Op zoek naar een buitenvolière om je huisdieren in de best mogelijke omstandigheden te huisvesten? Een volière in de tuin garandeert je gevederde metgezellen een aangename habitat waar ze zich helemaal veilig voelen.

Ben je geïnteresseerd in het houden van vogels? Waar begint u als u kippen in uw tuin wilt houden? ID Market geeft u het beste advies voor het succesvol inrichten van uw volière, en een paar tips voor het onderhoud ervan!

Hoe richt je een volière in?

U heeft er altijd al van gedroomd om thuis kippen te houden, maar door gebrek aan ervaring heeft u de stap nooit durven zetten? Hoe zet je een volière op? Voor een goede start is het belangrijk om een volière te kiezen die past bij de grootte en de behoeften van je dieren. Als je een beginner bent, kies dan voor een volière voor kippen en een kippenhok met een houten nestkast, die praktisch en gemakkelijk te installeren zijn.

We raden een kooi van gegalvaniseerd staaldraad aan om roofdieren buiten te houden. Dit materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden (kou, regen). Voor maximale veiligheid moet het gaas voldoende dicht zijn (25 x 25 mm) om te voorkomen dat de kuikens hun kop naar buiten steken.

Als uw volière geen dak of afdak heeft, kunt u uw installatie aanvullen met een anti-UV-zeil om uw dieren beter te beschermen bij regen of warm weer.

Wat voor ondergrond moet ik gebruiken voor mijn volière?

  • Als u een volière op het gras in uw tuin installeert, moet het gaas goed in de grond worden verankerd om ervoor te zorgen dat de structuur stabiel is.
  • Als je de volière op beton plaatst, moet de bodem van de kooi bedekt zijn met zand en aarde, zodat de hen over de grond kan scharrelen.
  • De voederbak moet hoog geplaatst worden (als er knaagdieren zijn).

Deze grote kooi van draadgaas, gemaakt van metaal of gegalvaniseerd staal, zou genoeg oppervlakte moeten bieden voor je kippen of vogels om comfortabel in te leven. Er zijn verschillende maten beschikbaar, afhankelijk van het aantal kippen: 24 m², 18 m², 12 m², 9 m², 6 m²... Je verblijf moet groot genoeg zijn zodat je dieren hun poten kunnen strekken en naar hartenlust op de grond kunnen pikken.

Waar moet een buitenvolière worden geplaatst?

Over het algemeen worden volières in de tuin geïnstalleerd, dicht bij het huis. Deze stalen kooien omringen een kippenhok of slaapzaal. De structuur wordt direct op de grond geplaatst, op een vlakke ondergrond om de waterafvoer bij regen te vergemakkelijken.

Waar moet een buitenvolière worden geplaatst? Er zijn een aantal criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een locatie:

Blootstelling aan de wind

Een volière moet altijd beschut zijn tegen de wind, want kippen zijn kwetsbare dieren en gevoelig voor ademhalingsproblemen.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast veroorzaakt ook stress bij gevederde metgezellen. Kies een rustige plek, bij voorkeur uit de buurt van verkeer en drukte op straat.

Zonneschijn

Extreme hitte kan stress bij kippen verhogen, wat kan leiden tot een daling van de eierproductie. Vermijd een ligging op het zuiden of het noorden. Een ligging op het oosten is nog steeds de beste locatie, omdat kippen graag wakker worden met de opkomende zon.

Vochtigheid

Het is algemeen bekend dat kippen erg gevoelig zijn voor vochtigheid. Te veel water kan de groei bevorderen van bacteriën en parasieten die je kippenhok kunnen besmetten.

Des poules dans un enclos extérieur
Volg ons advies over het installeren en onderhouden van uw volière

Hoe maak ik een volière schoon?

Om uw kippen in goede gezondheid te houden, is het essentieel om hun leefruimte regelmatig schoon te maken. Het kost maar een paar minuten om een kippenhok of kippengaas dagelijks schoon te maken. Dit voorkomt onaangename geurtjes en de verspreiding van bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om vocht te voorkomen, zowel in het kippenhok als in het kippengaas.

Hoe maak ik een volière en kippenhok schoon? De frequentie van schoonmaken hangt af van de grootte van je bedrijf. Hoe meer kippen je hebt, hoe regelmatiger je je volière moet schoonmaken om de gezondheid en het welzijn van je dieren te garanderen.

Voor een effectieve reiniging heb je de juiste producten en accessoires nodig:

  • Een schraper om uitwerpselen te verwijderen;
  • Zwarte zeep met een borstel;
  • Witte azijn verdund in water voor desinfectie;

Tips:

- Als je kippenhok van hout is, zorg er dan voor dat het dak goed geïsoleerd is om doorsijpelend water te voorkomen.
- De accessoires die binnen in de volières of kooien worden gebruikt, moeten meerdere keren per week worden gewassen: voederautomaat, drinkbak, zitstok;
- Verschoon een keer per week het strooisel en verwijder de uitwerpselen;
- Een grondige reiniging om de 6 maanden met een hogedrukreiniger en ontsmettingsproducten is essentieel.

Lees meer over andere dingen die je in overweging moet nemen voordat je een buitenren koopt:

- Waarom een kippenren?
- Hoe kies je een hok en hoe pas je het aan?