Wil je een pergola installeren in je tuin? Wil je een intieme, aangename ruimte creëren om te ontspannen of te genieten van een drankje? Praktisch en aantrekkelijk, deze structuur creëert een koele, zonnige, schaduwrijke plek als een verlengstuk van het huis. Het frame kan gemaakt worden van metaal, staal of hout, terwijl de dakbedekking verkrijgbaar is in verschillende materialen (polyesterweefsel, polycarbonaat) en kleuren.

Welk dak voor een pergola? Welk type dak moet je kiezen voor je huis, afhankelijk van je budget? Wat zijn de criteria om de juiste pergola te kiezen? Hoe onderhoudt u uw tuinhuisje? Volg het advies van ID Market!

Met welke criteria moet ik rekening houden bij het kiezen van een pergoladak?

Een pergola, een echte extra leefruimte, voegt een vleugje charme en een echte decoratieve toets toe aan de buitenkant van een huis. Voor een optimaal comfort het hele jaar door moet uw installatie aan een aantal eisen voldoen:

  • Weerstand

Het dak wordt blootgesteld aan wind, regen, zon en zelfs insecten, dus de structuur moet sterk genoeg zijn om de grillen van het weer te weerstaan.

  • Ontwerp

Esthetiek is essentieel bij het kiezen van een pergoladak. Welk materiaal je ook kiest, je installatie moet passen bij de voorkant van je huis en de omgeving voor een perfecte afwerking.

  • Eenvoudig onderhoud

Kies voor je tuinhuisje voor onderhoudsvriendelijke materialen zoals polyesterweefsel of polycarbonaat, die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Je kunt ook kiezen tussen een traditionele of bioklimatologische pergola. De laatste heeft een dak met verstelbare lamellen, zodat je het niveau van de schaduw en de temperatuur kunt aanpassen aan je behoeften.

Wil je een voordelige pergola op je terras installeren? ID Market biedt u een ruime keuze aan voordelige pergola's voor uw tuin. Ontdek pergola's met oprolbaar of schuifdak verkrijgbaar in verschillende maten en afmetingen.

Une pergola installée sur une terrasse en bois
Welk dak voor een pergola?

Verschillende materialen voor pergoladaken

Welk dak voor een pergola? Welk materiaal moet je kiezen? ID Market bekijkt de verschillende opties op de markt.

  • Polyester canvas dak

Dit type dak van 100% polyester heeft een aantal voordelen. Dit materiaal is zowel licht als UV-bestendig, dus het is bestand tegen slecht weer en zomerse hitte.

  • Polycarbonaat en aluminium dak

Dit type kunststof garandeert een uitstekende sterkte en duurzaamheid. Dankzij de isolerende eigenschappen biedt dit materiaal een optimaal thermisch comfort op een terras en een goede bescherming tegen de zon. Het dak kan zelfs worden gebruikt om klimplanten te ondersteunen.

  • Glazen dak

Dit type dak laat het zonlicht door voor een optimale bezonning. Glas is duurder en vergt meer onderhoud. Toch is glas een zeer esthetisch materiaal dat een huis echt karakter geeft. Het biedt een goede bescherming tegen hitte en regen. Dakbedekking van plexiglas is een interessant alternatief voor glas.

  • Houten daken

Houten dakbedekking is een klassieke en zeer populaire keuze... Hoewel dit materiaal erg aantrekkelijk is, heeft het een paar nadelen:

- Vereist regelmatige behandeling;
- Duurder;
- Sommige houtsoorten zijn minder stevig dan andere.

Bamboe is een voordeliger alternatief voor hout.

Hoe onderhoud ik een pergoladak?

Om je pergola er zo lang mogelijk als nieuw uit te laten zien, is regelmatig onderhoud essentieel. Verschillende pergolamodellen vereisen verschillende reinigingsniveaus. Houten pergola's hebben bijvoorbeeld veel onderhoud nodig (speciale producten, borstelen).

Wat onderhoud betreft, bieden pergola's met canvas daken een aantal voordelen. Een sopje of een straal helder water is alles wat je nodig hebt om vuil te verwijderen. Hetzelfde geldt voor bioklimatologische pergola's, die heel weinig onderhoud nodig hebben: de verstelbare lamellen kunnen worden gewassen in helder water.

Het schoonmaken van een oprolbaar zonnescherm kan niet eenvoudiger. Het moet één of twee keer per jaar worden schoongemaakt. Maak gewoon de oprolbare hoes los en leg hem plat op de grond om hem schoon te maken. Wrijf de luifel zachtjes in met een sopje, spoel hem af met schoon water en laat hem drogen in de open lucht en in de zon.

Criteria voor het kiezen van de juiste pergola :

- Welke materialen moet je kiezen voor een pergola?
- Welke grootte moet je kiezen voor een pergola?
- Welke zonwering moet je kiezen voor een pergola?