Een buitenvolière voor kippen kan heel snel in een moeras veranderen als deze niet regelmatig wordt onderhouden. Uitwerpselen, vuil, veren, zaden en ander afval hopen zich elke dag op.

Regelmatig schoonmaken is essentieel om je dieren in goede gezondheid te houden. Hoe installeer en onderhoud je een volière? Welke producten moet ik gebruiken voor onderhoud en desinfectie? Hoe vaak moet ik schoonmaken? Wanneer moet ik desinfecteren? Volg het advies van ID Market!

Welke producten moet ik gebruiken om mijn kooi schoon te maken?

Dierenwinkels bieden een breed scala aan schoonmaakproducten om uw vogelkooien te verzorgen. Je hebt echter niet veel materiaal nodig om je volières gezond en schoon te houden.

Hier is een lijst met enkele goedkope producten en accessoires die gemakkelijk te vinden zijn in de winkels.

Witte azijn

Dit ontsmettingsmiddel kan overal in huis worden gebruikt. Het is niet alleen zeer effectief, maar vormt ook geen gevaar voor de gezondheid van je huisdieren. Je kunt het zelfs gebruiken als een natuurlijk ontwormingsmiddel voor je hoenderachtigen. Om een kooi te ontsmetten, neem je je dieren mee naar buiten en breng je ze naar een andere ruimte. Nadat je de binnenkant hebt schoongemaakt en geschrobd met zeep, besproei je de vloer en de muren met een zelfgemaakt mengsel van witte azijn en water. Spoel daarna af met water en laat drogen in de zon.

Vloeibare zwarte zeep

Gebruik dit op een spons om de kooi, bodem, tralies en alle accessoires schoon te maken: drinkbakjes, voerbakjes, zitstokken, enz.

Wat moet ik één keer per week doen?

De volières van uw vogels moeten één keer per week grondig worden schoongemaakt. Hoe maak ik een goedkope volière schoon? Hier zijn een paar tips om uw vogelkooi goed schoon te maken!

  • Verwijder alle accessoires in de kooi en was ze af met zwarte zeep of afwasmiddel (voederbakje, drinkbakje, zitstok, nestje, speeltjes);
  • Maak de bodem van de volière schoon met een borstel en zeep;
  • Schrob de wanden en tralies van de volière met een borstel of vochtige doek om uitwerpselen, zaden of voedselresten te verwijderen.

Een paar extra tips:

- Desinfecteer minstens een keer per maand de hele kooi met witte azijn verdund in water of verdund bleekmiddel;
- Voeg een antiparasietproduct toe om het verschijnen van mijten en ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen;
- Zorg voor een tweede kooi om je kleine dieren veilig te houden tijdens je schoonmaakwerkzaamheden.

Des poules dans une volière bien propre
Volg ons advies voor het schoonmaken van je volière!

Wat moet je elke dag doen?

Een goede hygiëne draagt dagelijks bij aan het welzijn en het comfort van je vogels. Afhankelijk van het aantal kippen en hun specifieke kenmerken kan dagelijks schoonmaken nodig zijn. Wees gerust, het is niet nodig om je volières elke dag te desinfecteren! Een keer per week is meer dan genoeg.

Om je kooien schoon te houden, is hier een routine die je dagelijks kunt toepassen:

  • Verwijder voedselresten, uitwerpselen en vuil grofweg van de bodem van de kooi;
  • Als je een kippenhok hebt met een verwijderbare vloer, gaat het schoonmaken nog sneller: verwijder gewoon de lades en maak ze leeg;
  • De drinkbak en voederbak zijn accessoires die zo vaak mogelijk moeten worden gewassen met een reinigingsproduct om de verspreiding van bacteriën te voorkomen;
  • Doe een beetje anijszand op de bodem om je vogelkooi schoon en fris te houden.

Let op: de schoonmaakfrequentie hangt af van het aantal vogels en de soort in de kooi. Om je legkippen gezond en comfortabel te houden, moet je de volière en het kippenhok regelmatig ontsmetten.

Lees meer over andere dingen die u in overweging moet nemen voordat u een volière installeert of onderhoudt:

- Hoe installeer je een volière?
- Waar installeer je een buitenvolière?