Denk je erover om je meubels te vernieuwen en nieuwe stoelen te kopen? Ja, maar je twijfelt tussen de vele beschikbare producten. Om de juiste stoelmaat te kiezen, maak je een lijst met je criteria: comfort, design, prijs per set, enz. Massief houten of metalen poten? Stoffen bekleding? Welke kleur? Zwart, wit, taupe?

Bepaal vervolgens hoe je de stoel wilt gebruiken: in welke kamer en naast welke meubels komt de stoel te staan? Wordt het een bureaustoel met wieltjes, een keukenbarkruk met één poot of een stoel met 4 poten voor onder de eetkamertafel?

Om u te helpen de juiste keuze te maken, geeft ID Market advies en legt uit hoe u uw meubels moet opmeten.

Hoe meet ik een stoel op?

Als de stoelen rond een eetkamertafel worden geplaatst, zorg er dan voor dat de afmetingen overeenkomen met uw meubels, anders passen ze niet allemaal onder de tafel, tenzij de poten verstelbaar zijn.

Begin met het opmeten van je tafels. Meet van de vloer tot het blad voor de hoogte en van het ene uiteinde van het blad tot het andere voor de lengte en breedte.

Hoe meet je een stoel op?

  • De zithoogte van een stoel wordt gemeten van de vloer tot de bovenkant van de zitting. Houd er echter rekening mee dat de bekleding van de stoel na verloop van tijd kan doorzakken. De hoogte van de armleuningen is ook belangrijk. Het is het beste om dit te weten zodat je de stoelen onder de keuken- of eetkamertafel kunt opbergen.
  • De breedte van een stoel wordt in twee stappen gemeten. Neem eerst de afmetingen van het ene uiteinde van de stoel tot het andere en je krijgt de breedte van de stoel. Als de stoel armleuningen heeft, meet je vervolgens de afstand tussen de twee om de breedte tussen de armleuningen te bepalen.
  • Rugleuninghoogte: gemeten vanaf de zitting tot de bovenkant van de rugleuning.
  • Zitdiepte: dit is de ruimte tussen uw knieën en uw rug als u zit.
Quelle largeur de chaise choisir ?
ID Market tips voor het kiezen van de juiste stoelbreedte

Welke breedte voor een tafel en stoelen?

Als u de afmetingen van uw tafels kent, is het gemakkelijker om stoelen te kiezen die bij uw meubilair passen, eerst qua afmetingen, dan qua design en kleur. Om de juiste afmetingen voor je toekomstige stoelen te bepalen, kies je ze met een zithoogte die 30 cm lager is dan je tafel. En houd rekening met 60 cm per persoon.

Afhankelijk van de lengte van je tafel kun je 4 stoelen plaatsen rond een tafel van 1,20 m, 6 voor een tafel van 1,50 m en maximaal 8 stoelen voor een tafel van 2 m.

Hoe kies je stoelen voor verschillende gebruikers?

Een product is pas comfortabel als het bij je lichaamstype past. De ideale afmetingen van een stoel zijn afhankelijk van de lengte en het gewicht van de gebruiker.

Een sterk persoon zal een bredere stoel nodig hebben dan een slank persoon. De breedte van de zitting en de breedte tussen de armleuningen moeten voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de heupen en armen comfortabel blijven.

De ideale zitbreedte voor een zwaarder persoon is ongeveer 50 cm, of zelfs meer afhankelijk van het type stoel. De breedte tussen de armleuningen is ongeveer 60 cm. Voor een klein persoon of een kind is 45 cm zitbreedte voldoende.

Hoe diep moet de stoel zijn voor een eettafel?

De diepte van de zitting heeft ook invloed op het comfort van de stoel, vooral voor kleine gebruikers die de vloer niet meer zouden kunnen raken als de diepte te groot was. Aan de andere kant zouden lange mensen zich ongemakkelijk voelen als de diepte te ondiep was.

Bedenk tot slot hoe ver de stoel naar achteren moet staan om de ruimte en de circulatie in je kamer te optimaliseren. Houd rekening met 45 cm om te gaan zitten, 120 cm om de stoel naar achteren te schuiven zonder een doorgang erachter en 150 cm met een doorgang.

Je vindt een gedetailleerde beschrijving van elk item op IDMarket.com.. Bovendien is een product in onze online shop vaak verkrijgbaar in meerdere kleuren. Kies je set eetkamerstoelen uit een ruim aanbod en profiteer van een ultrasnelle verzending: de levering duurt tussen 24 en 48 uur.

Weet je de ideale breedte voor je stoelen? Zoek dan nu de juiste hoogte:

- Onze tips om de ideale hoogte voor je stoelen te vinden

- Onze tips om de afmetingen van een stoel te lezen

Advies nodig bij het kiezen van het juiste materiaal voor je eetkamerstoelen?
- Stoffen stoelen
- Houten stoelen
- Metalen stoelen