Een boekenkast is een praktisch en essentieel meubelstuk voor het opbergen van boeken, het decoreren van je huis of het bieden van extra opbergruimte. Geplaatst tegen een muur in een slaapkamer of kantoor, of gebruikt als ruimteverdeler in een woonkamer of eetkamer, moet een boekenkast diep genoeg zijn om al je boeken te bevatten en je decoratieve items uit te stallen. Dus welke afmetingen moet je kiezen? Hoe diep moet een boekenkast zijn? Om erachter te komen of je een lage of hoge, brede of ondiepe boekenkast nodig hebt, kan ID Market je adviseren en je antwoorden geven over het ideale product om te kiezen!

Hulp nodig bij het bepalen van de juiste maat voor uw toekomstige boekenkast? ID Market begeleidt u bij de keuze van het type wandrek en geeft u al het advies dat u nodig hebt om uw boekenkast te vinden: bekijk onze koopgids!

Hoe diep moet een boekenkast zijn?

Voordat je de juiste afmetingen (hoogte, breedte, diepte) voor je boekenkast kiest, moet je bepalen hoe hij gebruikt gaat worden en ook rekening houden met de ruimte waarin hij komt te staan:

  • Welke maten boeken heb je? De diepte van je meubel hangt af van het soort boek dat je wilt opbergen. Voor paperbacks volstaat een boekenkast met ondiepe planken (20 cm). Voor een verzameling stripboeken kies je een kast van 30 cm diep. Voor boeken met een groter formaat heb je planken nodig van 40 tot 50 cm diep. Voor nog grotere boeken heb je een boekenkast op maat nodig!
  • Wil je een paar planken gebruiken om decoratieve voorwerpen op te zetten of wil je extra opbergruimte? Als je boekenkast in je woonkamer staat, kun je een diepe kast met lades gebruiken om je afstandsbedieningen en telefoonopladers in op te bergen, en een paar vakken met deurtjes geven je ruimte om serviesgoed in op te bergen. Zet je boeken, een lamp en een paar decoratieve items op de planken.
  • Ben je van plan om een deel van je boekenkast als opbergmeubel te gebruiken? Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een kantoor of slaapkamer. In dit geval kan je meubel een combinatie hebben van een boekenkast voor het opbergen van je boeken bovenaan en een opbergruimte onderaan, zoals lades of een ruimte afgesloten door deuren, voor het opbergen van accessoires en persoonlijke spullen.
  • Slaapkamer, studeerkamer, woonkamer, eetkamer... In welke ruimte van je huis ga je je meubels installeren? De diepte, hoogte en breedte van je boekenkast worden bepaald door de beschikbare ruimte in je kamer. In een smalle slaapkamer, gang of kantoor, bijvoorbeeld, moet je een boekenkast kiezen met een geringe diepte, zodat je genoeg doorgangsbreedte of ruimte hebt om comfortabel te zitten.

Planken: welke houtdikte voor een boekenkast?

Het kiezen van de dikte van de planken in je boekenkast is ook een kwestie van stijl, maar het is vooral het soort boeken dat je hebt en hun gewicht dat de dikte zal bepalen.

Als je alleen paperbacks hebt, volstaan planken van 1 tot 2 cm dik.

Voor zwaardere kunstwerken en andere verzamelboeken heb je stevigere planken nodig die dikker zijn dan 2 cm.

Als je kiest voor een wandplank, zorg er dan voor dat je de juiste bevestigingsaccessoires gebruikt zodat je plank stevig aan de muur is bevestigd en kies de juiste dikte voor het gewicht van de decoratieve voorwerpen of boeken die je erop gaat zetten.

En vergeet niet de juiste afmetingen te nemen zodat je planken parallel aan elkaar lopen.

Bien choisir la profondeur de sa bibliothèque
De juiste afmetingen voor je boekenkast kiezen: hoe bepaal je de diepte van de planken die je nodig hebt voor je boeken?

Van welk materiaal moet een boekenkast gemaakt zijn?

Er zijn verschillende criteria om het materiaal van een boekenkast te kiezen:

  • Je budget: een boekenkast gemaakt van een natuurlijk materiaal zoals eiken of een ander massief hout zal veel meer kosten dan bijvoorbeeld een metalen meubel. Als je op zoek bent naar een kleine, goedkope boekenkast, kies dan voor een meubel van spaanplaat met een houtlook melamine afwerking
  • De interieurstijl: geef je de voorkeur aan de natuurlijke, gezellige sfeer van de Scandinavische stijl? Kies dan voor een boekenkast in licht hout, wit geschilderd of in een neutrale kleur. Voor een modernere stijl voeg je een vleugje kleur toe met planken in verschillende kleuren. Als de industriële stijl beter bij je past, kies dan voor een boekenkast met een combinatie van hout en metaal of 100% metaal. Tot slot, als je houdt van het minimalistische ontwerp van hedendaagse rekken, kun je kiezen voor glazen boekenkasten, een kwetsbaarder materiaal, maar wel heel aantrekkelijk.

Ben je aan het herinrichten en op zoek naar goedkoop meubilair om je huis op te fleuren en je meer opbergruimte te geven? Er zijn nog andere factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een boekenkast:



ID Market biedt een ruim assortiment meubelen en boekenkasten in verschillende kleuren: vind het ideale product om uw interieur te verfraaien. U profiteert ook van snelle verzending en levering aan huis, waar u zich ook bevindt in Frankrijk: profiteer ervan!