In een eetkamer, woonkamer, kantoor of slaapkamer is een boekenkast een essentieel meubelstuk voor het opbergen van boeken en het tentoonstellen van decoratieve voorwerpen. Hoe kies je de juiste hoogte? En de juiste dikte van de plank? Afhankelijk van de kamer waarin u uw boekenkast gaat plaatsen, het aantal boeken en decoratieve voorwerpen in uw bezit en hun formaten, zal de stijl van uw meubel niet hetzelfde zijn!

ID Market geeft u veel goede ideeën en helpt u een boekenkast op maat te maken: zoek het meubelstuk dat bij u past en waar uw boeken in passen!

Bepaal het volume van de op te bergen boeken

Voordat je de hoogte van je boekenkast kiest, kun je het beste een inventarisatie maken van het aantal boeken dat je wilt opbergen:

  • Als je minder dan 50 boeken hebt, of als je een kast wilt installeren in bijvoorbeeld een klein kantoor of een kinderkamer, is een lage, ondiepe boekenkast met vakken of een paar planken misschien precies goed.
  • Voor een boekenverzameling van meer dan honderd boeken, in een woonkamer, een grote werkkamer of een eetkamer, en om een paar decoratieve voorwerpen tentoon te stellen, kies je een hoog meubel met meerdere vakken en opbergladen.

Plinthoogtes: afmetingen van boeken

De vakken in je boekenkast kunnen verschillende hoogtes hebben voor boeken of decoratieve voorwerpen van verschillende afmetingen. Hoe hoog moeten twee planken zijn? Om je te helpen beslissen, volgen hier enkele afmetingen van boeken:

Type boekHoogteBreedte
Stripboek32 cm24 cm
Fijn boek30 cm breed35 cm
Woordenboek/novellen25 cm17 cm
Tijdschrift30 cm25 cm
Zakboek19 cm13 cm
Encyclopedie40 cm30 cm


Als je je boeken graag doorverkoopt en nieuwe koopt in verschillende formaten, dan kun je het beste kiezen voor een boekenkast met in hoogte verstelbare vakken of planken: zo kun je je nieuwe boeken optimaal opbergen zonder te hoeven investeren in een nieuwe boekenkast. Tot slot, als je boeken zwaar zijn, vergeet dan niet een boekenkast te kiezen die hun gewicht kan dragen: kies in dit geval voor een plankdikte van meer dan 2 cm!

bibliothèque : choisir la bonne hauteur
Hoe kies je de hoogte van je boekenkast?

De juiste hoogte voor de juiste stijl

Heb je een huis of appartement met hoge plafonds, ruime kamers en veel beschikbare ruimte? Dan kun je het je veroorloven om een boekenkast en meubels met grotere afmetingen te installeren. Een hoge, diepe boekenkast die de hele hoogte van je kamer inneemt, of een hele muur, zal er geweldig uitzien.

Aan de andere kant, als je kantoor klein is of al goed is ingericht, zal de keuze voor een boekenkast die te massief of te zwart is de neiging hebben om de volumes te "verpletteren". Kies in dit geval voor een lage boekenkast in een lichte kleur: middelhoge kasten met een kleine voetafdruk en een geringe diepte (32 tot 45 cm) geven een grotere indruk van ruimte.

Wil je een boekenkast plaatsen in de kelder van een slaapkamer? Met trapkasten, met vakken op meerdere niveaus, kun je de beschikbare ruimte op je muur benutten. Laat een paar vakken open om je boeken in op te bergen en installeer deuren en laden in een paar vakken: je hebt een compleet opbergmeubel voor al je spullen!

Heeft je kamer een heel specifieke indeling waardoor je geen boekenkast met standaardafmetingen kunt plaatsen? Je kunt ook een boekenkast op maat laten maken, maar dan is de prijs natuurlijk veel hoger.

Design boekenkasten

Als je boekenkast meerdere kolommen met verstelbare planken heeft, kun je de lijn breken door ze op verschillende niveaus te plaatsen. Op deze manier kun je je interieur een moderne look geven en ruimtes van verschillende hoogtes creëren om verschillende formaten boeken op te bergen.

Welke kleur moet ik kiezen voor een product als een boekenkast? Je hoeft niet te kiezen voor eiken of andere massieve houtsoorten om je interieur een warme sfeer te geven: goedkope meubels met een houtlook of geverfd in wit, zwart of trendy kleuren geven net zoveel cachet aan je huis.

Heb je verzamelboeken, oude en kostbare werken? Stel ze tentoon: zet je boeken in het midden van je boekenkast, op ooghoogte. Als je ze liever beschermt tegen stof, licht of nieuwsgierige toeschouwers, zet ze dan op de hoogste plank van je boekenkast, in een afgesloten vak met glazen deuren of houten panelen, of in grote laden.

Op IDMarket.com vind je een breed assortiment design boekenkasten in verschillende kleuren tegen lage prijzen: we verzenden snel en leveren aan huis! Onze klantenservice, gevestigd in Frankrijk, staat klaar om al je vragen over de kwaliteit, prijzen of afmetingen van onze producten te beantwoorden.

Twijfelt u nog over de stijl of kleur van de meubels voor uw kamer? ID Market geeft u nog enkele tips om de boekenkast van uw dromen te kiezen: een sobere, elegante zwarte boekenkast, een boekenkast in hout en metaal voor een industriële look, of een slanke boekenkast met een minimalistische stijl... Bekijk onze koopgidsen en kies uw product aan de beste prijs op ID Market.com!