Om gezond te zijn, hebben kippen buitenlucht en vrijheid nodig! Van zonsopgang tot zonsondergang vinden ze het heerlijk om rond te rennen in het gras, te pikken en te scharrelen op de grond om te eten... Als je kippen in je tuin houdt, is het belangrijk om een kippenren te bouwen op een grasveld waar ze naar hartenlust kunnen rondrennen en vooral in alle veiligheid, beschermd tegen roofdieren. Waarom zou je een kippenren bouwen? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de verschillende soorten hokken? Ontdek ons advies over hokken en volières in deze gids!

Wat is een kippenhok?

Een hok is een veilige, afgeschermde ruimte rond of bij een kippenhok. Het hok definieert een veilig buitengebied waar de kippen vrij kunnen rondlopen om naar het gras te pikken en over de grond te scharrelen.

Dit territorium bevindt zich buiten het huis, in de tuin. De ruimte moet groot genoeg zijn om je kippen vreedzaam samen te laten leven. In tegenstelling tot een kippenhok, dat een gesloten, omheinde leefomgeving is (zoals een boomhut), geeft een buitenren je kippen meer ruimte om enkele uren per dag hun poten te strekken.

De verschillende soorten kippenrennen op de markt:

  • De kippenren met dak, verkrijgbaar in verschillende vormen (koepel of huis), is gemaakt van gegalvaniseerd staal met flexibel gaas en een beschermend dekzeil;
  • Kippengaas wordt gebruikt om een afgesloten ruimte te omheinen en is gemaakt van gegalvaniseerd staal, metaal of plastic;
  • Kippengaas is een flexibel, tijdelijk onderkomen dat is voorzien van palen (gebruik dubbelgetipt gaas voor een betere ondersteuning).

Tip: een volière of hok moet uit de wind worden geïnstalleerd, omdat pluimvee gevoelig is voor tocht en extreme temperaturen.

Wat zijn de voordelen van een kippenren?

Om uw dieren maximale veiligheid te bieden, is een ren de ideale oplossing! Afhankelijk van de beperkingen van uw ruimte en de behoeften van uw pluimvee, kunt u kiezen uit verschillende soorten hokken.

Er zijn verschillende maten hokken beschikbaar, afhankelijk van de grootte van uw boerderij: 24 m², 18 m², 12 m², 9 m², 6 m², enz. Houd er rekening mee dat een kip een minimum aan ruimte nodig heeft, tussen 0,5 en 1,5 m² per kip.

Idealiter zou de hoogte van een draadomheining voldoende moeten zijn om optimale veiligheid van het gebied te garanderen; een hoogte van 1 m kan voldoende zijn. De zeshoekige mazen van de omheining moeten strak genoeg zijn om het binnendringen van ongewenste gasten te voorkomen. Idealiter kies je voor een gegalvaniseerd stalen hek met een maaswijdte van 25 x 25 mm om optimale veiligheid voor je dierenboerderij te garanderen. De omheining moet goed in de grond verankerd zijn om te voorkomen dat ongedierte tunnels graaft.

Waarom een kippenren installeren? Het installeren van een kippenren biedt een aantal voordelen:

  • Voorkomen dat roofdieren (vossen, wezels, slangen) het hok binnenkomen;
  • Voorkomen dat kuikens ontsnappen;
  • Voorkomen dat kippen je tuin beschadigen;
  • Voorkomen dat de kippen over het hok vliegen;
  • Het kippennet kan verplaatst worden om de grond rust te geven en vers gras voor je kippen te voorzien.

Let op: een buitenvolière met schuilhok biedt meer veiligheid. Het heeft een schaduwrijk of afgeschermd dak om uw dieren te beschermen bij warm weer of slecht weer. De volière wordt op een vlakke ondergrond buiten het huis geplaatst.

Une poule rousse dans un enclos
Ontdek alle redenen om een kippenren te plaatsen

Welke accessoires zijn er nodig voor een kippenren?

Wil je je kippen een aangename leefomgeving bieden waar ze optimaal kunnen gedijen? Om je installatie compleet te maken, is er een ruime keuze aan accessoires en benodigdheden:

  • Houten kippenhokken ;
  • Houten of metalen voederbakken;
  • Automatische hekken;
  • Zitstokken met een minimumhoogte van 45 cm;
  • Drinkbak;
  • UV-beschermende hoes;
  • Broedmachine;
  • Kippengaas.

Afhankelijk van de beschikbare oppervlakte en ruimte en de grootte van je verblijf, kun je een slaapzaal, een kippenspeelruimte, een stofbad... toevoegen

Ontdek andere dingen die je moet overwegen voor je een buitenhok koopt:

- Hoe installeer en onderhoud je een buitenhok?
- Hoe kies en personaliseer je je hok?