Wilt u een volière buiten uw huis installeren om uw kippen in te huisvesten? Deze eenvoudig te installeren afgeschermde structuur biedt een betrouwbaar en veilig onderkomen voor uw vogels. Waar moet een buitenvolière worden geïnstalleerd? Op wat voor ondergrond moet hij komen? Wat is de beste plaats in de tuin voor uw dieren? Met welke ruimtebeperkingen moet u rekening houden? Een volière plaatsen en onderhouden: ons advies voor een geslaagde plaatsing.

Op welke ondergrond moet een buitenvolière geïnstalleerd worden?

Moet u een buitenvolière of een afgeschermd verblijf voor uw kippen installeren? Over het algemeen hebben boerderijdieren ruimte nodig om in alle rust te kunnen leven. Om ze in de best mogelijke omstandigheden van comfort en veiligheid te laten leven, moet u uw buitenvolière op een vlakke ondergrond plaatsen, zodat de structuur stabiel en veilig is.

De afmetingen van een volière zijn afhankelijk van de grootte van je boerderij en de soorten die je wilt houden. De grootte van een hok hangt af van het aantal kippen: 24 m², 18 m², 12 m², 9 m², 6 m², enz

Idealiter zou een kippenhok een harde vloer moeten hebben om te voorkomen dat er vocht blijft staan bij slecht weer. Je hebt verschillende opties:

  • Een stukje gras in de tuin;
  • Aangestampte aarde (alleen in een droge omgeving, beschermd tegen vocht);
  • Beton bedekt met zand en houtkrullen;
  • Een verhoogde houten vloer voor een betere luchtcirculatie (pallets);

Tip: kies materialen zoals zand, stro en houtkrullen om je strooisel samen te stellen.

Des poules dans une volière extérieure placée dans un jardin
ID Market adviseert u over waar u een buitenvolière kunt plaatsen

Welke oriëntatie moet u kiezen voor uw installatie?

Waar moet een buitenvolière in de tuin worden geplaatst? Een volière moet zo dicht mogelijk bij uw huis worden geplaatst, zodat u uw kleine dieren in de gaten kunt houden.

Voor het welzijn van uw kippen of vogels moeten volières beschut zijn tegen wind en zon. Over het algemeen zijn deze diersoorten erg gevoelig voor tocht, kou in de winter, zon en hitte in de zomer... Idealiter is de ingang van een verblijf gericht op de opkomende zon in het oosten. Vermijd dus, indien mogelijk, naar het noorden of zuiden te kijken. Hoewel vogels zon en vitamine D nodig hebben om zich goed te voelen, hebben ze ook beschutting nodig bij extreme temperaturen.

Nog een paar tips:

  • De locatie van een buitenvolière moet zo ver mogelijk verwijderd zijn van een waterbron (moeras of vijver), omdat vocht de verspreiding van bacteriën en parasieten bevordert.
  • Plaats uw kooien tegen een muur of heg voor een betere bescherming tegen de wind;
  • Idealiter zou het gaas of de volière het kippenhok moeten omringen om te voorkomen dat roofdieren binnendringen.

Welk formaat volière moet u kiezen voor uw dieren?

De grootte van een volière moet worden aangepast aan de vogelsoort die u wilt houden en het aantal bewoners... Zoals we hierboven hebben gezien, zijn er kippenhokken in verschillende maten, van 3 tot 24 m². Er zijn verschillende configuraties mogelijk: een volière met een koepeldak of een puntdak. Omdat je geen prijs kunt zetten op de veiligheid van je gevederde metgezellen, kies je voor stevig gaas dat bestand is tegen de ontberingen van de winter.

Als je een kippenren bouwt, kies dan voor kwaliteitsmateriaal zoals gegalvaniseerd staal, dat goed bestand is tegen corrosie en vocht. Als je de palen hebt gemaakt, hoef je alleen nog maar het gaas te bevestigen met bevestigingsmateriaal.

Over het algemeen is de hoogte van een kippenvolière 1,60 meter. Dit is genoeg om roofdieren op afstand te houden.

Voor optimaal comfort moet een volière worden voorzien van een dak (beschermkap). Een schuin dak is aan te raden om de waterafvoer bij regen te bevorderen.

Lees meer over andere factoren waarmee u rekening moet houden voordat u uw volière installeert of onderhoudt:

- Hoe een volière plaatsen?
- Hoe een volière schoonmaken?