Aangestampte aarde;
  • Een mengsel van versnipperd stro en houtkrullen;
  • Zand.

Ben je op zoek naar producten en accessoires om je hok mee in te richten? Heb je een goedkoop buitenverblijf nodig? Voederbakken, drinkbakken, zitstokken, kippengaas van 24 m, omheiningskits van 12 m... ID Market heeft een ruim assortiment voordelige artikelen.

Ontdek andere dingen die u moet overwegen voordat u uw hok kiest of aanpast:

- Welke behuizing is het beste voor kippen?
- Welk dak is het beste voor een volière?
- Hoe kan ik mijn volière beschermen tegen de kou?
- Wat is de aanbevolen hoogte voor een kippenhok?