Ben je van plan om een pergola in je tuin te installeren? Pergola's van ID Market zijn minder duur dan een serre of een bioklimatologische pergola en zijn een verstandige keuze om een unieke buitenruimte te creëren.

Maar voordat u een offerte opstelt of uw product bestelt, moet u zich goed verdiepen in de criteria waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een pergola, vooral als het gaat om de afmetingen.

Welke maat pergola hebt u nodig om een eet- of ontspanningsruimte op uw terras te creëren? ID Market raadt u een selectie voordelige pergolamodellen aan die leverbaar zijn, afhankelijk van het gebruik en de beschikbare ruimte.

Pas de afmetingen van uw pergola aan uw ruimte aan

Bepaal eerst het type pergola dat u zoekt.

- Wil je een pergola die tegen de muur van je huis staat? Dit type pergola is ideaal voor kleine ruimtes en vormt een echt verlengstuk van je interieur.

- Heb je liever een zelfdragende pergola met 4 palen? Een vrijstaande pergola kan geïnstalleerd worden op het terras, bij het zwembad of naast de bloemenboog onderaan de tuin.

Zorg ervoor dat je de ruimte opmeet (breedte, lengte en hoogte) die gebruikt zal worden om je pergola te installeren.

De grootte van een aangebouwde pergola hangt af van de muur die de pergola ondersteunt. Wil je een pergola over de hele lengte van de muur of slechts een deel ervan?

Probeer - voor zover mogelijk - de stijl van de pergola af te stemmen op die van je huis. Of het nu gaat om een landelijke look met een houten pergola of een moderne structuur met een aluminium pergola met lamellen, er is voor ieder wat wils! Houd er wel rekening mee dat hout vocht absorbeert en zwart wordt als het onbehandeld blijft.

Houd qua breedte rekening met minstens 3 m. Dit is de minimale breedte voor een tuinset.

Welke hoogte moet ik kiezen voor een pergola? De hoogte van het dak van je pergola hangt af van het feit of je hem wel of niet tegen de muur van je huis bouwt. Zo ja, dan moet de hoogte van het dak groter zijn dan de hoogte van de deur- en raamkozijnen van de steunmuur.

Aan de andere kant zijn er voor een vrijstaande pergola die niet aan de voorkant van het huis staat geen lengte- of hoogtebeperkingen. Net als bij een terras is er een vlakke, stabiele ondergrond nodig om elke paal goed te verankeren.

Coucher de soleil sur une terrasse en bois avec pergola
Welke maat pergola moet ik kiezen?

De grootte van een pergola kiezen op basis van gebruik

Welke maat pergola moet ik kiezen? Alles hangt af van hoe de pergola gebruikt gaat worden. Is het een echte buitenruimte? Een overkapping voor een spa? Een eethoek? Pas de afmetingen van je pergola aan de functie aan.

Eten onder een pergola is aangenaam, omdat het echte bescherming biedt tegen de zon en de regen. Met een structuur met een dak dat is uitgerust met verstelbare lamellen van polycarbonaat kun je de zonnestralen naar wens filteren. Voorbij zijn de dagen van gespannen canvas dat continu schaduw bood! Het dak van de nieuwe pergola's met polycarbonaat lamellen zorgt voor halfschaduw.

Voeg een zijluifel toe aan je pergola: deze is verkrijgbaar tegen een lage prijs en geeft je nog meer privacy.

Hoe groot is een pergola? Voor kwaliteitscomfort moet je groot denken! Het is beter om je pergola te groot te maken dan dat je belemmerd wordt door een paal die je bewegingsvrijheid beperkt. Om de juiste maat te vinden, moet je de tuinmeubelen onder je pergola gemakkelijk kunnen verplaatsen.

Afmetingen van pergola's: voorschriften en administratieve vergunningen

Voordat u een pergola van polycarbonaat installeert, moet u de plaatselijke bouwvoorschriften controleren.

Enerzijds kan het zijn dat u een bepaalde stijl van pergola (afmetingen, kleuren, materialen) moet respecteren, vooral als u zich in een geclassificeerd gebied bevindt.

Ten tweede, als je een pergola van 5 m² tot 20 m² plaatst, moet je een voorafgaande werkverklaring indienen bij de gemeente.

Ten slotte moet je bij de gemeente navragen hoe ver een pergola dicht bij een hek mag afstaan van buren en/of de openbare weg.

Nu met al deze criteria rekening is gehouden, kunt u uw goedkope pergola in de juiste maat bestellen en gebruikmaken van de express-leveringsservice van ID Market om hem snel in uw tuin te installeren.

Criteria voor het kiezen van een pergola :

- Welke materialen kiezen voor een pergola?
- Welk dak voor een pergola?
- Welke zonwering voor een pergola?