Het is niet altijd gemakkelijk om de afmetingen van een stoel te bepalen. Met welke kant moet je beginnen? Hoe weet je zeker dat je weet over welke afmetingen je het hebt? Volg onze eenvoudige tips om erachter te komen welke maat stoel je moet kiezen.. Breedte, hoogte, diepte en lengte zijn de sleutels die je moet beheersen om een maximaal effect te garanderen. Of je nu op zoek bent naar stoelen, fauteuils of barkrukken voor in huis, deze maten bepalen hoe comfortabel je je voelt. Als je eenmaal weet wat je zoekt, hoef je alleen nog maar aan de slag te gaan! Ben je een fervent ontwerper? Of ben je op zoek naar een natuurlijke look voor een trendy huis? Aan u de keuze. ID Market heeft de meubelen die bij u passen, tegen onweerstaanbare prijzen.

Afmetingen leesstoel: breedte

Om de afmetingen van een stoel correct af te lezen, moet u begrijpen dat de breedte overeenkomt met het horizontale deel van de stoel. Dit is de maat tussen de poten van de stoel, bij de zitting en bij de rugleuning. Deze afmetingen kunnen per niveau verschillen.

Waarom is de breedte van de stoel belangrijk? Eerst en vooral is het een kwestie van comfort. Afhankelijk van je lichaamsbouw voel je je comfortabeler op een stoel met een bredere of smallere zitting.

Maar je moet ook rekening houden met de beschikbare ruimte rond de tafel om te weten welk formaat en type stoel je moet kiezen. Het is het beste om te vermijden dat stoelen te dicht bij elkaar staan, zodat iedereen comfortabel zit. En wat decoratie betreft, laat je je verleiden door de trend van verschillende soorten stoelen rond een tafel? Door fauteuils af te wisselen met stoelen en krukjes creëer je een originele, designerlook en kun je stijlvol variëren met vormen en kleuren. Eén klik en je hebt toegang tot al ons advies en een heleboel trendy designs en stoelen in alle maten, tegen zeer lage prijzen!

Des chaises aux dimensions adaptées à la table.
Ontdek al ons advies over het lezen van de afmetingen van een stoel!

Hoe de afmetingen van een stoel aflezen: hoogte

De hoogte van je stoel wordt gemeten van de zitting tot de rugleuning.

- Zithoogte

Dit is de afstand tussen de vloer en de zitting van de stoel. De standaardmaat is 45 cm. Er zijn echter variaties, dus je kunt je model aanpassen aan de afmetingen van de tafel. In het ideale geval is er een ruimte van 20 cm tussen het tafelblad en de zitting van de stoel, wat een zithoogte van 40 cm oplevert voor een tafel van 70 cm hoog, en een zithoogte van 45 cm voor een tafel van 75 cm hoog.

- Hoogte van de rugleuning

De hoogte van de rugleuning van een stoel of fauteuil bepaalt niet alleen de mate van comfort, maar ook het effect ervan in je woonkamer, eetkamer of keuken. Hoge, goedgevormde rugleuningen geven elegantie en volume aan een kamer en zorgen voor een opgeruimd uiterlijk dat altijd gewaardeerd zal worden door je gasten, omdat ze een zeer comfortabele houding bieden. Als ze bekleed zijn met schuim en stof, wordt het comfort nog verder verhoogd.

Lage rugleuningen geven een lichter, meer design visueel effect en geven je interieur een gevoel van ruimte.

Afmetingen leesstoel: diepte

Bij het kiezen van je interieur en meubels is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van een stoel. Net als bij fauteuils is de diepte van stoelen een belangrijk gegeven om te weten hoe je ze in je interieur kunt integreren. Bovendien is het meten van de diepte (lengte) van de zitting ook belangrijk om het comfortniveau te bepalen. Te diep en je loopt het risico dat je je voeten niet plat op de vloer kunt zetten. Dit is een klein ongemak voor een kind, maar het is problematischer voor een volwassene, die niet comfortabel zal kunnen zitten. De diepte van de zitting is een belangrijk element van comfort voor een meubelstuk zoals een bank, maar zitten voor een eettafel, keukentafel of bureau vereist dat je rug en voeten goed ondersteund worden, eventueel met behulp van armleuningen. Denk maar aan het ongemak dat je voelt na het zitten op een kruk, dan begrijp je het belang van de rugleuning. Als je de keuze hebt, kies dan voor een tafelstoel - je zit dan nog comfortabeler dankzij de armleuningen.

Maar als het gaat om het aflezen van de afmetingen van een stoel, waar moet je dan rekening mee houden als je kiest tussen lengte en diepte? De term lengte is meer van toepassing als het gaat om een vlak oppervlak waarbij een van de afmetingen groter is dan de andere, zoals het geval is bij een bureau of een bank.

En om er zeker van te zijn dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan voordat je het meubelstuk van je dromen bestelt voor een onverslaanbare prijs, bekijk je onze andere tips over stoelmaten:

- Welke stoelbreedte moet ik kiezen?
- Welke stoelhoogte moet ik kiezen?